Frezarka Open Source - Mój projekt.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 50
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 05 paź 2012, 19:40

gmaro pisze:Taka maszyna będzie miała sporo kompromisów podczas budowy to jest nie do uniknięcia.
a to dobra okazja aby się czegoś nauczyć...
a może konieczne stanie się przeniesienie do garażu? (bo z kuchni nas wygonią)

--

pomysł z usystematyzowaniem prac nad projektem nie jest zły...
trzeba nakreślić pewien algorytm dyskusji i prac -- aby dojść do rezultatu...

korzyść z naszego działania:

1) baza wiedzy (jak zrobić?, gdzie?, jak ustawić?, czym?...)
2) powstanie kilku maszynek (weryfikacja)
2) rozwój towarzyski :)
3) temat do dyskusji na kolejnych zlotach ;)

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 06 paź 2012, 07:40

Podoba się to, że będzie :
markcomp77 pisze: 2) rozwój towarzyski
3) temat do dyskusji na kolejnych zlotach
Bo namiastka tego była na ostatnim zlocie :mrgreen:

ale:
markcomp77 pisze:2) powstanie kilku maszynek (weryfikacja)
Powstaną maszyny pod każdego potrzeby indywidualne, twórcy maszyny ?
1) baza wiedzy (jak zrobić?, gdzie?, jak ustawić?, czym?...)
to akurat przyda się każdemu :wink:

Oczywiście w całym tym wątku będzie bardzo dużo śmieci , co utrudni przecedzenie potrzebnych wartościowych wiadomości :cry:

I na koniec :

Przedyskutuję sprawę z moim zespołem jako, że mamy zaprojektowaną maszynę bardzo amatorską która w pewnym sensie mogła by być frezarką Open Source no a przynajmniej ploterem frezującym open Source :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 06 paź 2012, 08:23

gmaro pisze:Oczywiście w całym tym wątku będzie bardzo dużo śmieci , co utrudni przecedzenie potrzebnych wartościowych wiadomości
jestem dobrej myśli...
Powstaną maszyny pod każdego potrzeby indywidualne, twórcy maszyny ?
wiadomo... każdy w swojej realizacji weżmie pod uwagę co jemu jest potrzebne... i co posiada w kuchni...

może uda się namówić kogoś na zrobienie paru krytycznych na dokładności prefabrykatów?... będzie łatwiej kogoś namówić, jeśli te elemnty będą powtarzalne (będzie ich więcej)

unifikacja wybranych rozwiązań + powtarzalność "pewnych" detali ---> to uprości realizacje projektów pochodnych...

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: pitsa » 06 paź 2012, 09:57

Gdy dowiedziałem się kiedyś o drukarkach 3d zrobiłem sobie zestawienie za i przeciw posiadaniu takiego urządzenia. Wyszło mi z tego, że będzie to jedynie ciekawostka do powolnej produkcji plastikowych śmieci. Śledzę rozwój rynku RepRap ale nie widać dużego zainteresowania. Za to za każdym razem gdy jestem przy takiej drukarce słyszę od osób, które widzą to po raz pierwszy, że to wspaniała technologia, i że za parę lat będzie tego pełno. Jak zwykle, na targach Toolex, było takich drukarek kilka. Z mniej profesjonalnych (bez ślicznej obudowy, drzwiczek z ciemną szybką) wystawiono takie dwie drukarki:

Zgrabna prosta i niedroga konstrukcja (podobno około 200euro), obok jest "profesjonalna":
Obrazek
(współczuję ran ciętych na palcach wystawcy powstałych w wyniku obskubywaniu wydruków z naddatków podporowych)

Rozregulowany RapMan, który odwiedził już wiele targów, do kupienia za cenę ponad 7kPLN)
Obrazek
(przed pokazaniem drukarki co najmniej paski należałoby naciągnąć i luzy zmniejszyć)

Normany zestaw do złożenia możne kupić za 2kPLN od profesjonalisty.

