Jest jeden temat w metodyce zarządzania projektami, który całkowicie pominąłem, a który pośrednio poruszył pitsa. Możne nawet nie poruszył, ale w tym miejscu on pasuje

. Jest to tak zwana zasadność biznesowa. Projekt żyje tylko w przypadku ciągłej zasadności biznesowej. Realizacja projektu musi przynieść jakąś "korzyść". Nie kontynuuje się projektu, który traci zasadność biznesową.
Zrobienie jakiegokolwiek urządzenia, tylko dla jego zrobienia nie ma najmniejszego sensu. Rozumiem, że producenci maszyn, patrzą się na ten temat inaczej, ale taka jest prawda.
Na tym forum wiele osób rozpoczynało projekt i go porzucało. Widać to po dziale giełda.
Albo podczas planowania na forum, wątek z czasem przestaje się rozwijać.
Duża część tych realizacji kończy się właśnie z powodu utracenia zasadności biznesowej. To jest ten moment, kiedy mija fascynacja samą technologią CNC i autor zastanawia się ale po co ja to robię.
Co będę mieć z tego, że "zainwestuje" jakąś ilość gotówki w maszynę CNC? Po co mi ona? Co na niej zrobię? Czy w ogóle będę potrafił coś na niej zrobić? Jak i czym zrobić coś na tej maszynie? Itd.
Projekt maszyny Open Source jest fajny.. fajnie w jakimś szerszym gronie sporządzić koncept maszyny. Super jak ktoś ten koncept będzie chciał wprowadzić w życie. Rewelacja jak powstanie nawet taka maszyna.
Jednak posiadanie maszyny to dopiero początek. Nie wiem czy uda mi się to poprawnie zwerbalizować, ale staram się powiedzieć, że równolegle z rozwojem openhardware powinniśmy poprowadzić projekt z dzieleniem się podstawową wiedzą o budowie maszyn, sterowaniu, programowaniu i obsługiwaniu takiego urządzenia.
Taki przykład, kiedyś jak naszła mnie ochota na zbudowanie własnego systemu nagłaśniającego do domu wszedłem na jakieś forum audio chyba
http://diyaudio.pl przeczytałem w 2-3dni całe FAQ forum i w zasadzie byłem na tyle oblatany, że mogłem zacząć swobodnie projektować zestawy głośnikowe, filtry, itd... Jeszcze daleka droga była przede mną ale posiadłem ogólną wiedzę.
Bardzo mi brakuje podobnego schematu tutaj. Czy FAQ o technikach liniowych, przegląd systemów przenoszenia napędu z plusami i minusami, podstawowych konstrukcjach urządzeń (podział itd), sterowaniu w pętli otwartej i ze sprzężeniem zwrotnym, silnikach krokowych, serwach, itp.
Nowy user wchodzący na forum, musi przewertować setki portów aby wyczytać, często pomiędzy wierszami o technologii, terminologii i wadach i zaletach.
Moim zdaniem na forum, prócz Otwartych Projektów powinny znaleźć się Otwarte "artykuły". Które razem stanowiły by forumowy OPENHARDWARE. Czyli takie kompletne coś dla społeczności.
Jednocześnie wracając do tego co pisał PITSA, projekty powinny być bardziej "targetowane". Przemyślane pod kątem odbiorcy i skierowane na rozwiązanie konkretnego problemu.
Może postawiliśmy źle pytanie podczas wyznaczania celu. Nie szukajmy rozwiązania co chciałbyś aby maszyna potrafiła. Tylko co będziesz na niej robił? Czy chcesz szybko zrobić płaskorzeźbę w drewnie czy może wyprodukować płytkę PCB?
Dodatkowo zbudujmy Otwartą bazę wiedzy na temat maszyn sterowanych numerycznie, wraz z podstawami obróbki skrawaniem, itd...