Witam.
Nie ma mnie teraz w domu, wyjechałem na około tydzień. Jak dam radę i nie zapomnę to za tydzień zrobię zdjęcie jak to wygląda na maszynie.
Patent opiera się o rozprężne stożki, np. taki:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/tulejki_rz.htm
U mnie wygląda to trochę inaczej. Można to utoczyć nawet na konwencjonalnej tokarce i pierwsza sztuka tak kiedyś u mnie powstała. Co prawda powierzchnia tworzącej stożka nie będzie idealnie gładka, ale w moim przypadku trzymało tak że musiałem zbijać to młotkiem, choć kąt tworzącej miałem dość duży, powyżej kąta samohamowności.
Spróbuję opisać to w miarę prosto:
Ustawiasz sanki narzędziowe tokarki na jakiś kąt. Ja ustawiłem sobie o ile pamiętam na 7 stopni.
Toczysz stożek zewnętrzny z odsadzeniem. Odsadzenie robisz po to by wywiercić w nim później otwory pod śruby, zarówno trzymające dwa stożki jak i umożliwiające rozebranie zespołu (warto zrobić np. dwa dodatkowe otwory gwintowane by wkręcać w nie śruby ułatwiające rozebranie zespołu, ale nie pokrywające się z innymi otworami bo wkręcona śruba służąca do rozebrania, gdy się oprze o gwintowane otwory w drugim podzespole, to z powodu dużego nacisku zaczyna niszczyć gwinty - sprawdzone przeze mnie).
Toczysz również otwór pod ośkę silnika.
Całość jest toczona z jednego mocowania.
Stożek następnie nacinasz na 4 części prawie do samego odsadzenia. Nie polecam przecinania odsadzenia bo moim zdaniem pogarsza się wtedy samoosiowanie zespołu.
Toczysz drugi element który jest tuleją z zewnętrznym odsadzeniem w którym wiercisz i gwintujesz otwory. Toczysz wewnętrzny stożek o tej samej zbieżności co wcześniejszy zewnętrzny. Tuleję również nacinasz na 4 części, podobnie jak poprzedni element.
Nacinać można nawet fleksą z ręki. Nie będzie wyglądało pięknie ale jak ktoś nie ma np. frezarki poziomej to i fleksa się sprawdzi.
W kole wiercisz i roztaczasz otwór o średnicy takiej jaką ma zewnętrzna tuleja.
Oba podzespoły można utoczyć tak by nie trzeba było przestawiać w międzyczasie sanek narzędziowych.
Nacięcia warto robić tak by były przesunięte względem siebie o około 45 stopni gdy złoży się oba stożki i skręci śrubami.
Jak czegoś nie będziesz rozumiał to pytaj. Jak gdzieś na obecnym komputerze znajdę rysunki do tego to załączę by mój opis był łatwiejszy do przyswojenia.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski