mach 3- tokarka

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 gru 2012, 15:11

Podstawą na tokarce nie są wektory i fantazyjnie gięte krzywe. Do tego faktycznie najlepiej używać jakiegoś zestawu CAD-CAM z postprocesorem na swoją maszynę.

Do toczenia walca, stożka i kuli, oraz wszelakich kombinacji tychże służą trzy komendy G-code - G1, G2, i G3. Opanowanie ich używania zajmuje godzinę. A jak już to opanujesz, zrobisz prawie wszystko na tokarce.

Tagi:

Autor tematu
bitek5
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11

Post napisał: bitek5 » 02 gru 2012, 13:44

mądra i budująca wiedza od Ciebie MIKI płynie , normalne podejście do spraw oczywistych , które dla innych są problemem. dziękuję

romgol
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

toczenie

Post napisał: romgol » 02 gru 2012, 14:24

Koledzy mają rację (każdy swoją) .
Jeśli narysujesz w dxf linię poczynając od
profilu a następnie będziesz rysował ścieżkę odsuwając się do tyłu ( o zadane zagłębienie narzędzia ) ,to otrzymasz po iluś
tam przejściach od lewa do prawa i odwrotnie punkt
startu narzędzia do toczenia.
W CAM przetworzysz ten rysunek na postać cyfrową ,zrozumiałą dla Macha.
W ten sposób można pomóc sobie bez specjalistycznego oprogramowania.
romgol

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 02 gru 2012, 14:30

G-code nie obsługuje krzywych Breziera. Dlatego do wytoczenia kształtu, opartego na nich używa się programu do rysowania wektorowego, i postprocesora, który krzywe Breziera i łuki zamienia na ciąg bardzo krótkich wywołań G1, czyli odcinka. Bardziej zaawansowane postprocesory używają również krótkich odcinków łuków, czyli G2 i G3 do odwzorowania krzywej Breziera.

Ale wyjąwszy toczenie w drewnie czy metalu detali dekoracyjnych typu tralka, noga od stołka, czy inny świecznik, całą resztę wykonuje się przy użyciu podstawowych operacji, używających tylko G1, G2 i G3 w pętlach.

Nie znam Macha. Jest tam jakaś procedura pętli z poziomu G-code, ale bez warunków. Bardziej złożone procedury trzeba pisać w Visual Basicu.

Jak naprawdę chcesz dobrze obsługiwać tokarkę, i znaleźć pomoc w problemach, zmień system i program. LinuxCNC zawiera w sobie graficzny interfejs do wykonywania takich operacji, nazywa się to NGCGUI. Nie musisz znać G-code, tokarkę obsługujesz przez wypełnianie pól formularza. Ja się zajmuję projektowaniem takich formularzy. Na podstawowe procedury formularze są gotowe - walec, stożek, czoło, półkula, gwint, seger etc.

Wizualizacja jest prosta, ale czytelna.

Obrazek
Wypełniasz tabelkę i masz podgląd:

Obrazek

Autor tematu
bitek5
Posty w temacie: 11

Post napisał: bitek5 » 02 gru 2012, 15:34

MIKI , dzięki za podpowiedź i pomoc myślę że nie tylko dla mnie , masz u mnie,, plusa,,[/b]

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 02 gru 2012, 18:23

Sam rok temu zastanawiałem się "jak to się robi". Dziś pomagam innym :)

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 14

Post napisał: dziabi3 » 02 gru 2012, 21:49

MIKI akurat mach nie jest gorszy i tez posiada takie generatory i nie trzeba ich pisać można także pobrać je z forum art softu
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012, 22:00 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 02 gru 2012, 21:54

Jest gorszy o kilkaset złotych, jakie trzeba za niego zapłacić :) Pokaż mi, jak w jednym okienku Macha programujesz takie coś:

Obrazek

dziabi3
Posty w temacie: 14

Post napisał: dziabi3 » 02 gru 2012, 22:13

Obrazek

tu masz podstawowe kreatory

a w necie znajdziesz multum innych

MIKI jak lubisz takie wojny typu fanboj to może dla ciebie i tuxcnc założy się specjalny dział

"MACH3 VS LINUXCNC NA OSTRO" :razz:

bo od jakiegoś czasu widzę że rozbestwiliście się w dziale macha no ok ale ja mam tyle taktu i jakiegoś wewnętrznej przyzwoitości że nie wytykam LINUXOWI wad bo po co , nawet super dobrze go nie znam < zwłaszcza dlatego>

Może dla odmiany pogadamy o INTEL VS AMD też by mogło być ciekawie a może VW VS OPEL :mrgreen:
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 02 gru 2012, 22:27

Widzisz - ja żadnej wojny nie zaczynam, zapraszam kolegę do spróbowania czegoś innego, niż Mach, bo używam, i wiem, że dobre. Kolega pytał, jak toczyć z Macha, i jakoś nie zaroiło się od chętnych, żeby mu to wytłumaczyć.

Popatrzyłem na te kreatory - żadnym z nich nie wykreujesz kształtu, jaki podałem. Za to ja każdy z podanych przez ciebie kształtów wykreuję moim :)

Zaletą Linuxa i oprogramowania, pod niego pisanego, jest otwarty kod, umożliwiający w każdej chwili użytkownikowi podrasować program pod swoje potrzeby. A zaletą LinuxCNC jest wbudowany język makr. Bardzo prosty, intuicyjny, i odnoszący się tylko do składania G-code.

Nauka obsługi gotowych generatorów niewiele wnosi. Trzeba poznać podstawy, i potrafić napisać własny generator. W LinuxCNC to są dosłownie godziny nauki. Żeby to samo zrobić w machu, trzeba na naukę poświęcić miesiące.

Początkujący dostanie też bardziej merytoryczne wsparcie od społeczności. Nawet, jak będzie podane w sposób niezbyt taktowny.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”