LinuxCNC - tokarka

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 96
Kontakt:

Post napisał: kamar » 31 sty 2012, 05:53

Kolego ArturzeM :) Słuchaj rad kol.tuxcnc, dziel każdy włos na czworo, robotę zaczynaj od " i tak sie nie uda" a już niedługo będziesz walił młotkiem dla kogoś :)

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: tuxcnc » 31 sty 2012, 06:53

No i co z tego, że umiem, skoro moim klientem będzie Kamar.
Powie, że mu się G-kod w standardzie ISO nie podoba i albo zrobię tak jak on chce, albo mam wy***rdalać.
To ja już wolę stukać młotkiem dla kogoś.
Będę miał o trzy zawały mniej.

.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 82
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 31 sty 2012, 08:16

To ISO nie jest żadną świętością- każda firma, tworząca oprogramowanie, podchodzi do tematu po swojemu, i g-code jednej nie jest użyteczny na maszynie oprogramowanej przez konkurencję.

W pracy liczy się efektywność i skuteczność, łatwość obsługi etc. I faktycznie - jeżeli się mierzy średnice, to czemu w okienka programu wpisywać promienie? Maszyna niech sobie pracuje na promieniach - dla niej podzielenie dowolnej liczby na dwa nie stanowi problemu, nie pomyli się przy tym. A tokarzowi przy maszynie łatwiej wpisać w okienko to co odczytał z suwmiarki i jechać dalej.

To się nazywa racjonalizacja procesu produkcji. A ponieważ LinuxCNC jest tworzony dla ludzi, to i taki postulat, by w przypadku tokarki do pliku ini dodać możliwość skonfigurowania wyświetlania w wizualizacji osi X w ten sposób, by wszystko było w średnicach - to warto to zrobić. I można to zrobić tak, by nadal działało prawidłowo g7 i g8, a sama oś była skonfigurowana 1 do 1.

Kwestia wprowadzenia w odpowiednich miejscach kodu warunku, że jeżeli konfiguracja = "diameter", dziel wprowadzoną wartość przez 2 przed wysłaniem jej dalej.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 31 sty 2012, 19:40

tuxcnc pisze:
(------------------------)
G8 (radius mode)
G0 X0 Z 0 F200
G1 X 10
G2 X20 I5
G7 (diameter mode)
G3 X20 I-5
G1 X0
G8 (radius mode)
(------------------------)

Coś rozjaśniłem ?
.
I czego to ma dowodzić ? Że przy moich ustawieniach nie narysuje prawidłowego klucza wiolinowego na symulacji ?
Krawata też nie zawiąże.
Pokaż kształt detalu którego się nie da wytoczyć na moich ustawieniach a wtedy pogadamy.

[ Dodano: 2012-01-31, 20:55 ]
Chociaż nie , klucz narysuje :)
Obrazek
Kod widać cały , możesz przepisać i symulować.

mariuszbroda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: mariuszbroda » 01 lut 2012, 00:01

czytam to i myślę...
podoba mi się argumentacja tuxa,choć nie znam się na informatyce to znam się na matematyce i doskonale wiem o co chodzi tuxowi.....
tux nie chce złamać zasad matematycznych nawet jeżeli cała sprawa ma dotyczyć jednej konkretnej tokarki dla jednego człowieka...
tux nie chce zmieniać zasad matematycznych żeby tę matematykę dopasować do przyzwyczajenia jednego tokarza,
tux chce bezwzględnie dopasować informatykę do matematyki,która był wcześniej i nie powinno się jej zasad łamać do zapotrzebowania,nawet jeżeli to wydaje się logiczne i potrzebne do pracy...
czy dobrze zrozumiałem?
pozdrawiam

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 lut 2012, 03:56

Kamar nie łamie żadnych reguł matematyki. Z punktu widzenia matematyki wyrażenie r= 2r / 2 jest prawdziwe. Musi jedynie wszędzie tam, gdzie program oczekuje promienia, używać średnicy i wszystko się matematycznie i fizycznie zgadza.

Tuxcnc wyraził przekonanie, że tokarz ma sobie radzić z zamianą średnic na promienie, kamar z tokarza ten obowiązek zdejmuje, przerzucając go na barki programu. Ma to racjonalne uzasadnienie - tokarz ma czytać rysunek i wprowadzać prawidłowe dane do programu. Rysunek jest wymiarowany średnicami - wprowadzenie średnicy to jedna operacja, przy której prawie nie sposób się pomylić, wprowadzenie promienia przy znanej średnicy to dwie operacje - wzrasta czas i możliwość pomyłki. Efekt finalny - czyli detal, który z maszyny schodzi - jest dokładnie taki sam.

Problem może mieć tokarz, wyszkolony u kamara, gdy trafi potem pod skrzydełka takiego tuxcnc...

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 01 lut 2012, 05:32

mariuszbroda pisze:czytam to i myślę...
Późno już, daj spokój :)
Łamaniem zasad matematyki jest dzielenie przez "0", reszta jest tylko twórczym wykorzystaniem jej możliwości.
MlKl pisze: Problem może mieć tokarz, wyszkolony u kamara, gdy trafi potem pod skrzydełka takiego tuxcnc...
Fachowcy wyszkoloni u mnie radzą sobie z obsługą tokarek, frezarek, szlifierki i plazmy pod emcem i wydumane problemy tuxcnc-a to dla nich pikuś. Ja mogę się tylko starać im to maksymalnie ułatwić. Stąd mają na wszystkich maszynach podobne configi a nawet identyczne klawiatury.

I żeby zakończyć te dywagacje:
Używanie wolnego oprogramowania, w moim odczuciu, zobowiązuje niejako do dzielenia się swoimi doświadczeniami z innymi. Czy ci inni z tego skorzystają to już mniej ważne. :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 lut 2012, 07:01

Ciekawi mnie, jak się zachowują fizycznie funkcje g2 i g3 zapodane na osiach skonfigurowanych w różnych skalach. Stożek wyjdzie zawsze prawidłowo, ale tutaj może być zonk - zamiast kuli wyjdzie jajko...

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 01 lut 2012, 08:36

Jest tyle sposobów zdefiniowania g2 i g3 że zawsze jakiś dopasujesz. Poza tym konfig maszyny nie jest zabetonowany, przy tak częstej operacji jak toczenie kuli możesz sobie zmienić. A najlepiej to sobie zrobić maszynkę i wtedy wiele rzeczy sie wyjaśni :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23

Post napisał: tuxcnc » 02 lut 2012, 06:53

kamar pisze:Jest tyle sposobów zdefiniowania g2 i g3 że zawsze jakiś dopasujesz. Poza tym konfig maszyny nie jest zabetonowany, przy tak częstej operacji jak toczenie kuli możesz sobie zmienić.
Czyli tłumacząc z kamarowego na polski :
Popsuj geometrię maszyny, gwałć matematykę, a jak czegoś nie dasz rady zrobić, to zawsze można skonfigurować prawidłowo ...

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”