Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

aviator
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11

Post napisał: aviator » 09 sie 2012, 11:00

rysmen pisze:Jeszcze raz podkreślę nie V decyduje kiedy ładowarka kończy ładowanie tylko A.
To nie tak.
rysmen pisze:Przynajmniej u mnie na BC-700 tak jest
Wydaje Ci się, masz uszkodzone ogniwo lub ładowarkę (w co wątpię).

RomanJ4 ładnie wytłumaczył, swego czasu zajmowałem się na poważnie ogniwami akumulatorowymi - temat rzeka. Zdobyta wiedza przydaje się cały czas. Tematem jest wiertarko-frezarka ZOSIA, kolega rysmen zastosował zasilanie aku i zadał pytanie. Nie powiedziałbym że zbaczamy z tematu - raczej go poszerzamy ;)

Pozdrawiam

Tagi:

rysmen
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 47
Kontakt:

Post napisał: rysmen » 09 sie 2012, 11:25

Jeszcze nie zastosowałem :wink:
ale i tak zbaczamy z tematu ja wiem swoje widzę jak ładuje i ile wchodzi do aku i do puki nie wejdzie pełno to będzie ładować i V nie ma nic do znaczenia kiedy kończy cały proces.
Aku mam dobre bo BC-700 potrafi wykryć jak uszkodzony zresztą mam ich 15 sztuk nowe i starsze i zawsze tak samo jest. Jesli ładuje np 200mah to ok bo wolno i ta nie grzeje aku. Jak ładuje ładowarką b6 to też do puki nie wejdzie ful to ładuje a V se skaczą zależy od cel i jak balansuje mowa teraz o lipo.
Tak mówiąc jak aku ma np 2000mah i jest nowy i całkowicie rozładowany to ma wejść 2000 mah i skończyć ładowanie tak jest u mnie.
Ok kończę temat o aku bo coś sie nie rozumiemy :mrgreen: zajmijmy się tym czego temat dotyczy :smile:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: RomanJ4 » 09 sie 2012, 13:17

Chyba rzeczywiście się nie rozumiemy.
Zadałem sobie trud i oto efekt, cytuję z opisu podobnej BC-900 (większe prądy)

"Z chwilą gdy urządzenie wykryje osiągnięcie maksymalnego poziomu naładowania akumulatorów (stosowana jest tu metoda minus delta V) na wyświetlaczu pojawi się napis Full, a tryb pracy automatycznie zmieni się na ładowanie podtrzymujące (około 5% wybranego prądu ładowania)"

źródło: http://www.dobreprogramy.pl/Technoline- ... 22928.html

poniżej kilka wybranych ładowarek i zastosowana metoda (patrz pozycję "Wyłączenie ładowania")
http://www.marecki.user.icpnet.pl/ladow.htm

Oczywiście biorę pod uwagę fakt, że ładowarka może wyłączyć na pewien czas ładowanie ze względu na przekroczoną temperaturę nie w pełni naładowanego ogniwa (i tylko z tego względu, choć przyczyny tego wzrostu mogą mieć różne podłoże), a po ostygnięciu powrócić do procedury ładowania nawet wielokrotnie, którą jednak definitywnie kończy po wykryciu "delta peak" (lub przekroczeniu wielkości władowanego ładunku, bo i taka możliwość istnieje w wielu ładowarkach, nawet przed wykryciem "delta Peak")
Ostatnio zmieniony 09 sie 2012, 13:37 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam,
Roman

rysmen
Posty w temacie: 47
Kontakt:

Post napisał: rysmen » 09 sie 2012, 13:27

RomanJ4 pisze:Chyba rzeczywiście się nie rozumiemy.
Zadałem sobie trud i oto efekt, cytuję z opisu podobnej BC-900 (większe prądy)

"Z chwilą gdy urządzenie wykryje osiągnięcie maksymalnego poziomu naładowania akumulatorów (stosowana jest tu metoda minus delta V) na wyświetlaczu pojawi się napis Full, a tryb pracy automatycznie zmieni się na ładowanie podtrzymujące (około 5% wybranego prądu ładowania)"

źródło: http://www.dobreprogramy.pl/Technoline- ... 22928.html

poniżej kilka wybranych ładowarek i zastosowana metoda (patrz pozycję "Wyłączenie ładowania")
http://www.marecki.user.icpnet.pl/ladow.htm
no czyli tak jak napisałem
Tak mówiąc jak aku ma np 2000mah i jest nowy i całkowicie rozładowany to ma wejść 2000 mah i skończyć ładowanie tak jest u mnie.
tylko o podtrzymaniu nie wiedziałem :smile:
dobra już sie rozumiemy tylko musze te wyswietlacze rozebrac bo nie wiem tam wchodzą 2 baterie wydaje mi se ze równolegle ale musze sie upewnic :smile:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: RomanJ4 » 09 sie 2012, 13:45

