PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Proponuje wciśnięcie shift i poruszanie myszką z wciśniętym guzikiem wtedy by się ekran przemieszczał do czasu trzymania shift lub guzika myszkiPaski to nie... ale mogę zrobić tak, że kręcąc kółkiem z przyciśniętym SHIFTEM będzie przesuw ekranu w osi X a z CTRL w osi Y.gdyby umieścić w oknie wizualizacji paski przesuwu obrazu ,choć by jakieś maleńkie ( np. z prawej i na dole )

Co do tych znaczków to w CAM w dziale kontur pod guzikiem włącz do obróbki rozwijana lista z opcja do wybrania <> >< i ...
Na wektorach mogła by się też szczała kierunku wyświetlać

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Ja nie mam na razie miernika narzędzia i mierze go zawsze ręcznie opuszczając frez do elementu tyle że niema mam jeszcze zmieniarki więc nie jest to upierdliwe gdyby była zmieniarka to rozwiązanie pomiaru za każdym razem przydatne.
Można tak zrobić wydaje mi się metodą półautomatycznej zmiany jaka jest w funkcjach gdybyś dany element frezował kilkoma frezami a zmieniał frez ręcznie a wszystko szło jednym cyklem frezowania to maszyna po zmianie narzędzia mierzy więc zadział Ci to.
Ale Cosimo niech potwierdzi
Można tak zrobić wydaje mi się metodą półautomatycznej zmiany jaka jest w funkcjach gdybyś dany element frezował kilkoma frezami a zmieniał frez ręcznie a wszystko szło jednym cyklem frezowania to maszyna po zmianie narzędzia mierzy więc zadział Ci to.
Ale Cosimo niech potwierdzi

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
No nie do końca dobrze to chodzi. Gdyż po każdym zjeździe o określoną głębokość podnosi wrzeciono do Safe_Z i znowu z wolno z prędkością G1 schodzi w dół i tak do osiągnięcia pełnej głębokości. (duża strata czasu). Dla wiercenia w drewnie takie wycofywanie może i jest ok bo nie ma tak dużej straty czasu ze względu na dużą prędkość obróbki, ale dla wiercenia w alu i stali jak najbardziej.cosimo pisze: Co masz na myśli? Zasadniczo ścieżkę do wiercenia generuje przycisk „Wiercenie” Wpisujesz tylko głębokość i ilość przejść (czyli ile razy będzie łamany wiór) i tyle.
Powinno to działać tak:
Mamy do wiercenia otwory na głębokość 10mm z łamaniem wióra np co 2mm.
G0 Z5
G0 X10 Y10 (dojazd nad otwór)
G0 Z0,50 (szybki zjazd nad materiał)
G1 Z-2
G0 Z0 (wycofanie tylko do poziomu 0 materialu)
G0 Z-1,5 (szybkie zagłębienie do poziomu ostatniego wiercenia z zachowaniem dystansu 0,5mm)
G1 Z-4
G0 Z0
G0 Z-3,5
G1 Z-6
G0 Z0
G0 Z-5,5
G1 Z-8
G0 Z0
G0 Z-7,50
G1 Z-10
G0 Z5
G0 X... Y... (do nowego otworu)
Takie wiercenie zaoszczędzi nam masę czasu w przypadku gdy mamy do wiercenia np z 800 otworów

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Kontakt:
Dla produkcji jednostkowej, gdzie taki element już się raczej nie powtórzy to niestety ogromna strata czasumitek pisze:@gaspar napisz skrypt jak masz dziury jakoś łatwo rozłożone...

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Zamieściłem mała aktualizację... (opis na dole)
)
wersja 101.750 z dnia 9.03.2012
Dodano przesuwanie ekranu za pomocą kółka myszki:
CTRL+kółko przesuwanie w osi X
SHIFT+kółko przesuwanie w osi Y
W PikoCamie dodano strzałkę pokazującą kierunek wektora. Kreseczka obok strzałki informuje z której strony powstanie ewentualny offset.
W PikoCamie przyspieszono przetwarzanie dużych plików. Wprowadzono też kilka zmian, które sprawiają, że niekiedy mniej się trzeba „naklikać” przy niektórych operacjach (jest bardziej "ergonomicznie").
Zmieniono sposób pracy dla cyklu wiercenia.
Już chodzi (mam taką nadzieję bo robiłem to w dzikim pędzieSzkoda tylko ze sam cykl nie chodzi tak jak napisałem powyżej...

Na dziś nie można. Ale nie problem dorobić. Ale co to w ogóle za półautomat ?? Jeżeli ręcznie wymieniasz frezy to wtedy zawsze mierzy długość.A można to wyłączyć? Aby mierzył po każdej zmianie.
Bo nie wiem czy mój półautomat do zmiany narzędzia zapewni powtarzalność.
wersja 101.750 z dnia 9.03.2012
Dodano przesuwanie ekranu za pomocą kółka myszki:
CTRL+kółko przesuwanie w osi X
SHIFT+kółko przesuwanie w osi Y
W PikoCamie dodano strzałkę pokazującą kierunek wektora. Kreseczka obok strzałki informuje z której strony powstanie ewentualny offset.
W PikoCamie przyspieszono przetwarzanie dużych plików. Wprowadzono też kilka zmian, które sprawiają, że niekiedy mniej się trzeba „naklikać” przy niektórych operacjach (jest bardziej "ergonomicznie").
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
To G83 nie działa ?gaspar pisze:
Powinno to działać tak:
Mamy do wiercenia otwory na głębokość 10mm z łamaniem wióra np co 2mm.
G0 Z5
G0 X10 Y10 (dojazd nad otwór)
G0 Z0,50 (szybki zjazd nad materiał)
G1 Z-2
G0 Z0 (wycofanie tylko do poziomu 0 materialu)
G0 Z-1,5 (szybkie zagłębienie do poziomu ostatniego wiercenia z zachowaniem dystansu 0,5mm)
G1 Z-4
G0 Z0
G0 Z-3,5
G1 Z-6
G0 Z0
G0 Z-5,5
G1 Z-8
G0 Z0
G0 Z-7,50
G1 Z-10
G0 Z5
G0 X... Y... (do nowego otworu)
-
- Kontakt:
Cykle G83 chodzą pięknie, ale po co pisać z palca jak można z PikoCAMAkamar pisze:
To G83 nie działa ?

Niestety pikocnc nie obsługuje zmiennych, za to ma wbudowanego cama.
[ Dodano: 2012-03-09, 16:29 ]
Idę zaraz testować!cosimo pisze: