Garażowe CNC plazma + wrzecionko A.D.2011 - 2013

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pascalPL » 07 lis 2011, 09:18

jacek-1210: mógłbyś podać szacunkowy koszt jaki poniosłeś do tej pory na tą konstrukcję?

Tagi:

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Zbych07 » 07 lis 2011, 13:47

jacek-1210 pisze: Pozazdrościłem Jamie777 jego "parapetówki" i wymodziłem sobie podobną ramę
Pozostaje tylko mieć nadzieję, że nie pójdziesz całkiem w ślady Jamia777 i .... po ukończeniu maszynki nie usuniesz Jego wzorem swoich postów i fotek,
czyniąc z bardzo ciekawego wątku swoisty śmieć powodujący frustrację Ludzi którzy się w nim wypowiadali. :evil: :???:

Pierwszy raz taki kształt ramy zobaczyłem na cnczone ( fotki wrzuciłem TU ---- do wnętrza Forumowego "śmiecia").

Czy Jamia777 się na tej konstrukcji wzorował nie wiem, ale Jego rama wygląda lepiej.
Zaletami tego kształtu jest relatywnie duże pole pracy i możliwość obrobienia fragmentu detalu o większych gabarytach ( przekraczających gabaryty maszynki ).
Bardzo fajnym pomysłem w konstrukcji Jamia777 było wykonanie pojemników na "trociny" pod maszyną.
Jeśli w końcu kiedyś uda mi się popełnić własne CNC to własnie ten kształt ramy będzie dla mnie punktem wyjścia.
Szkoda tylko, że podstawę zrobiłeś z trzech kawałków - lubisz utrudnienia, czy ekonomicznie/ekologicznie wykorzystujesz to co zostało ? :grin: .
Trzymam kciuki za SUKCES :grin: .

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 142

Post napisał: jacek-1210 » 07 lis 2011, 17:20

Moja choinka już ładnie się świeci pod próbnym napięciem i wygrzewa:

Obrazek

a ten prześwitujący "baranek" to widoczny dowód że szyba w drzwiczkach już zamontowana :grin: .

PascalPL: od pewnego czasu przestałem dokładnie podliczać wydatki z obawy, że to mnie przerazi i zarzucę projekt - zacząłem więc opierać się na szacunkach :mrgreen: . Szacuję więc, że to co do tej pory, tj.: część podstawy, prowadnice, zlecona obróbka, sterowanie, 3 z 4 silników i śruba kulowa do Z-ki która dziś przyjechała prosto z Chin, to razem będzie tak mniej lub więcej ok. 3500-3700zł brutto :smile: . A gdzie moja praca której też było niemało ? Z głównych spraw trzeba jeszcze: środek podstawy ze stołem, frezowanie baz pod prowadnice, pozostałe napędy, montaż tego do jednej kupy itp. itd. Sprowadziłem na próbę śrube z Chin i stwierdziłem że się nie opłaca: nawet do tak małej paczki dołożyli mi 23% VAT którego nie mogę odliczyć :sad: . Teoretycznie mam firmę przez którą mógłbym to puścić, ale trzeba to zarejestrować i w skarbówce i na cle, to prościej i chyba nie drożej wyjdzie kupić to u jakiegoś rodzimego importera na fakturę VAT :smile:

Zbych07: Jama skopiował swoją maszynkę ze skandynawskiego komercyjnego wzoru. Być może skopiował kropka w kropkę - nie porównywałem tego dokładnie (rama na 100% jest taka sama), choć wątek śledziłem od początku - tu upatruję jakichś problemów, choc może się mylę.
Dlaczego podstawę robię z 3 skręcanych części ? Bo nie jestem w stanie przenieść na raz czegoś co waży więcej niż 70-80kg :grin: . A mój Pomocnik dopiero rośnie i to rośnięcie jeszcze trochę potrwa :smile:

Cieszę się że kogoś jeszcze ten mój wątek interesuje. Pozdrawiam :smile:

[ Dodano: 2011-11-08, 09:29 ]
Jak niektórzy pewnie zauważyli, koszty poszły w górę :neutral: . Początkowo zakładałem użycie jakiegoś zintegrowanego sterownika za parę groszy i silników 1.9Nm, ale śledząc forum i problemy z tymi sterownikami oraz widząc jak moja brama "rośnie w siłę" zdecydowałem się kupić coś mniej problemowego a w końcowym efekcie być może wcale nie droższego :?:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dziabi3 » 09 lis 2011, 22:00

kolego po zbudowaniu tej plazmy okaże się że to nie plazma tylko frezarka

naprawdę konstrukcja masywna i wytrzymała >podoba mi się <

wystarczy tylko potem zapodać wrzecionko i Alu będzie szło frezować :twisted:
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

hugo238
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9

Post napisał: hugo238 » 19 lis 2011, 23:42

Witam
Co tak marnie idzie :wink: zagra na Swieta Bożego Narodzenia?

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 24 lis 2011, 11:49

Śmiem twierdzić że wątpię , chyba że mówimy o następnych Świętach B. N. :lol: . Za marnie to idzie - kiedy miałem więcej czasu to brakowało kasy, teraz trochę lepiej z kasą to czasu i sił brak i tak w koło Macieju.. Ale podbudowany trochę opiniami z forum zastanawiam się trochę nad jakimś tanim chińskim wrzecionem z falownikiem w przyszłości :wink:

[ Dodano: 2011-12-22, 22:12 ]
Zaszalałem ostatnio: na śruby XY z najprostszymi łożyskami poszło ok. 1700 brutto, a na obróbkę skrawaniem ... niewiele mniej :neutral: . Znałem wcześniej cenę roboczogodziny, licząc na całość ze 4 godziny (no bo ile może trwać przejechanie wszystkiego 2 razy frezem), no max 7-8 godzin, a tymczasem z wyceny wyszły 2 dniówki :!: . Aż zmartwiałem, ale cóż, powiedziałem: robić. Dużą część pracy nadzorowałem osobiście i uczciwie muszę przyznać, że zamiast 2 dniówek wyszło 3.5 dniówki :smile: . Uczciwej, solidnie zrobionej roboty. Ostatecznie, choć zapewne obie strony były niezbyt zadowolone z wyniku finansowego (zapłaciłem wg wyceny za 2 dniówki), to na koniec odetchnęły z ulgą: ja, że mam baaardzo porządnie zrobione, a mój Wykonawca, że wreszcie moje sprzęty zeszły mu z tapety i przestały blokować inne prace - zostałem pochwalony za moje amatorskie w miarę proste spawanie, co dla takiego samouka jak ja znaczy prawie tyle co nagroda Nobla :wink:

Obróbka zgrubna podstawy bramy:

Obrazek

Obróbka wykańczająca podstawy bramy:

Obrazek

Obróbka podstaw osi Y:

Obrazek

[ Dodano: 2012-01-16, 22:58 ]
Nowy Rok czas zacząć: pierwsze przymiarki i pierwsze koty za płoty...

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2012-01-25, 22:19 ]
Szwajcarski ser - 1/4 powietrza :smile: :

Obrazek

hugo238
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 9

Post napisał: hugo238 » 04 lut 2012, 22:45

witam
No coś sie dzieje ,bardzo ładnie,kiedy "wiucha" ? Jakim programikiem zamierzasz sterowac maszynkę.?

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 35
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 04 lut 2012, 23:11

Hej.

Czy to są poltechowskie obudowy otwartych łożysk liniowych?
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 08 lut 2012, 19:31

Tak, łożyska "made by Poltech" :wink: . Pojedynczo zdrowo kolebią się na prowadnicach, ale zamontowane w linii jakoś trzymają wymiar i przynajmniej tak na czucie nie zauważam luzu, choć niewykluczone że wykorzystam pomysł Gaspara - czy do wiercenia i gwintowania pod śruby wyjmowałeś jakoś łożyska z obudów ?

Oczywiście planuję wysterować to emc-kiem, komputer już 2 m-ce stoi zwarty, obinstalowany i gotowy, ale... to jeszcze potrwa :smile: . Aktualnie, choć grzejnik od miesiąca grzeje, to w pomieszczeniu mam -4 st. C. a w takich temp. to wydajność mojej pracy spada o 99% :smile: . Dodam, że póki co pojęcia nie mam jak obsługiwać emc2, jak przetworzyć obraz na g-kody itp. Coś tam liznąłem z forum, ale do praktyki to droga jeszcze daleka :wink:

Awatar użytkownika

AOLEK
Posty w temacie: 5

Post napisał: AOLEK » 08 lut 2012, 19:56

Nie poddawaj się u mnie jest 5 stopni na plusie i tak mnie porządnie wytelepało robota idzie bardzo powoli.
SPRZEDAM dwie nakrętki kulowe 20x5 więcej w dziale GIEŁDA !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”