Tyle tytułem wstępu. :-)

Może przydałoby się zrobić dokładniejsze zapoznanie się z potencjalnym klientem frezarki? Na przykład jaka będzie jego opinia o frezarce gdy będzie, będzie musiał kupować szybko zużywające się frezy, gdy zobaczy że sam zakup frezarki do poskładanie, to nie jest jedyny koszt posiadania frezarki, gdy nie będzie miała odpowiedniej sztywności do frezowania w stopach aluminium lub innym tworzywie.
Temat zrobienia frezarki dla wszystkich powraca się gdy ktoś chce zrobić frezarkę i liczy na pomoc od innych. Pojawiają się wtedy różne wizje konstrukcyjne (np.: mam pomysł aby giąć blachy, może wystarczą zwykłe łożyska jeżdżące po profilu/kątowniku/rurze). Mamy wtedy zazwyczaj jednego zapaleńca i grupę wspierającą. Tym razem udało się dojść z tematem znacznie dalej, bo aż do zarządzania projektem i mówienia o odpowiedzialności za wykonanie danego zakresu prac. Chciałbym zadać jedno pytanie:

Czy będziemy mieli na tą frezarkę zadowolonych klientów?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 06 paź 2012, 10:25

pitsa pisze:Czy będziemy mieli na tą frezarkę zadowolonych klientów?
robimy dla siebie samych... więc będziemy ew. źli na siebie samych ;)

[ Dodano: 2012-10-06, 10:27 ]
pitsa pisze: przydałoby się zrobić dokładniejsze zapoznanie się z potencjalnym klientem frezarki?
narazie patrzymy "egoistycznie" jedynie na samych siebie ;)

[ Dodano: 2012-10-06, 10:30 ]
pitsa pisze: jaka będzie jego opinia o frezarce gdy będzie, będzie musiał kupować szybko zużywające się frezy
będzie musiał sobie zwiększyć nieco sztywność + po analizie rozchodzenia się fal - rezonansu konstrukcji... dokonać pewnych modyfikacji, może nawet cięć przeszkadzających w rozchodzeniu się fal...

[ Dodano: 2012-10-06, 10:32 ]
pitsa pisze:to nie jest jedyny koszt posiadania frezarki
liczy się TCO... wiadomo
to też można przedyskutować...

może dojść do tego, że w sposób zorganizowany przyjdzie nam wyżarzyć serię "czołgów" ;)

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: pascalPL » 07 paź 2012, 01:04

Jest jeden temat w metodyce zarządzania projektami, który całkowicie pominąłem, a który pośrednio poruszył pitsa. Możne nawet nie poruszył, ale w tym miejscu on pasuje ;). Jest to tak zwana zasadność biznesowa. Projekt żyje tylko w przypadku ciągłej zasadności biznesowej. Realizacja projektu musi przynieść jakąś "korzyść". Nie kontynuuje się projektu, który traci zasadność biznesową.

Zrobienie jakiegokolwiek urządzenia, tylko dla jego zrobienia nie ma najmniejszego sensu. Rozumiem, że producenci maszyn, patrzą się na ten temat inaczej, ale taka jest prawda.

Na tym forum wiele osób rozpoczynało projekt i go porzucało. Widać to po dziale giełda.
Albo podczas planowania na forum, wątek z czasem przestaje się rozwijać.
Duża część tych realizacji kończy się właśnie z powodu utracenia zasadności biznesowej. To jest ten moment, kiedy mija fascynacja samą technologią CNC i autor zastanawia się ale po co ja to robię.
Co będę mieć z tego, że "zainwestuje" jakąś ilość gotówki w maszynę CNC? Po co mi ona? Co na niej zrobię? Czy w ogóle będę potrafił coś na niej zrobić? Jak i czym zrobić coś na tej maszynie? Itd.

Projekt maszyny Open Source jest fajny.. fajnie w jakimś szerszym gronie sporządzić koncept maszyny. Super jak ktoś ten koncept będzie chciał wprowadzić w życie. Rewelacja jak powstanie nawet taka maszyna.

Jednak posiadanie maszyny to dopiero początek. Nie wiem czy uda mi się to poprawnie zwerbalizować, ale staram się powiedzieć, że równolegle z rozwojem openhardware powinniśmy poprowadzić projekt z dzieleniem się podstawową wiedzą o budowie maszyn, sterowaniu, programowaniu i obsługiwaniu takiego urządzenia.

