Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 163

Post napisał: adam Fx » 06 sie 2012, 15:51

detal tego typu to i tak zabawa na manualu ( chyba że wypalasz kształt laserem a obrabiasz tylko jakieś otwory i płaszczyzny )

na zosi sie da (oczywiście jeśli pole pracy stołu ci odpowiada ) za 5 były kiedyś takie na allegro http://allegro.pl/frezarko-wiertarka-gw ... 77537.html

jak chcesz cały kształt ręcznie robić to już jest rzeźbiarstwo a nie frezerstwo :mrgreen: oczywiście się da .. ale do powtarzanych kształtów to lepsza była by frezarko kopiarka i model wycięty laserem lub plazma z blachy

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 06 sie 2012, 18:29

5 tysięcy to trochę skąpo, ale idzie za to zrobić maszynę do aluminium. Zosia będzie trochę przymała, i mało dokładna.

rysmen
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 47
Kontakt:

Post napisał: rysmen » 08 sie 2012, 09:38

adam Fx pisze:detal tego typu to i tak zabawa na manualu ( chyba że wypalasz kształt laserem a obrabiasz tylko jakieś otwory i płaszczyzny )

na zosi sie da (oczywiście jeśli pole pracy stołu ci odpowiada ) za 5 były kiedyś takie na allegro http://allegro.pl/frezarko-wiertarka-gw ... 77537.html

jak chcesz cały kształt ręcznie robić to już jest rzeźbiarstwo a nie frezerstwo :mrgreen: oczywiście się da .. ale do powtarzanych kształtów to lepsza była by frezarko kopiarka i model wycięty laserem lub plazma z blachy
4200 taka cenę widziałem tej frezarki nawet miałem brać ale kupiłem tylko
TS 7016 bo stwierdziłem ze na moje modelarstwo starczy.
Oto zastosowanie liniałów pomiarowych dla zainteresowanych foto i video
Moje doświadczenie z pracy z nimi jest takie.
Są bardzo czułe na drobinki wióra minimalne pyły itp już liniał świruje czyli albo same cyfry się zmieniają albo nie reaguje w tedy muszę wyczyścić liniał dokładnie wydmuchać go wypiąć wtyczkę z wyświetlacza i wpiąć potem on/off/on i można pracować. Najlepiej po skończonej pracy przedmuchać i już. Musze dorobić osłony.
Druga sprawa baterie albo ja kupuje już zleżałe albo tak to żre gdyby ktoś pracował po 5h na dobę z nimi to 2szt komplet na tydzień. Już kupiłem koszyczek na 2 AA i mam zamiar to przerobić.
reszta ok i na moje zabawki starcza mi
Te oryginalne baterie CR2032 maja 3V i 220 mah
Jak sadzicie 2 akumulatorki AA szeregowo dają 2,4V np 2000 mah będzie to działać czy spali?
tu kilka zdjec
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2013, 10:58 przez rysmen, łącznie zmieniany 2 razy.

aviator
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11

Post napisał: aviator » 08 sie 2012, 09:56

rysmen pisze: Te oryginalne baterie CR2032 maja 3V i 220 mah
Jak sadzicie 2 akumulatorki AA szeregowo dają 2,4V np 2000 mah będzie to działać czy spali?
Będzie działać, nic Ci się nie spali (w pełni naładowane ogniwo nimh to 1,5V). Polecam zainwestować w aku eneloop - tym bardziej jeśli masz dłuższe przestoje na maszynce.

Pozdrawiam

rysmen
Kontakt:

Post napisał: rysmen » 08 sie 2012, 10:02

aviator pisze:
rysmen pisze: Te oryginalne baterie CR2032 maja 3V i 220 mah
Będzie działać, nic Ci się nie spali (w pełni naładowane ogniwo nimh to 1,5V). Polecam zainwestować w aku eneloop - tym bardziej jeśli masz dłuższe przestoje na maszynce.

