PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Niski nie więcej niż murzyński wibrator dla starszej pani...
Masz aż tak wyżyłowaną maszynę że tak niskie prądy Cie interesują? Generalnie w maszynie przydało by się zapasu pewnie na 5 takich sterowników...
Masz aż tak wyżyłowaną maszynę że tak niskie prądy Cie interesują? Generalnie w maszynie przydało by się zapasu pewnie na 5 takich sterowników...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 19
Nie, tylko dorwałem taki fajny zasilacz na listwę DIN z regulowanym napięciem 5 - 12 v
i wydajności 0,5 A. No i chcę go użyć do zasilenia PikoCNC i przekaźników (2 przekaźniki po 55mA każdy), tylko czy wystarczy te 0,5 A?
A i ten zasilacz jest dość stary, pochodzi ze sterownika maszyny z 97, to czy mogę go spokojnie użyć, czy lepiej zainwestować w coś nowego?
i wydajności 0,5 A. No i chcę go użyć do zasilenia PikoCNC i przekaźników (2 przekaźniki po 55mA każdy), tylko czy wystarczy te 0,5 A?
A i ten zasilacz jest dość stary, pochodzi ze sterownika maszyny z 97, to czy mogę go spokojnie użyć, czy lepiej zainwestować w coś nowego?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Zasilacz 200mA w zupełności wystarczy.Mógłby mi ktoś powiedzieć, jaki jest pobór prądu przez PikoCNC?
To jakaś afrykańska jednostka natężenia prądu 1Mw (jeden murzyński wibrator) = 0.2ANiski nie więcej niż murzyński wibrator dla starszej pani...

Strach się dowiadywać jaka jednostka odpowiada watowi

Chciałem jeszcze pokazać na co ostatnio marnuję czas. Dodałem renderowanie wyniku pracy na „gotowo” dla frezu o danym kształcie i rozmiarze. Poniżej kilka obrazków. Oczywiście obiektami można pokręcić (obejrzeć z każdej strony) można też renderować fragment detalu a nie tylko całość. Wymaga to w miarę współczesnego komputera gdyż liczenia trochę jest – ale efekt też

Konik

Zadek konika

Detal

Fragment detalu

Ten sam detal "wykonany" frezem kulowym

I bardzo zaawansowana obróbka CNC

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
uhm, kosmos. Marnuj tak bardziej czas, a niedługo piko będzie oddzielnym systemem i nie będzie wymagało windozy 
Ja ze spraw przyziemnych:
1) Ustawiam pozycję maszyny lub materiału z ręki (używając przycisku "USTAW") i po ustawieniu minimalizuje mi program. Oczywiście parametry wprowadzone są zachowane, tylko to minimalizowanie...
Dotychczas tego nie zgłaszałem, ale już od wielu wersji robi się to upierdliwe

Ja ze spraw przyziemnych:
1) Ustawiam pozycję maszyny lub materiału z ręki (używając przycisku "USTAW") i po ustawieniu minimalizuje mi program. Oczywiście parametry wprowadzone są zachowane, tylko to minimalizowanie...
Dotychczas tego nie zgłaszałem, ale już od wielu wersji robi się to upierdliwe

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Niezłe rendery może efekt mojego skryptu wy-renderuj
To teraz jeszcze edytor kształtów freza by się przydał bo kilka moich frezów ma taki niespotykany kształt
Skrypt właśnie wepchałem to odpowiedź na ostatnie przemyślenia na temat rysowania w piko oczywiście jest to dość proste ale pewnie czasami pozwoli wyciąć proste kształty komuś bez dodatkowego oprogramowania.
https://www.cnc.info.pl/topics121/piko- ... t38021.htm

To teraz jeszcze edytor kształtów freza by się przydał bo kilka moich frezów ma taki niespotykany kształt

Skrypt właśnie wepchałem to odpowiedź na ostatnie przemyślenia na temat rysowania w piko oczywiście jest to dość proste ale pewnie czasami pozwoli wyciąć proste kształty komuś bez dodatkowego oprogramowania.
https://www.cnc.info.pl/topics121/piko- ... t38021.htm
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi