Przymiarki do granitu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 145
Otwory są takie, żeby weszły inserty/mufy M5 - 12mm to będzie już z zapasem na niedokładne wiercenie.
Co do wody - zrobię jeziorko z plasteliny/gliny dookoła otworu.
Otworów będzie 50, w tym 20 ślepych. Z tym właśnie może być problem, bo te wiertła do kamienia zostawiają rdzeń, który potem trzeba jakoś wyłamać...
A co kolega sądzi o wierceniu "po staroegipsku" - czyli rurka/pręt jako wiertło i ścierniowo do otworu? Tak na chłopski rozum, to powinno całkiem nieźle iść. Archeolodzy zrobili rekonstrukcję metody i usuwali granit 5cm^3 na godzinę wiercąc ręcznie i używając zwykłego piasku jako ścierniwa i rurki miedzianej (!) jako wiertnicy.
Co do wody - zrobię jeziorko z plasteliny/gliny dookoła otworu.
Otworów będzie 50, w tym 20 ślepych. Z tym właśnie może być problem, bo te wiertła do kamienia zostawiają rdzeń, który potem trzeba jakoś wyłamać...
A co kolega sądzi o wierceniu "po staroegipsku" - czyli rurka/pręt jako wiertło i ścierniowo do otworu? Tak na chłopski rozum, to powinno całkiem nieźle iść. Archeolodzy zrobili rekonstrukcję metody i usuwali granit 5cm^3 na godzinę wiercąc ręcznie i używając zwykłego piasku jako ścierniwa i rurki miedzianej (!) jako wiertnicy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jeśli wszystkie otwory mogły by być przelotowe, to może warto by w okolicy rozejrzeć się za waterjetem?
Pewnie nie zajęło by to godziny, same otwory mogły by być mniejsze.
Pewnie nie zajęło by to godziny, same otwory mogły by być mniejsze.
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.
-
Otwory wiercone od strony krawędzi nie bardzo mogą być przelotowe 
@Jaszuk88: Co do filmiku, to u mnie wprowadzanie wiertła bokiem raczej nie będzie używane, bo będę wiercił ze statywu i/lub przez szablon. Chcę to zrobić możliwie dokładnie.
Otwory od strony krawędzi po prostu muszę tak wiercić - kamień w imadło, wiertarka na statyw i jedziemy.

@Jaszuk88: Co do filmiku, to u mnie wprowadzanie wiertła bokiem raczej nie będzie używane, bo będę wiercił ze statywu i/lub przez szablon. Chcę to zrobić możliwie dokładnie.
Otwory od strony krawędzi po prostu muszę tak wiercić - kamień w imadło, wiertarka na statyw i jedziemy.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 31
- Kontakt:
Kolega nie obejrzał wierteł które poleciłem do kamienia. To nie są wiertła koronowe tylko pełne. Nie zostawiają rdzenia. A jeżeli już to taki rdzeń wystarczy pchnąć śrubokrętem i po rdzeniu.Wcześniej Kolega pisał, że będzie wiercił ręcznie dlatego ten film...
Jeżeli szablon to chyba z papieru ewentualnie z tworzywa do drewniany lub metalowy będzie hamował wiertło. Jeżeli Kolega kupił wiertło koronowe o tam małej średnicy to nie jest wiertło do granitu tylko do płytek ceramicznych -wróżę kilka otworów i po wiertle.
Jeżeli szablon to chyba z papieru ewentualnie z tworzywa do drewniany lub metalowy będzie hamował wiertło. Jeżeli Kolega kupił wiertło koronowe o tam małej średnicy to nie jest wiertło do granitu tylko do płytek ceramicznych -wróżę kilka otworów i po wiertle.
-
Szablon planowałem zastosować drewniany lub ew. PVC jakieś - wiertarka na statywie niestety też trochę się kiwa. Taki szablon powinien zapewnić prowadzenie przez pierwsze kilka sekund, potem szlag go trafi, ale wtedy już wiertło powinno iść dalej prowadzone zarysem otworu. Czy będzie hamował wiertło? Może trochę, ale jeżeli nawet, to nie za długo, bo się wytrze.
Wierteł jeszcze nie kupiłem, zresztą dopiero finalizuję zakup płyt, a na realizację poczekam ze 2-3 tygodnie, więc mam czas.
[ Dodano: 2013-05-23, 11:02 ]
Zamówienie poszło (zaliczka powinna dojść do zakładu o 15). W międzyczasie pewnie zacznę kompletować nowe elementy mechaniki no i kupię wiertło.
Od chińczyka pewnie też kupię małe wiertełko (takie do szkła/kafelków) fi6 - takich otworów będzie raptem kilka (6 lub
, więc nie ma sensu pakować w wiertło 100zł, jak mogę mieć za $4 dwa wiertła do kafli.
Cały czas nikt się nie wypowiedział na temat metody pręt + ścierniwo. Ma to jakiś sens?
Wierteł jeszcze nie kupiłem, zresztą dopiero finalizuję zakup płyt, a na realizację poczekam ze 2-3 tygodnie, więc mam czas.
[ Dodano: 2013-05-23, 11:02 ]
Zamówienie poszło (zaliczka powinna dojść do zakładu o 15). W międzyczasie pewnie zacznę kompletować nowe elementy mechaniki no i kupię wiertło.
Od chińczyka pewnie też kupię małe wiertełko (takie do szkła/kafelków) fi6 - takich otworów będzie raptem kilka (6 lub

Cały czas nikt się nie wypowiedział na temat metody pręt + ścierniwo. Ma to jakiś sens?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Z moich doświadczeń z wierceniem koronkami w betonie i nie tylko wiem jedno, że jak się diament skończy na koronce to nie wierci sie nic tylko ślizgaursus_arctos pisze:Cały czas nikt się nie wypowiedział na temat metody pręt + ścierniwo. Ma to jakiś sens?

Nie dość tego koronkę też można " stępić " ( niby segment jest ale nie bierze)
Z podawaniem ścierniwa jakoś tego nie widzę, żeby tak sobie podsypywać. Trzeba by podawać wewnątrz wiertła i wypłukiwać na zewnątrz. Wszystko pod odpowiednim ciśnieniem i odpowiedniej proporcji , coś na wzór i podobieństwo Water Jet-a.
Tu opisałem jak można sobie poradzić na kilka sztuk otworów.

https://www.cnc.info.pl/topics79/zrobmy ... +wiert%B3o
Ostatnio nawet reanimowałem wiertło bo znowu była potrzeba.
Pozdrawiam , Michał. 

-
-