Pozdrawiam
mam eneloop i on ma 1,2V zreszta jak 99% aku AA ale miernikiem nie sprawdzałem :smile:

aviator
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11

Post napisał: aviator » 08 sie 2012, 10:11

Zgadza się, wszędzie na nimh jest podane napięcie nominalne 1,2V. Miałem na myśli, że ładowarka kończy ładowanie gdy ogniwo osiągnie 1,5V (taka ciut lepsza ładowarka).

rysmen
Kontakt:

Post napisał: rysmen » 08 sie 2012, 10:19

mam Ładowarka BC-700 bdb i ona nie kończy ładowania jak aku ma 1,5V
tylko jak np aku ma 2000mah i wejdzie do niego ful czyli zależy tez od stanu aku.
V nie ma nic do tego kiedy ładowarka kończy prace liczy się pojemność coś ci się pomyliło

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: RomanJ4 » 09 sie 2012, 08:56

rysmen pisze:V nie ma nic do tego kiedy ładowarka kończy prace
No, niezupełnie. W końcowej fazie ładowania akumulatorki się nagrzewają (na skutek rekombinacji wodoru i tlenu), co powoduje spadek napięcia - ładowarki procesorowe wykrywają moment, gdy napięcie osiąga maksimum i wtedy się wyłączają. W NiMh ładowarki mają trudniejsze niż dla Ni-Cd wykrywanie końca ładowania metodą delta-V (mniejszy spadek napięcia na akumulatorze przy wzroście temperatury)
Chyba, że masz na myśli ładowarkę ładującą bardzo małym prądem (bez procesora, tzw. "gniazdkowa"). Wtedy rzeczywiście napięcie akumulatora nie ma znaczenia dla procesu ładowania, gdyż ewentualny nadmiar ładunku jest zamieniany na ciepło, a procedura opiera się tylko na czasie ładowania (np 10, 14h)
pozdrawiam,
Roman

rysmen
Kontakt:

Post napisał: rysmen » 09 sie 2012, 09:17

To nie jest temat o ładowaniu aku wiec se darujmy ale
RomanJ4 u mnie jest inaczej bo
nie w końcowej fazie tylko zaraz po włączeniu powoli aku się rozgrzewa to normalne im szybciej ładujemy tym szybciej się nagrzewa i lepsze ładowarki np BC-700 potrafią odciąć ładowanie by zredukować temperature to nie znaczy że kończy lądować.
Moja BC-700 jak puszcze by ładowała aku o poj 2000mah na 700mah potrafi zatrzymać ładowanie już przy 500mah aku jest gorący odczeka parę minut około 15 i dalej ładuje aż wejdzie równe 2000mah bo taka pojemność ten aku może przyjąć jeśli całkiem rozładowany.
Jeszcze raz podkreślę nie V decyduje kiedy ładowarka kończy ładowanie tylko A. Przynajmniej u mnie na BC-700 tak jest

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: RomanJ4 » 09 sie 2012, 10:38

Ja nie znam BC-700, ale ma procesor więc pewnie używa typowego procesu do analizy.
Sam używam od wielu lat ładowarki Nimh, NiCd, Li-Pol, Pb, "Shark 30" czeskiej f-my Pelican (jestem modelarzem) i mogę spokojnie ładować np akumulatory 2500mAh prądem 1C. Jest to prąd typowy, najczęściej stosowany przez większość użytkowników. I nie grzeją się przy tym aż tak, aby przekroczyć próg 40°C na który mam ustawioną ładowarkę. Zazwyczaj są ledwo ciepłe.
Mówiąc o "V" mam na myśli parametr monitorowany przez procesor ładowarki do kontroli stanu naładowania ogniwa. Parametr "A" decyduje tylko o długości procesu i (pośrednio) temperaturze ogniwa, która też jest monitorowana (bardziej ze względu na bezpieczeństwo procesu, niż jego zasadę ). Ja tu Ameryki nie odkryłem, gro ładowarek procesorowych się na tym zjawisku (pomiar ΔV ) opiera.
Zresztą można poczytać..
http://www.digipedia.pl/def/doc/id/8429 ... ame/Ni-MH/
http://krzysp.w.interia.pl/Ogniwa/Ladow ... owanie.htm,

Jeśli u Ciebie jak piszesz, silnie grzeje się już na początku cyklu ładowania pojemności 2000mAh prądem 700mA, to albo z akumulatorem jest coś nie tak (rezystancja wewnętrzna?), albo z programem ładowarki. Przy takim prądzie ładowania nie powinno być aż takiej temperatury.
To tak na marginesie, przepraszam za post nie na temat.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”