Pewnie że warto a nawet moze byc konieczne jak sie okaże ze zamykanie linuxCNC "bez systemu" nie zapisze offsetow. Bo przypominam, że prawidłowe zamknięcie tylko LinuxCNC a systemu na chama miało swoje skutki. Ale sie sprawdzi.skoczek pisze:[;) ale przypomnieć ten wątek o wyłączaniu warto - a nóż jakaś ciekawa polemika znów się wywiąże
LinuxCNC bez menadżera okien.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Jak już się zrobi, to się wydaje naprawdę proste.kamar pisze:Nie podyskutuje bo sie nie znam, ale to jest b. dobre i mnie bardzo przydatne. MC to jedyny program linuxowy który używam i jako tako znam. Odpada mi przełączanie ekranów. Jutro Artura zmobilizuje.
W odpowiednim pliku ini dopisujesz sobie w sekcji [DISPLAY] :
Kod: Zaznacz cały
EMBED_TAB_NAME = mc
EMBED_TAB_COMMAND = xterm -into {XID} -geometry 108x28 -e mc
Ale dopiero tutaj zaczynają się schody, bo jak to mc zamkniesz, to zostaniesz z gołą kartą.
Ja już mam tak poprawione mc, że go się myszą ani F10 nie da zamknąć, ale to dłuższa historia.
Zauważyłem że pisać w oknie mc można tylko gdy jest najechane myszą, pewnie tak już musi być, bo jakby inaczej aktywować/dezaktywować to okno ...
Na razie tą sprawą zajmować się nie będę.
.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Działa coś takiego:
Otwiera nową instancję terminala z mcedit z wczytanym do edycji plikiem. IMHO powinno działać i bez X-ów prawidłowo. Wyedytować, zapisać, F10 i jesteśmy z powrotem w LinuxCNC
Kod: Zaznacz cały
EDITOR = xterm -into {XID} -geometry 151x53 -e mcedit