PRZERÓBKA FREZARKI KONWENCJONALNEJ NA CNC. Od strony 10.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 20 sty 2013, 08:54

skoczek pisze:Frezowałeś przeostrzonym frezem krążkowym promieniowym (w narzędziowni), czy frezowałeś jakimś wynalazkiem typu jednoostrzowy "bruszony" ręcznie na szczelinę świetlną? Chyba że szlifowałeś jakiś frez palcowy, ale w to wątpię i bardziej obstawiam na jednoostrzowy lub na krążkowy.
Nie wiem czym frezował, ale co Ty kombinujesz ?
Frezy modułowe krążkowe idzie kupić za 20 zł/sztuka.

.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: skoczek » 20 sty 2013, 09:23

tuxcnc pisze:
skoczek pisze:Frezowałeś przeostrzonym frezem krążkowym promieniowym (w narzędziowni), czy frezowałeś jakimś wynalazkiem typu jednoostrzowy "bruszony" ręcznie na szczelinę świetlną? Chyba że szlifowałeś jakiś frez palcowy, ale w to wątpię i bardziej obstawiam na jednoostrzowy lub na krążkowy.
Nie wiem czym frezował, ale co Ty kombinujesz ?
Frezy modułowe krążkowe idzie kupić za 20 zł/sztuka.

.
To biorę od razu 100 w tej cenie ;). Oczywiście mowa o zarysie HTD (bo o tym zarysie była mowa wcześniej) dla 3M, 5M, 8M (choć jeszcze nie widziałem freza krążkowego o takim zarysie, a tylko ślimakowe). Jakby Kolega miał w dobrej cenie również ślimakowe to może bym się pokusił o kupno obwiedniówki ;) bo trzeba mi tego parę sztuk więcej ufrezować.
A tak na poważnie to Kolega IMPULS3 będzie wiedział o co pytam.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 20 sty 2013, 10:08

skoczek pisze:Oczywiście mowa o zarysie HTD (bo o tym zarysie była mowa wcześniej)
A to faktycznie nie wiedziałem, że chodzi o zarys HTD.
Co Ty taki uparty na ten frez kształtowy jesteś ?
Przecież HTD da się najzwyklejszym frezem palcowym wystrugać na najzwyklejszej podzielnicy.
Dlatego pomyślałem, że chodzi o koło zębate, bo tego już tak prostą metodą nie wykonasz.
Weź sobie pas HTD, nawiń go na rolkę, połóż na skaner i zrób 600 dpi albo i więcej.
A potem ten skan otwórz jako podkład w jakimś programie CAD i się trochę pobaw kółkami i łukami.
Sam zobaczysz, że wcale skomplikowanego zarysu toto nie ma.
Inne pasy zębate to i owszem, jest kłopot, ale HTD akurat jest chyba najprostszy.

.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 20 sty 2013, 10:47

Tux, w innym temacie zamieściłem rozwinięty profil HTD więc korzystanie ze skanera nie jest konieczne. Miał z tego rysunku korzystać m.in Kolega 251mz, czy skorzystał to nie wiem (On chyba potrzebował 8M a ja zamieściłem dla 5M). Profil HTD wcale nie jest taki trywialny, różni się od zwykłego zarysu łuku. Prawdopodobnie dla małych prędkości niewiele to zmieni, ale dla większych obrotów boję się aby nie doszło do ścierania zęba.

Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: 251mz » 20 sty 2013, 10:54

skoczek pisze:Miał z tego rysunku korzystać m.in Kolega 251mz
Miał , projekt stanął z braku zapotrzebowania...

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 20 sty 2013, 11:49

skoczek pisze:boję się aby nie doszło do ścierania zęba.
To się przestań bać.
To jest tylko guma, nie spasujesz tego co do setki.
Po to Ci pisałem, żebyś sobie zwinięty pas zeskanował, bo wtedy widać też zarys koła o danej średnicy.
HTD to nie jest zarys kolisty, tylko łuki połączone prostymi, ale to się da zrobić jednym frezem palcowym o określonej średnicy, trzeba tylko trochę pokombinować.
Robienie narzędzia kształtowego ma sens tylko przy masowej produkcji kół o danej liczbie zębów, pewnie dlatego nie spotyka się takich narzędzi w handlu.

.

Autor tematu
IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 107

Post napisał: IMPULS3 » 20 sty 2013, 15:36

tuxcnc pisze:To się przestań bać.
To jest tylko guma, nie spasujesz tego co do setki.
Też bym tak powiedział, tym bardziej że tych ząbków u mnie jest 24 wiec trzyma się całkiem mocno.

skoczek, frezowałem frezem krążkowym ale nie polskim tylko chyba ruskim albo ukraińskim. To ważne bo polskie mają wierzchołki troche takie do kantu, a ruskie (chyba też niemieckie) są okrągłe więc jakoś tak spasował mi idealnie do paska.Moge sprawdzić jaki to był moduł i numer freza bo krawędzie boczne też miały tak na oko :smile: trafione pochylenie. Same paski kupowałem od rozrzadu samochodowego i trafił się jeden który ma niższe zęby, wiec na kole wygląda tak jakby było za głęboko nafrezowane koło.
Tak naprawdę to najważniejsza jest średnica zewnetrzna koła a sam zarys zęba jeżeli pasek nie ma jakiegoś luzu to z czasem zapewne tam gdzie będzie miał jakieś niedoskonałości się ułoży i dotrze, a jak na razie nie widzę aby leciały wióry z paska. :smile:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 83
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 sty 2013, 15:46

Przy cenie fabrycznych to trochę podcieranie szkłem :)

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 20 sty 2013, 15:55

Nikt tu nie chce pasować co do setki. Chcę wykonać w miarę poprawnie koło które nie będzie mi niszczyło pasa (choć zdaję sobie sprawę z niedoskonałości metody jaką chcę uzyskać takie koło).
Bez urazy Tux, ale hipokrytę z siebie teraz robisz każąc mi wykonać takie zęby byle jak, podczas gdy toczyłeś wielki bój z Kamarem o jego gwałty na matematyce.
Co do freza palcowego to frezowanie takiego koła (5M) takim frezem to porażka (przy 8M można by już tak się bawić). To już prędzej z ręki naostrzyłbym jednoostrzowy i nim przefrezował takie zęby.

IMPULS3 czy Ty na pewno stosujesz pas z profilem HTD? Wiem że niektóre rozrządy samochodów miały paski z takim profilem (Renault chyba tak miał) ale jakoś nie pasuje mi krążkowy do uzębień do takiego zarysu. To już bym bardziej obstawiał na krążkowy promieniowy...

Pozdrawiam, skoczek

[ Dodano: 2013-01-20, 15:59 ]
kamar pisze:Przy cenie fabrycznych to trochę podcieranie szkłem :)
Wiem Kamar że cena fabrycznych jest dobra. Po prostu czasem brakuje mi jakiegoś koła "na już" albo to które mam nie do końca mi podchodzi a od złożenia zamówienia do odbioru przesyłki mija często 4-5 dni przez które jestem uziemiony. Było już tak że brałem koła na zapas, ale niektóre do dziś mi leżą (2 lata) a niektórych brakuje.

Autor tematu
IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 107

Post napisał: IMPULS3 » 20 sty 2013, 16:19

skoczek pisze:kamar napisał/a:
Przy cenie fabrycznych to trochę podcieranie szkłem :)

Wiem Kamar że cena fabrycznych jest dobra. Po prostu czasem brakuje mi jakiegoś koła "na już" albo to które mam nie do końca mi podchodzi a od złożenia zamówienia do odbioru przesyłki mija często 4-5 dni przez które jestem uziemiony. Było już tak że brałem koła na zapas, ale niektóre do dziś mi leżą (2 lata) a niektórych brakuje.
Tym bardziej ze robi się od razu piastę taką jak jest potrzebna...

[ Dodano: 2013-01-20, 16:24 ]
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”