Remont tokarki MINI LATHE

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

robert.rut
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 17

Post napisał: robert.rut » 07 lis 2012, 20:33

Na tabliczce Celma podaje 4300 dla urządzenia, czyli po zredukowaniu w przekładni. Nie liczyłem przełożeń tokarki ale myślę, że na wysokim biegu będzie około 2 tyś. a na niskim poniżej tysiąca. Niestety te silniki są strasznie głośne przy nominalnych obrotach.

Tagi:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dziabi3 » 07 lis 2012, 22:55

a co z hałasem przecierze jest nie znośny
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

robert.rut

Post napisał: robert.rut » 08 lis 2012, 00:13

Przy połowie dostarczonej mocy hałas nie wydaje się być uciążliwy. Po zakończeniu modernizacji poproszę znajomego o pomiar emisji hałasu tokarki. To pozwoli na weryfikację subiektywnych odczuć. Dzisiaj dostałem nowe wrzeciono i uchwyt samocentrujący 4-szczękowy. Czekam na dostawę metalowej przekładni wrzeciona.
Mam pytanie do praktyków, czy taki uchwyt wystarczy? Chodzi o w miarę uniwersalne zastosowania. Na pewno jest super do mocowania okrągłych przedmiotów i kwadratów ale nie widzę możliwości zamocowania sześciokąta, np. nakrętki. Tutaj chyba zostaje tylko zakup nowego samocentrującego 3-szczękowego. Noszę się też z zamiarem dokupienia 4-szczękowego z niezależnymi szczękami. Prosiłbym o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

mrozanski
Posty w temacie: 1

Post napisał: mrozanski » 08 lis 2012, 08:16

do wałków tez jest lepszy 3 szczekowy a do nakretek itp tez ci sie przyda wiec najpierw chyba bedziesz musial zainwestowac w uchwyt 3 szczekowy samocentrujacy.

robert.rut

Post napisał: robert.rut » 16 lis 2012, 14:25

Uchwyt trójszczękowy został już dostarczony, niestety dalej nie mam przekładni.

Obrazek
Oryginalnie do mocowania uchwytów służą śruby imbusowe M8 ale ich włożenie w otwory ze względu na małą ilość miejsca jest ciężkie, dlatego zastosowałem śruby dociskowe ObrazekObrazek
Po wkręceniu uchwyty wyglądają tak
Obrazek

Wrzeciono, które kupiłem na ebay-u jest wykonane prawie perfekcyjnie. Zdjęcia z porównania starego i nowego:
ObrazekObrazek

A tak z założonymi uchwytami:

Obrazek

Przy okazji remontu uzbierało mi się troszkę kluczy do tokarki
Obrazek

Ten długi to klucz do korków oleju i raczej nie będzie stosowany na co dzień.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: BYDGOST » 16 lis 2012, 18:30

Podoba mi się pomysł wykorzystania wkrętów dociskowych zamiast śrub imbusowych. Też coraz częściej sięgam po te wkręty przy różnych okazjach.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: RomanJ4 » 16 lis 2012, 19:44

A ja dorabiałem sam ze śrub wyższej jakości, z częścią nienagwintowaną przechodzącą przez tarczę wrzeciona, i zapiłowanymi na tej części płaszczyznami pod klucz do wkręcania.
Obrazek

Co do śrub dociskowych (tzw. robaczków), to czy nie obawiacie się koledzy, że otwór pod klucz imbusowy nie osłabia nadmiernie rdzenia śruby pracującego na rozciąganie w miejscu gdzie przychodzi nakrętka?
pozdrawiam,
Roman

robert.rut

Post napisał: robert.rut » 02 gru 2012, 14:59

Otrzymałem w końcu koła zębate przekładni wrzeciona. Zostały wykonane przez znajomego w czasie przerw produkcyjnych, których praktycznie jako zakład nie mają. Dlatego tak długo musiałem czekać. Ponoć są wykonane zgodnie ze sztuką. Na zdjęciach stare plastikowe i dorobione stalowe.

ObrazekObrazek

Kupiłem też łożyska skośne kulkowe 7206

Obrazek

Co do wytrzymałości śrub w miejscu osadzenia klucza imbusowego (otworu) to z całą pewnością jest dużo mniejsza niż rdzenia. Niemniej, przy uchwytach samocentrujących mamy w miarę równomiernie rozłożoną siłę a główne obciążenie to ścinanie. Działanie na rozciąganie w tym przypadku jest małe. W przypadku uchwytów z niezależnymi szczękami może dochodzić do niesymetrycznych obciążeń i dlatego przeważnie uchwyt jest mocowany na cztery śruby. Widać to na zdjęciu u Romana i u niego taka przeróbka z zastosowaniem adaptera mocowanego na trzy śruby wysokiej jakości ma sens.
Też rozważałem pozostawienie wrzeciona i dorobienia przełącznika 80/100 ale wiążę się to z utratom długości toczenia a w tak małym łożu każdy milimetr się liczy

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Andrzej 40 » 02 gru 2012, 20:04

RomanJ4 pisze: Co do śrub dociskowych (tzw. robaczków), to czy nie obawiacie się koledzy, że otwór pod klucz imbusowy nie osłabia nadmiernie rdzenia śruby pracującego na rozciąganie w miejscu gdzie przychodzi nakrętka?
Sądzę, że można dobrać tak długość śruby, żeby otwór pod imbus wychodził poza nakretkę. Trochę łatwiej wtedy czymś zahaczyć przy pracy, ale jeżeli pracuje się z osłoną to nie powinno przeszkadzać. Ewentualnie można nakręcić na wystający gwint półkolistą plastikową osłonkę osłaniającą jednocześnie nakrętkę.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: smouki » 05 gru 2012, 10:21

Tu się fajny temat o mini tokarce zagnieździł, to może tu spytam bo w tym temacie gdzie spytałem nikt nie zagląda:
https://www.cnc.info.pl/topics89/luzy-n ... z++tokarce
to ten ostatni post odemnie
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”