co sądzicie o takiej budowie wrzeciona
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Znalazlem to na niemieckim forum ale nie udalo mi sie pojedynczo wkleic dlatego wklejam spakowane zdjecia wrzeciona samoroobki.
- Załączniki
-
- Wrzeciono.rar
- (462.31 KiB) Pobrany 530 razy
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
no o właśnie o cos takiego chodzi:) ja juz od poniedziałku będę robił coś bardzo zbliżonego do tego , wieczorem zapodam rysunek:)
a chciałem wykorzystać nakrętkę i tulejki a resztę dorobię jak na foto bardzo podobne:)
a chciałem wykorzystać nakrętkę i tulejki a resztę dorobię jak na foto bardzo podobne:)
- Załączniki
-
- tulejki.jpg (167.9 KiB) Przejrzano 3239 razy
-
- tulejka1.jpg (227.81 KiB) Przejrzano 3238 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
No ładne ale jak już złapią frez to nie chcą go wypuścić – nic tylko ściągacz lub wywijakiem z góryDoctorX pisze:No ładne stożki...temat też mnie interesuje bo w wolnej chwili rezam własne wrzeciono,więc podłączam się do tematu.

dlatego nie ma jak ISO
a no i wieczny problem z „0”
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Kombinacja łożyska wysokobrotowego z łożyskami oporowymi wzajemnie się wyklucza ze względu na obroty które te łożyska mogą przenieść.małysz pisze:Mam jeszcze dylemat czy nie zastosowac zamiast dwóch szt, łożysk oporowych łożysko dwukierunkowe z cnc akcesoria. Czy takie łożysko zastąpiło by mi 2 łożyska oporowe czy też wszystkie 3 które widać w przekroju.?
Jeśli wrzeciono ma być porządne to niestety w prostym wykonaniu wymaga 3 łożysk-2 skośnych pracujących w tandemie i jednego zwykłego. I jeszcze jedno -omijaj jak zarazę łożyska CX znacznie lepsze są polskie łożyska.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
a ja dla zabawy a może dla testów i nauki poskładałem sobie takie coś i będę się uczył na własnych błędach,może to i prymitywne rozwiązanie,ale przynajmniej próbowałem...

jeszcze tylko jak to się ostatnio ładnie mówi :
zaadoptuję jakiś silnik i do roboty

jeszcze tylko jak to się ostatnio ładnie mówi :
zaadoptuję jakiś silnik i do roboty

Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
no tak,ale tu zaczynają się dylematy czy skośne jednorzędowe poprzeczne,czy może dwurzędowe no chyba że jednorzędowe dwukierunkowe poprzeczne albo hmm... i tu pojawia się pytanie o sens robienia własnego wrzeciona jedno łożysko to ok.50zł jak zsumujemy koszty to okaże się że lepiej było zakupić profesjonalnego spindla...
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Tutaj nie ma żadnego dylematu. Poprostu trzeba wziąć do ręki katalog łożysk i wszystko jasne.
Jak mają być wysokie obroty to łożyska jednorzędowe o kącie działania 40stopni jeśli bardzo wysokie obroty to łożyska o kącie 15 stopni jeśli jeszcze wyższe to dla amatora mogiła.
Ma tutaj jeszcze znaczenie budowa i materiał koszyka łozyska ale to już wszystko w katalogu.
Wszystkie łożyska wałeczkowe, dwurzędowe, igiełkowe itp. nie nadają sie do wysokich obrotów i niestety jedyną podporą jest katalog bo nawet sprzedawcy g...o się na tym znają(najczęściej).
A przyzwoitego wrzeciona za psie pieniądze nie kupisz.
Jak mają być wysokie obroty to łożyska jednorzędowe o kącie działania 40stopni jeśli bardzo wysokie obroty to łożyska o kącie 15 stopni jeśli jeszcze wyższe to dla amatora mogiła.
Ma tutaj jeszcze znaczenie budowa i materiał koszyka łozyska ale to już wszystko w katalogu.
Wszystkie łożyska wałeczkowe, dwurzędowe, igiełkowe itp. nie nadają sie do wysokich obrotów i niestety jedyną podporą jest katalog bo nawet sprzedawcy g...o się na tym znają(najczęściej).
A przyzwoitego wrzeciona za psie pieniądze nie kupisz.