TUD 50
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
Możesz powiedzieć ile za nią dałeś jeśli to nie tajemnica? Mam taką nagraną przez znajomego mechanika który ją serwisował cena 12k i nie wiem czy to dużo czy mało wprawdzie przeraża mnie jej wielkość bo szukałem 40/50 /1000 ale jak to mówią od przybytku głowa nie boli czasem pewnie trafi się jakaś oś do wytoczenia.
-
-
Z tą tokarką jeszcze walczę gdyż naprawiam imak, ale znajomy ma tę samą i bardzo sobie chwali, zazwyczaj jedzie na niższym biegu. Ja kupując tokarka kierowałem się głównie przelotem nad suportem, żeby miała te 250mm. Ogólnie krótsza by mi wystarczyła, ale taka się trafiła to nie narzekam. Tokarka będzie używana jako jedna z kilku maszyn, jednostkowe roboty (prototypy) i bardziej jako dopełnienia parku maszynowego, także jak się raz schylę żeby zmienić obroty na dzień to mi korona z głowy nie spadnie 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
Jeszcze jedno pytanie , w DTR nie jest to określone a chodzi mi o przekrój przewodu, do domu przy którym stoi warsztat doprowadzony mam prąd kablem 5x12mm2 do ostatniej puszki doprowadzony jest prąd przewodem 8mm2 tak więc jakim przewodem poprowadzić zasilanie do warsztatu czy 6mm2 wystarczy? Zabezpieczenie w domu mam 3x25A a główne 63A
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Spokojnie wystarczy a poza tym chyba nie będziesz pracował na wszystkich maszynach jednocześnie. Więcej możesz poczytać tu:
DOBÓR PRZEWODÓW
DOBÓR PRZEWODÓW
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Uważam, że lepszym wyborem byłby TUJ 48x1500.
To tak a'propos "radzenia" czy doradzania.
Miała świetny wzór, podobno niemiecki. Silnik też dwubiegowy - ale pracuje cały czas, obroty włączasz sprzęgłem prawo-lewo. Takiej zrobić kapitalny remont i wdzięczniejszej raczej nie widzę. Nawet pod względem tego jak głośno pracuje ( bo np tuj 50 - nowszy - już jest dużo głośniejszy - przynajmniej ten jaki widziałem, a zużyty był mało co).
Wytarta śruba w jednym miejscu - standard. Jeśli robisz krótkie gwinty albo nie tym samym miejscu na maszynie ( zwykle przy uchwycie), to specjalnie nie znać różnicy.
Problem zaczyna się, gdy gwint jest dłuższy i - co gorsze - dopasowujesz nakrętkę do istniejącego już gwintu lub śrubę do nakrętki, które były robione na innej maszynie. Wychodzą przepiękne cuda
Korzystając z okazji, gdyby ktoś coś wiedział - potrzebna jest właśnie nowa śruba ( najlepiej oryginalna - chyba była frezowana) - do tuj 48x1500. Właśnie jest z nią taki problem, że jest wytarta na odcinku ok 200 [mm]. Reszta - jak wyżej
To tak a'propos "radzenia" czy doradzania.
Miała świetny wzór, podobno niemiecki. Silnik też dwubiegowy - ale pracuje cały czas, obroty włączasz sprzęgłem prawo-lewo. Takiej zrobić kapitalny remont i wdzięczniejszej raczej nie widzę. Nawet pod względem tego jak głośno pracuje ( bo np tuj 50 - nowszy - już jest dużo głośniejszy - przynajmniej ten jaki widziałem, a zużyty był mało co).
Wytarta śruba w jednym miejscu - standard. Jeśli robisz krótkie gwinty albo nie tym samym miejscu na maszynie ( zwykle przy uchwycie), to specjalnie nie znać różnicy.
Problem zaczyna się, gdy gwint jest dłuższy i - co gorsze - dopasowujesz nakrętkę do istniejącego już gwintu lub śrubę do nakrętki, które były robione na innej maszynie. Wychodzą przepiękne cuda

Korzystając z okazji, gdyby ktoś coś wiedział - potrzebna jest właśnie nowa śruba ( najlepiej oryginalna - chyba była frezowana) - do tuj 48x1500. Właśnie jest z nią taki problem, że jest wytarta na odcinku ok 200 [mm]. Reszta - jak wyżej

-