Tokarka modelarska manualna - pytania ogólne

Dyskusje na temat przesuwu liniowego stosowanego w maszynach

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22

Post napisał: pukury » 31 lip 2012, 19:40

witam.
tak bym zrobił - wyciąć - od spodu płaskownik - a do niego nakrętka .
pozdrawiam.

Mane Tekel Fares

Tagi:

Autor tematu
Krystian
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 78

Post napisał: Krystian » 31 lip 2012, 20:49

No więc Panowie... :)

Korpus wrzeciona gotowy... ! No i że tak powiem czas jechać dalej... :)

Obrazek

Obrazek

Powiedzcie mi jak to jest z tymi jaskółkami... ? One są jakoś znormalizowane czy coś ? Chodzi mi o kąt i długości...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: RomanJ4 » 31 lip 2012, 22:10

O ile pamiętam to bodaj 55°.. ale możesz zrobić i 60°
Obrazek ObrazekObrazek

tu trochę myślę, że przydatnych informacji o projekcie małej tokarki, pomiarach itd.. czyli jak to robią inni. Osobiście radziłbym wrzeciono zrobić od razu z zamkiem, bo z gwintem zawsze tarcza może wyjść niezbyt osiowo.
http://www.toolsandmods.com/projects/ma ... ject-lathe
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Krystian
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Krystian » 02 sie 2012, 12:29

Jest chyba coś o czym zapomniałem... :)

A jak bym chciał ręcznie zrobić np. stożek to muszę mieć jeszcze 3 oś... ? Nie wiem jak to się nazywa ale na YT jest trochę filmów i widać iż do supportu jest mocowane coś jak by pozwalające zmienić kąt posuwu poprzecznego.... ? Jak to się nazywa... ? I jak takie coś mniej więcej wykonać... ?

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 22

Post napisał: pukury » 02 sie 2012, 12:43

witam.
no tak - można to nazwać sanki z imakiem - czy jakoś tak.
normalnie podczas toczenia jest to ustawione równolegle do prowadnic - jak chcesz zrobić stożek to skręcasz i o ile tam chcesz .
zaprzysięgli zwolennicy cnc odpowiedzą - to nie jest potrzebne - robimy to programowo :lol:
dlatego między innymi pisałem - narysuj całość - dowiesz się jakie wymiary.
jak tego nie przewidziałeś ( a jak widać - nie ) to będziesz musiał podnieść wrzeciennik - żeby wszystko się zmieściło .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Krystian
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Krystian » 02 sie 2012, 16:16

pukury

Całe szczęście że nie mam jeszcze podpory wałków pos. wzdłużnego od strony wrzeciona... :)

U mnie spełni to funkcję podpory końcowej wałków oraz podstawy do mocowania wrzeciennika więc muszę dać trochę więcej niż myślałem...

A tak czysto teoretycznie, jeśli będę miał uchwyt 80mm 3 lub 4-szczękowyto jaką powinienem mieć odległość pomiędzy płaszczyzną suportu gdzie mocowany będzie imak a samym uchwytem wcześniej już wspomnianym... ?

Chodzi o to aby ustrzec się niespodzianki w postaci maksymalnie otwartych szczęk które zablokują się o suport...

[ Dodano: 2012-08-02, 18:13 ]
RomanJ4 pisze:O ile pamiętam to bodaj 55°.. ale możesz zrobić i 60°

tu trochę myślę, że przydatnych informacji o projekcie małej tokarki, pomiarach itd.. czyli jak to robią inni. Osobiście radziłbym wrzeciono zrobić od razu z zamkiem, bo z gwintem zawsze tarcza może wyjść niezbyt osiowo.
http://www.toolsandmods.com/projects/ma ... ject-lathe
Kolego wszystko rozumiem a tak przy okazji mam pytanko może a raczej na pewno się orientujesz, na 1 zdjęciu widać nakrętkę od śruby trapezowej. Powiedz mi w jakim celu ona jest przecięta wzdłużnie... ? Kilka razy już coś takiego widziałem na forum a także na zachodnich stronach ale nie bardzo rozumiem co to daje... ?

Pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 02 sie 2012, 22:59

Nakrętki maja nacięcia po to aby można było kasować luzy zespołu śruba -nakrętka
• przy przecięciu wzdłużnym:
- poprzez ściśnięcie (odkształcenie plastyczne) materiału nakretki jak poniżej (krótkotrwały efekt kasowania bo brak śrubek ściskających),
Obrazek
albo poprzez zastosowanie ściskających przecięcie wzdłużne śrubek jak poniżej
Obrazek
jest to gorsza metoda bo skok gwintu nakrętki pozostaje w stosunku do skoku śruby niezmienny, a efekt kasacji luzu powstaje poprzez zaciskanie nakrętki na śrubie.
• lepszym rozwiązaniem jest przecięcie poprzeczne
- ściskanie lub rozpychanie (przy nacięciu poprzecznym bez śrubek) od czasu do czasu obu części jak poniżej (krótkotrwały efekt)
Obrazek

albo poprzez zastosowanie ściskających czy rozpychających obie części nakrętki śrubek czy robaczków jak poniżej
Obrazek Obrazek Obrazek
w tej metodzie kasowanie uzyskuje się poprzez niewielka zmianę skoku gwintu nakrętki wobec stałego skoku śruby, co przedstawiono poglądowo na poniższym rysunku
Obrazek

trochę o tym znajdziesz kolego na forum, np tu
https://www.cnc.info.pl/topics56/ous-1- ... 16,410.htm
https://www.cnc.info.pl/topics80/stol-k ... t34637.htm
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 02 sie 2012, 23:19

IMPULS3 pisze:
MlKl pisze: Czerwono masz zaznaczone nafrezowanie pod osłonę śruby. Będzie dość trudne do wykonania, bo frez musi być dość cienki, a długi -ale można to wykonywać od obu stron suportu. Za to osłona będzie pewna.
Jak by ktoś mi taką robotę przyniusl to bym go pogryzl... :twisted: Chyba prościej to calkiem wyciąć i od spodu polączyć na nowo plaskownikiem.
Cały problem w tym, że to ma być maksymalnie sztywne. Im mniejsza tokarynka, tym bardziej istotna jest sztywność detali. Jak przetniesz, to trzeba by potem pospawać, i się powichruje. Nie zawsze prościej znaczy lepiej.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 03 sie 2012, 00:02

IMPULS3 pisze:Chyba prościej to calkiem wyciąć i od spodu polączyć na nowo plaskownikiem.
a nie prościej zastosować harmonijkę
Obrazek http://www.akcesoria.cnc.info.pl/oslony ... ijkowe.htm
lub osłony teleskopowe?
http://www.kabelschlepp.com.pl/form/www ... powej.html
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Krystian
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Krystian » 03 sie 2012, 00:18

:arrow: RomanJ4

Jesteś wielki... !

Wszystko pięknie wytłumaczone i to na przykładach jak dziecku, ale o to mi chodziło... :)
Teraz wiem co i jak... !

Trochę mnie tylko zastanawia jak to rozwiązać w moim przypadku gdyż kloc będący suportem myślałem aby miał 3 dziury patrząc od czoła czyli boczne na tulejki pod wałki zaś środkowa pod nakrętkę trapezową... Czyli prosto myśląc musiałbym to tak rozrysować aby kolega wyciął mi coś w rodzaju prostokąta od dołu... ? Kurcze nie wiem czy mam dobry pomysł, ale tak po prostu na szybko strzelam. Chociaż można by to też rozwiązać tak by nakrętka była z dwóch elementów czyli z jednej strony dziury idzie kawałek i z drugiej no i zamiast wprasowania ich w ten że klocek użyć gwintowania.

Mówiąc prościej nakrętka wewnątrz ma swój gwint trapezowy taki jaki wyjściowo ma być, z kolei na zewnątrz jest nagwintowana i wkręcana w suport no i musi mieć na sobie też kontrę aby sama się nie odkręcała. W tym przypadku wyszło by coś na zasadzie przecięcia poprzecznego o ile dobrze rozumiem... ? Wiadomo ja nie mam takiego pojęcia jak koledzy więc czysto teoretycznie myślę jak by to rozwiązać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Prowadnice - Technika Przesuwu Liniowego”