PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 260
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 09 mar 2012, 17:30

cosimo pisze:Na dziś nie można. Ale nie problem dorobić. Ale co to w ogóle za półautomat ?? Jeżeli ręcznie wymieniasz frezy to wtedy zawsze mierzy długość.
Polega to na tym, że zwykły uchwyt ER20 jest elektrycznie odkręcany. Zmienia się ręcznie narzędzie. I zaraz w tym miejscu ma się samo zmierzyć.
Z punktu widzenia program ma to wyglądać jak automatyczna zmiana.

RObert

Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 09 mar 2012, 19:44

cosimo pisze:
Szkoda tylko ze sam cykl nie chodzi tak jak napisałem powyżej...
Już chodzi (mam taką nadzieję bo robiłem to w dzikim pędzie ;-))
Good JOB! :grin:
Teraz wiercenie to poezja. Dla porównania ten sam otwór robię w 10s. Wcześniej było to 18s. Mamy prawie 100% większą efektywność. Chyba warto było zmienić zasadę wiercenia? :)

Dzięki wielkie!

Kurcze wpasowałem się w to Piko jak w nic innego, teraz nie wyobrażam sobie roboty na innym sterowaniu. Jeszcze mnie nie zawiódł a próbuję go jakoś "wywrócić" od 3 miesięcy.
Co najważniejsze używam go również na ploterze firmy MegaPlot (XMD32), dzięki czemu ich maszyna chodzi jak ploter z półki wyżej :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17

Post napisał: tad1 » 09 mar 2012, 21:38

Fakt naprawdę dobre fajne i przyjazne sterowanie,można polecić z czystym sumieniem ,chociaż wykorzystuje to sterowanie tylko amatorsko na własne potrzeby .

I tak jak niedawno była już sprawa poruszana o przeniesienia lub utworzenia nowego wątku w dziale programy sterujące ,przydałoby się jeszcze raz wpłynąć na administratora o przeniesienie lub utworzenie nowego wątku w dziale programy sterujące.

Wydaje mi się że dużo ludzi nie trafi na wątek,ja sam trafiłem przez czysty przypadek

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 09 mar 2012, 22:38

Dodano przesuwanie ekranu za pomocą kółka myszki:
CTRL+kółko przesuwanie w osi X
SHIFT+kółko przesuwanie w osi Y
A jak ktoś niema kółka na myszce albo operuje laptopem? :) dalej myślę że metoda o której pisałem była by wygodniejsza.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 10 mar 2012, 17:30

mitek pisze:A jak ktoś niema kółka na myszce albo operuje laptopem?
Ja tam dzisiaj już tego używałem i bardzo mi się podoba praca z kółkiem i SHIFT/CTRL.
Myszka to niewielki wydatek, więc już nie róbmy koledze pod górkę :wink:
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 43

Post napisał: sajgon » 10 mar 2012, 18:00

gaspar pisze:Myszka to niewielki wydatek, więc już nie róbmy koledze pod górkę :wink:
Zgadzam się z kolegą w 100 % ,ważne że się przesuwa :grin:

U mnie na laptopie tak samo dobrze działa. Touchpad przy krawędzi też ma tak jakby kółko ,więc nie widzę problemu .
A gryzonia można za 15zł kupić ,więc to też nie problem :razz:
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 11 mar 2012, 01:54

Tu nie chodzi o cenę myszki. Tylko pierwszy raz coś takiego widzę i z ergonomia niema to za wiele wspólnego a wręcz jest upierdliwe chyba najmniej ciekawe rozwiązanie w sterowaniu.

[ Dodano: 2012-03-16, 11:09 ]
Mam kolejny powód do tego by zrobić zagłębianie metodą podawania skoku a nie ilością zagłębień... oczywiście podtrzymuje cały czas to co mówiłem wcześniej :)

Dzisiaj robiłem kilka naście wycinanek w blatach (laminat twardy w środku wiadomo wióry miękkie) i z czasem część która szła po laminacie freza zwyczajnie się stępiła gruby blat więc było to robione na dwa razy a że blat nie przelotowo więc nie mogę jak np przy ramkach zanurzyć się o np 2mm by frezować sprawną częścią narzędzia. Metoda zmiany głębokości w celu równego zużywania freza wśród meblarzy znana ... pewnie i blacharzy też mimo że materiał raczej jednolity.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 16 mar 2012, 15:30

Witam. Mała aktualizacja

Dodałem wizualizację śladu freza na materiale. Dzięki temu od razu widać np. jak spisze się wybieranie w zadanych parametrach czy grawerowanie "3D". Dodałem też możliwość tworzenia linii z ręki w PikoCamie. Dzięki temu można np. „tuningować” niedoskonałości ścieżki wybierania. Opis na dole.
Mam kolejny powód do tego by zrobić zagłębianie metodą
Piękna pogoda dzisiaj :mrgreen:

Obrazek Obrazek

wersja 101.751 z dnia 16.03.2012

W PikoCamie dodano wizualizację śladu freza na materiale. Wizualizacja jest robiona według parametrów ustawionych w zakładce „Kontur/Offset/wybieranie”

Dodano możliwość dodania „z ręki” konturu linii do PikoCama. Robimy miarką jakiś odcinek który ma zostać dodany i (cały czas trzymając LKM) naciskamy klawisz „A”. W aktualnej grupie pojawi się utworzony odcinek.

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 16 mar 2012, 19:45

Frez PALCOWY a nie płaski chyba się to nazywa :) no i proponuje taki parametr przenieść w miejsce dodawania i edycji freza.

Widzę że moje lilie Cie wciągały :)

Zamiast ukrytych funkcji typu LKM + A proponuje dodać do zakładki OPERACJE np kolejną zakładkę o nazwie DODAJ i tam dodać tą linie... krzywą okrąg łuk czy jakąś łamaną te podstawowe czasami się przydadzą :)

No i można tam też dodać (w zakładce OPERACJE) zakładkę edycji konkretnych wektorów gdzie można by edytować te podnoszenia i opuszczania frezów...

Co do pogody to ładna ładna : :twisted:

A dodaj proszę możliwość zmiany koloru który jest za G-kodem :)
W części Offset/wybieranie guzik KONTUR OTWARTY powinien też informować o możliwości zmiany kierunku którą daje jak się go kliknie :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 17 mar 2012, 13:02

Frez PALCOWY a nie płaski chyba się to nazywa...
Piętnaście minut przed wysyłką jeszcze tak było, ale coś mnie tknęło aby zajrzeć do internetu i okazało się, że w sprzedaży są frezy palcowe z wszelakimi zakończeniami – zgłupiałem – i zrobiłem „frez płaski” ;-)
Zamiast ukrytych funkcji typu LKM + A proponuje dodać do zakładki OPERACJE...
Generalnie już od dłuższego czasu kombinuje jak tu przebudować cam-a żeby było wygodniej. Mam pytanie (do wszystkich) z tym związane: czy wykorzystujecie pola w zakładce „kontur” do ustalania parametrów pracy czy tylko ustalacie hurtowo w zakładce „grupa” ? Pytam bo chcę to zlikwidować (parametry w zakładce kontur)
Polega to na tym, że zwykły uchwyt ER20 jest elektrycznie odkręcany. Zmienia się ręcznie narzędzie. I zaraz w tym miejscu ma się samo zmierzyć.
Z punktu widzenia program ma to wyglądać jak automatyczna zmiana.
Taki tryb jest. Poczytaj na stronie 23 manuala.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”