PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 50
Mozemy się dogadaćcosimo pisze: Prawdopodobnie czwarta oś pojawi się dopiero w „bardziej wypasionej” wersji sterownika (musi być do tego inny procesor, więcej pamięci etc). Konkretnie kiedy to będzie – niestety nie wiem.

Właśnie uruchomiłem nową wersję swojego sterownika. LPC1788 ( Cortex M3 120Mhz), SDRAM ( 32 MBajty), ethernet ( uIP).
Elektronika została zrobiona jako kanapka - procesor/ethernet/pamięć na małej płytce ( 4 warstwowe PCB), wpinane w drugą ( zasilacza, układy mocy, optoizolacja).
Szukam możliwości obnizenia ceny produkcji ( bo sam mam małe serie). Mogę udostępnić kod startowy z uIP i upgradem w zamian za wspólną produkcję płytki bazowej

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Do wersji która jest teraz przydał by się moduł wyjść wejść z pseudo osią np do karuzeli na frezy
kiedyś o tym mówiliśmy kolejnej wymiany sterownika nie zdzierżże 
Kwadraty i prościej by się wpisywało podając współrzędne końca i początku
a te skróty to łatwo zapomnieć...

Kwadraty i prościej by się wpisywało podając współrzędne końca i początku

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
No nie wiemMozemy się dogadać

Ale chętnie obejrzę jak to wygląda i jak wygląda to cenowo (oczywiście na priv)
Mówimy o czwartej osi, której w tej wersji na pewno nie będzie, a dodatkowe I/O tak.Do wersji która jest teraz przydał by się moduł wyjść wejść z pseudo osią np do karuzeli na frezy kiedyś o tym mówiliśmy kolejnej wymiany sterownika nie zdzierżże
Bo ja wiem?: miarka+klawisz A daje linie (było to od dawna) zoom+A daje prostokąt. Wpisywanie z okienka będzie następnym razemKwadraty i prościej by się wpisywało podając współrzędne końca i początku a te skróty to łatwo zapomnieć...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
No dobra, dużo było ostatnio fajnych zmian. Poniżej filmik z włączonym chłodzeniem w przypadku gdy wystąpi G1, G2 lub G3 i wyłączeniem przed G0.
Ja od tego czasu w ogóle nie muszę stać przy maszynie i normalnie się nudzę podczas obróbki, chyba zacznę czytać książkę
Link do filmu
Ja od tego czasu w ogóle nie muszę stać przy maszynie i normalnie się nudzę podczas obróbki, chyba zacznę czytać książkę

Link do filmu
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie