Lifting (reanimacja ?) TUC - 40
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Jak byk stoi 12 tysi. Sama do Kozienic nie pójdzie - pęknie minimum tysiąc. "Dobry stan techniczny" po sprawdzeniu okaże się taki, jak zwykle - czyli trzeba rozebrać, łoże do szlifu, suport do podklejenia, jakieś drobne graty trzeba będzie wymienić, dokupić elektronikę i mechanikę do przeróbki pod EMC-a - i ani się obejrzysz, jak te 20 tysi stanie się faktem.
-
- Posty w temacie: 98
Ale idąc tokiem myślenia kol, WIESLAWBAREK to i frezarki które KAMAR przerabia można by uznać za nie ważne bo zmieniania narzędzia nie mają.
Myślę że każda maszyna ma swoje zastosowanie, a będąc u KAMAR-a uslyszalem od niego że toczenia to on nie ma aż tak dużo. A nawet na forum wspominal że ta druga tokarka jest trochę zapomniana, ewentualnie sluży do gwintowania. Ale to już on sam powinien się wypowiedzieć.
Myślę że każda maszyna ma swoje przeznaczenie Tym bardziej że tokarka z linku zapotrzebowanie na moc będzie miala większe. Zakladam to w ciemno ale skoro większy wrzeciennik.
Myślę że każda maszyna ma swoje zastosowanie, a będąc u KAMAR-a uslyszalem od niego że toczenia to on nie ma aż tak dużo. A nawet na forum wspominal że ta druga tokarka jest trochę zapomniana, ewentualnie sluży do gwintowania. Ale to już on sam powinien się wypowiedzieć.

Myślę że każda maszyna ma swoje przeznaczenie Tym bardziej że tokarka z linku zapotrzebowanie na moc będzie miala większe. Zakladam to w ciemno ale skoro większy wrzeciennik.
-
- Kontakt:
Operator nowoczesnego centrum obróbkowego CNC z wieloma osiami, przechwytem etc pewnie tak samo pogardliwie wypowie się o wyposażeniu Wiesława... Tymczasem prawda jest taka, że na dziś jednak zdecydowana większość tokarzy ma do dyspozycji takie stareńkie tokarki manualne, i jakoś sobie na nich pracują. Kamar stosunkowo niewielkim kosztem podmienił w tych manualach napędy na CNC, i też jakoś pracuje. Używa darmowego LinuxCNC - ale nie dlatego, że nie stać go na Macha, po prostu LinuxCNC jest lepszy.
Żaden tokarz garażowy nie kupi se maszyny za dwadzieścia tysi, bo mu się to nie zwróci. A jak już se kupi rupiecia za dwa tysie, za drugie dwa wyremontuje, to sobie i pomaleńku uskłada jeszcze trzy na przerobienie go na CNC.
Żaden tokarz garażowy nie kupi se maszyny za dwadzieścia tysi, bo mu się to nie zwróci. A jak już se kupi rupiecia za dwa tysie, za drugie dwa wyremontuje, to sobie i pomaleńku uskłada jeszcze trzy na przerobienie go na CNC.
-
Co się mu nie zwróci ja nie wiem ale u nas na rynku jest tyle roboty że można wybrzydzać
no tylko że jak ktoś za kazdym razem bazuje nowe narzedzie no to nie bardzo.
A ten TUR Panowie no na sto procent nie jestem pewien ale ma najprawdopodobniej napęd wrzeciona za pomocą serwomotoru pradu stałego obcowzbudnego sterowanego za pomocą sygnału + albo -10 Volt a jak kiedys się wyrazil Kamar na forum jeśli serwa to ewentualnie do napedu wrzeciona !!!jak myslę EMC nie powinno miec z tym problemu . O zaletach takiego napedu nie trzeba chyba sie rozpisywać a kupno czegos takiego osobno to trochę kosztuje
no tylko że jak ktoś za kazdym razem bazuje nowe narzedzie no to nie bardzo.
A ten TUR Panowie no na sto procent nie jestem pewien ale ma najprawdopodobniej napęd wrzeciona za pomocą serwomotoru pradu stałego obcowzbudnego sterowanego za pomocą sygnału + albo -10 Volt a jak kiedys się wyrazil Kamar na forum jeśli serwa to ewentualnie do napedu wrzeciona !!!jak myslę EMC nie powinno miec z tym problemu . O zaletach takiego napedu nie trzeba chyba sie rozpisywać a kupno czegos takiego osobno to trochę kosztuje
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 255
- Kontakt:
Qrcze, chwilę mnie nie było a już tyle namieszali. Ale do rzeczy. Pochlebiam sobie, że po tych trzydziestu latach (z hakiem, z hakiemwieslawbarek pisze: 1500 albo i 2000zależy od kursui mugłbyś kupić np. coś takiego http://allegro.pl/tokarka-tur-50sn-dc-p ... 83381.html

Mam sprzedawać umiejętności a nie przerzucać tony materiału.
[ Dodano: 2012-02-12, 15:02 ]
No mógłbyś się rozpisaćwieslawbarek pisze: O zaletach takiego napedu nie trzeba chyba sie rozpisywać a kupno czegos takiego osobno to trochę kosztuje

I może poradzisz jak wykorzystać taki wypaśny sprzęt robiąc coś takiego:

Pomijam już fakt że kupując taką tokarkę trzeba na wejsciu zrobić to samo co z TUC-em.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 15:17 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Wiesławie - kamar zakłada na tego TUC-a dwa imaki szybkozmienne - może sobie do nich dokupić, czy dorobić dowolną ilość uchwytów, wpisać to wszystko w tabelę narzędzi - i może pracować niemal równo z automatycznie wymieniającym noże TUR-em.
Uwierz - znacznie ważniejsze jest łatwe programowanie operacji, niż automatycznie zaciskający się uchwyt, czy samozmieniający nóż.
Uwierz - znacznie ważniejsze jest łatwe programowanie operacji, niż automatycznie zaciskający się uchwyt, czy samozmieniający nóż.
-
- Kontakt:
Widzisz kolego, nie stać mnie na zakup maszyny do każdej operacji jaka się trafi raz na lata. Miałem wywiercić pół metra dziurki i wywierciłem na tym co miałem. Chłodzenie i osłony akurat na tej porębie są mi potrzebne jak ....... Gdyby było inaczej to by miała chłodzenie sekwencyjne sterowane mikroprocesorem i noże ustawiane GPS -em.wieslawbarek pisze: bo jak widziałem filmik głębokie wiercenie to nie wiedziałem czy sie mam śmiac czy płakać ta butelka po wodzie no żeczywiście najwyzszy poziom techniki

-
MlKl Wysłany: Dzisiaj 15:15 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Wiesławie - kamar zakłada na tego TUC-a dwa imaki szybkozmienne
Ja mam 23 zstuki multifixa i mozliwość zaprogramowania srednicy i Z dla kazdego narzędzia na swojej tokarce manualnej i idę o zakład ze mam gotowy element oczywiscie bez zadnych skomplikowanych promieni i stozków
zanimty skonczysz programować ja sie nie boję obrotów ani posówu.
Kol Kamar sorry nie mam nic przeciwko tobie ale to będzie podobna sytuacja jak z twoimi frezarkami podobne maszyny które się nie uzupełniają czy nie lepiej mieć jedną a wszechstronną ??
--------------------------------------------------------------------------------
Wiesławie - kamar zakłada na tego TUC-a dwa imaki szybkozmienne
Ja mam 23 zstuki multifixa i mozliwość zaprogramowania srednicy i Z dla kazdego narzędzia na swojej tokarce manualnej i idę o zakład ze mam gotowy element oczywiscie bez zadnych skomplikowanych promieni i stozków

Kol Kamar sorry nie mam nic przeciwko tobie ale to będzie podobna sytuacja jak z twoimi frezarkami podobne maszyny które się nie uzupełniają czy nie lepiej mieć jedną a wszechstronną ??
-
- Kontakt:
Pytanie retoryczne - nie lepiejwieslawbarek pisze: czy nie lepiej mieć jedną a wszechstronną ??

Najwszechstronniejsza maszyna robi niestety jedną sztukę na raz, a 11 ( TUC będzie 12

Tu nie ma się co licytować jak jest lepiej. Wszystko zależy co robisz i kim. Jak robisz sam i kolejno jakieś detale to rozumiem, ale jak prowadzisz pare projektów i w każdej chwili jest do roboty co innego. Muszę coś gdzieś szybko podfrezować a na głównej maszynie idzie detal na pare godzin i co ? czekasz i się wk....