Nie ma sprawy, rzeczowo podyskutować zawsze warto. Intrygujące jest tylko dlaczego na początku temperatura aż tak skacze? Może rzeczywisty prąd ładowania znacznie przekracza założony (i pokazywany)? Przydało by się zmierzyć. Jeśli jest OK, to w zasadzie pozostaje tylko jakaś wada ogniwa (przy tym niekoniecznie wina leży po stronie pojemności, choć byłoby to najprostsze wytłumaczenie)???
Powodzenia.
pozdrawiam,
Roman

IgorWojas
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24

Post napisał: IgorWojas » 11 sie 2012, 19:35

Chyba Zosieńka zrobiła sobie lifting :oops:

Powoli staje się kobietą, jak tak dalej pójdzie będziemy mówić "Zofia" :lol:

Zwróćmy uwagę na:
- Zacisk wrzeciennika na kolumnie - w końcu zmądrzeli!
- Metalowe koła posuwów.
- Wydaje mi się że obejma kolumny przy podstawie jakby wyższa się zrobiła.
- Naciąg paska zniknął ze swojego poprzedniego położenia

Ciekawe jakież to jeszcze tajemnice ukrywa przed nami krnąbrna Zosia...

Awatar użytkownika

M 52
Posty w temacie: 15

Post napisał: M 52 » 12 sie 2012, 22:18

IgorWojas pisze:(...)
Zwróćmy uwagę na:
- Zacisk wrzeciennika na kolumnie - w końcu zmądrzeli!
- Metalowe koła posuwów.
(...)
- Naciąg paska zniknął ze swojego poprzedniego położenia (...)
Gdzie to wszystko widzisz na załączonym zdjęciu? :shock:
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

IgorWojas
Posty w temacie: 24

Post napisał: IgorWojas » 12 sie 2012, 23:05

Obrazek

Od góry:
- To pokrętło to prawdopodobnie blokada naciągu pasków. W mojej zosi właśnie po tej stronie jest gałka od naciągania pasków.
- Niżej widać jak na dłoni nowe rozwiązanie z obejmą
- Dolne mocowanie kolumny - tego nie jestem pewien
- Koła , no co moge powiedzieć, wyglądają jak metalowe :)

Jeszcze dopatrzyłem się że odlew podstawy jest trochę inny. Ciekawe jak z wagą całości...

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Andrzej 40 » 15 sie 2012, 04:38

rysmen pisze:mam Ładowarka BC-700 bdb i ona nie kończy ładowania jak aku ma 1,5V
tylko jak np aku ma 2000mah i wejdzie do niego ful czyli zależy tez od stanu aku.
V nie ma nic do tego kiedy ładowarka kończy prace liczy się pojemność coś ci się pomyliło
To nie koledze sie pomyliło tylko tobie. Wypowiadasz się autorytatywnie na temat o którym niewiele wiesz (tak delikatnie bym to określił). Ładowarki, te z górnej półki, kończą ładowanie po stwierdzeniu spadku napięcia (delta V), (co już wyjaśniali kol. RomanJ4 i aviator). Następuje on (spadek napięcia) po osiągnięciu przez akumulator pełnego naładowania i związanego z tym określonego napięcia. Dla aku o napięciu nominalnym 1,2V jest to 1,45V-1,48V. I na dodatek ilość mAh potrzebna do pełnego naładowania jest większa od nominalnej pojemności akumulatora o ok. 40%, co wynika ze sprawności akumulatora. Jeżeli akumulator który utracił pojemność ładowalibyśmy, tak jak piszesz, do pełnej pojemności nominalnej niezależnie od napięcia to go po prostu rozsadzi. I jeszcze jedno - zalecany prąd ładownia wynosi 0,1C. Znaczne zwiekszenie spowoduje szybszą utratę pojemności akumulatora. Tym szybszą im bardziej będzie się nagrzewał.

cncolo2
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10

Post napisał: cncolo2 » 30 sie 2012, 17:02

Odgrzeję temat zalewania. Gdzie mogę kupić pył granitowy używany do mieszanki?
Znacie jakiś sklep internetowy?Bo znalazłem tylko ofertę dla modelarzy chyba 6zł. za 250g.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”