OUS 1 - wersja katowicka
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 87
Niestety w OUS to może ale nie musi być konik.MlKl pisze:...... Ja nie mam OUS-a, więc nie powiem, co najłatwiej - w większości tokarek to jest właśnie konik. Proste to nie jest, i bez przyrządów i wałków pomiarowych prawie niewykonalne.
Ustawianie to tylko raczej w oparciu o czujnik zegarowy i wałek. Można toczyć oczywiście kolejne wałki ale uważam ze szkoda czasu i materiału.
W charakterze wałka pomiarowego używam kawałka wałka-prowadnicy liniowej zamocowanej w uchwycie do frezów zakończonym stożkiem MK 2.
Jak potrzeba można go wsadzić we wrzeciono lub w stożek tulei konika.
Jak wiecie mam dwa OUSy. Gdy umieszczę mój "wałek pomiarowy" we wrzecionie jednej maszynki wszystko jest OK, koniec wałka (400mm) ląduje dokładnie tam gdzie powinien.
W drugiej maszynce już tak fajnie nie jest. Po zluzowaniu śruby mocującej wrzeciono do łoża ruszając wrzecionem można pomerdać końcem wałka w zakresie +/- 4 mm

W mojej DTR-ce informacji na temat kontroli geometrii maszynki oczywiście brak

ale kiedyś jeden z Kolegów ( mogę się mylić ale chyba BYDGOST ) umieścił na forum stosowną ściągę, którą zachowałem i zamieszczam poniżej.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 86
Mam pytanie.Chce przetoczyc na koncach sruby imbusowe do imaka . Jak je chwycić w szczęki tak zeby nie dostala centry podczas obrobki?
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 20:04 przez oswiecimskie, łącznie zmieniany 1 raz.
OUS-1 TSA-16 Mn-80a
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 22
Jeżeli geometria wrzeciennika z koniem ustawiona to następny:
Zdobyłem podzielnicę z zestawu OUS, niestety nikompletną.
Brakuje kompletu nakrętek - nie problemu dorobię , oprócz drobnozwojowych trzymających tarczki.
Ne mam pojęcia jak dorobić wewnętrzny, drobnozwojowy M22 w materiale grubości 2mm.
Da się takie coś kupić ? Potrzebne 2szt, bo przy frezowaniu warto zakontrować
Zdobyłem podzielnicę z zestawu OUS, niestety nikompletną.
Brakuje kompletu nakrętek - nie problemu dorobię , oprócz drobnozwojowych trzymających tarczki.
Ne mam pojęcia jak dorobić wewnętrzny, drobnozwojowy M22 w materiale grubości 2mm.

Da się takie coś kupić ? Potrzebne 2szt, bo przy frezowaniu warto zakontrować
Repetitio mater studiorum est
Ale dlaczego tyle razy ?
Tom
Ale dlaczego tyle razy ?
Tom
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 25
Spróbuj przykleić na "kropelkę" odpowiednie paski stalowe do listwy prowadzącej wrzeciennik w rowku teowym żeby wykasować luz.Zbych07 pisze: Jak wiecie mam dwa OUSy. Gdy umieszczę mój "wałek pomiarowy" we wrzecionie jednej maszynki wszystko jest OK, koniec wałka (400mm) ląduje dokładnie tam gdzie powinien.
W drugiej maszynce już tak fajnie nie jest. Po zluzowaniu śruby mocującej wrzeciono do łoża ruszając wrzecionem można pomerdać końcem wałka w zakresie +/- 4 mm.