noel20 pisze:No ja po pierwszej maszynce też○ już wiem, że to się właśnie o sztywność rozchodzi cały czas.
A doświadczenie to ja akurat mam

spawaczem byłem, wiec sam bym to pospawał bez biedy żadnej, ale nie mam czym.
kwarc pisze:Wystarczy podocinać szlifierką do cięcia , powiercić i poskręcać
Coś mi się wydaje że to będzie za kiepskie. Żeby na rogach było sztywne to min po 2 śruby M8 trzeba dać. A żeby wkręcić dwie śruby M8 to profil 40 nie wiem czy on nie za wąski będzie.
Poszukaj w internecie prętów prostokątnych precyzyjnych
Na pewno miałeś na myśli pręty? 2 metry pręta 40x40 to będzie ważyć ze 25kg. To mały ploterek a nie ubijarka do betonu

Poza tym jak ktoś pisał podpora była skręcona w śmigło. Jakbym taką podporę do skręconej ramki stalowej z profili 40x40 przykręcał to na rogach te śruby m8 prędzej puszczą, albo się profil podda niż prowadnica z podporą wyprostuje., więc to nie jest wyjście.
A jeszcze trzeba jakąś płaszczyznę mieć idealnie prostą żeby to ustawić wszystko. I profile te to jakimiś kątownikami skręcać...?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Sam sobie mnożysz problemy nie widząc prostych ,tanich i dość pewnych rozwiązań .
1 nie chodzi o kwadrat 40/40 , skąd akurat wziołeś takie wymiary ? Jeśli idzie o belki pod prowadnice to np 20/40 lub zbliżony .15/40 itp. Znaczenie mają także dokręcone odpowiednio "wręgi" , elementy uszytwniające .
2 żadnego spawania czy też skręcania śrubami o dużej średnicy. Skręcać śrubami M5 lub M6 max. Nie liczy sie grubość śrub lecz ilość punktów połączenia oraz miejsca połączeń.O wytrzymałość gwintu M5 nie musisz sie martwić , będzie wystarczająca w tego typu płaskownikach i dla takiej maszynki jak twoja .
3 maszynka będzie ważyć troszke ale to twój wybór czy chcesz budować model symulacyjny czy też urządzenie o wartości użytkowej .
4 Jeszcze raz -NAJWAŻNIEJSZYM jest sztywność konstrukcji . Nawet na pokrzywionej ale sztywnej konstrukcji będziesz mógł pracować , na idealnie sprofilowanej ale mało sztywnej nie zrobisz niczego

,,,,,
Szukaj prętów prostokątnych o podwyższonej dokładności wykonania .Są tanie a precyzja wykonania jest nawet lepsza niż oczekujesz .
......................................
a w sumie to sam idz drogą błędów .