Taki przykład, kiedyś jak naszła mnie ochota na zbudowanie własnego systemu nagłaśniającego do domu wszedłem na jakieś forum audio chyba http://diyaudio.pl przeczytałem w 2-3dni całe FAQ forum i w zasadzie byłem na tyle oblatany, że mogłem zacząć swobodnie projektować zestawy głośnikowe, filtry, itd... Jeszcze daleka droga była przede mną ale posiadłem ogólną wiedzę.

Bardzo mi brakuje podobnego schematu tutaj. Czy FAQ o technikach liniowych, przegląd systemów przenoszenia napędu z plusami i minusami, podstawowych konstrukcjach urządzeń (podział itd), sterowaniu w pętli otwartej i ze sprzężeniem zwrotnym, silnikach krokowych, serwach, itp.
Nowy user wchodzący na forum, musi przewertować setki portów aby wyczytać, często pomiędzy wierszami o technologii, terminologii i wadach i zaletach.

Moim zdaniem na forum, prócz Otwartych Projektów powinny znaleźć się Otwarte "artykuły". Które razem stanowiły by forumowy OPENHARDWARE. Czyli takie kompletne coś dla społeczności.

Jednocześnie wracając do tego co pisał PITSA, projekty powinny być bardziej "targetowane". Przemyślane pod kątem odbiorcy i skierowane na rozwiązanie konkretnego problemu.

Może postawiliśmy źle pytanie podczas wyznaczania celu. Nie szukajmy rozwiązania co chciałbyś aby maszyna potrafiła. Tylko co będziesz na niej robił? Czy chcesz szybko zrobić płaskorzeźbę w drewnie czy może wyprodukować płytkę PCB?
Dodatkowo zbudujmy Otwartą bazę wiedzy na temat maszyn sterowanych numerycznie, wraz z podstawami obróbki skrawaniem, itd...

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: pitsa » 07 paź 2012, 08:32

Kiedyś zabrałem się za zrobienie "otwartych artykułów", takiej bazy wiedzy i większość sam zrobiłem z niewielką pomocą paru osób. :)

Chodzi o to, żeby realnie i przyszłościowo spojrzeć na ten projekt.

Czy chcemy popularności stosowania frezarek, który przyczyni się do wzrostu PKB?
Jak wyglądałby nasz kraj gdyby frezarki były tak popularne jak ekspresy do kawy? :D
Ostatnio zmieniony 07 paź 2012, 08:59 przez pitsa, łącznie zmieniany 2 razy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 07 paź 2012, 08:46

pitsa pisze:Czy będziemy mieli na tą frezarkę zadowolonych klientów?
to zmienia założenia - jeśli target to nie my sami... :(

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: oprawcafotografii » 07 paź 2012, 09:17

pascalPL pisze:...Jest to tak zwana zasadność biznesowa. Projekt żyje tylko w przypadku ciągłej zasadności biznesowej. Realizacja projektu musi przynieść jakąś "korzyść". Nie kontynuuje się projektu, który traci zasadność biznesową.

Zrobienie jakiegokolwiek urządzenia, tylko dla jego zrobienia nie ma najmniejszego sensu.
Polac mu bo dobrze gada :)

q

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 07 paź 2012, 10:39

pitsa pisze:takiej bazy wiedzy
to jest o mrówkach? ;)
no... chyba, że chodzi o zasadę

no faktycznie - można utworzyć wątek "baza wiedzy"

aby temat wrócił z rozważań korporacyjno-akademickich na tory majsterkowiczów z kuchni

rozpocznijmy analizować zagadnienia kluczowe dla wyboru konstrukcji - na podstawie dyskusji mogła by powstać seria dokumentów:

1) analiza prowadnic, pod kątem przydatności do prostej realizacji w maszynie

2) przeniesienie napędu

3) charakterystyka ram realizowanych różnymi sposobami (skręcane, spawane, odlewane itd) i z różnych materiałów (alu, żelazo, żeliwo, cement z dodatkami itd)

4) ustawianie zbieżności, kątów... możliwości poprawiania błędów przy różnych koncepcjach realizacji...

itd...

każdy z tematów/dokumentów mógłby do kogoś "należeć" (tak samo jak ktoś rozpoczyna wątek dyskusji na forum)

[ Dodano: 2012-10-07, 10:46 ]
hehe.. znalazłęm w tych mrówkach temat o CNC ;)

http://formicopedia.org/mrowki/Kategoria:CNC

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”