Po pierwsze nie wiem po co Wam jakiś lider tego projektu? Technologia CNC to margines tego co jest na świecie. pascalPL, pisal o tym że linux ma lidera, owszem ale to projekt ogólnoświatowy, komputer jest w każdym domu, może nawet kilka a mimo to nie jest aż tak bardzo znany, piszę o tych co z informatyką mają niewiele wspólnego tak jak ja a gdyby nie to forum to pewnie do dziś by ten system nawet z nazwy nic mi nie mówil....
Jeżeli chcecie mieć projekt dla amatorów bez zaplecza technicznego to powinniście się skupić na tym aby przemyśleć konstrukcje mechaniczną maszyny, tak aby ją można bylo poskręcac przy pomocy kilku RĘCZNYCH narzędzi. Więc powinien być uniwersalny projekt konstrukcji tak aby można bylo na niej mocowac czy walki czy szyny, powinna mieć przewidziane wzmocnienia dla usztywnienia konstrukcji itp. A to czy ktoś wybierze dla siebie lepsze czy gorsze podzespoly, wytnie calość z cieńszej czy grupszej blachy to juz jego sprawa i jego pieniądze więc zakladanie określonego budżetu nie wiem jaki ma cel, chyba żaden.To tak troche jak zalożyć sobie dzialalność i najpierw kupić Ferrari bo przecież prezes musi się jakoś prezentować, co nie.
Nigdy nie pogodzicie frezarki do obróbki np. stali w ilościach przemyslowych a frezarki dla modelarza który ze sklejki sklada modele. I tyle na ten temat, chc pewnie się tu jeszcze pojawię.