OUS 1 - wersja katowicka
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 18
OUS 1 - wersja katowicka
Co do tego czegos to to nie jest napewno do oslony na paski oslone posiadam ale BHP nie pozwala mi jej używac:D Silnik natomiast z biezni jest na 120V DC
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 103
jesteś pewien że to 120v a nie 12.0v ... prąd stały przy 120v jest bardzo niebezpieczny a tokarka cała z metalu , układ prostowniczy będzie konkretny a i transformator do obniżenia napięcia też konkretny ! Nie widzę na razie tego , pamiętaj że najważniejsza jest moc silnika w watach i obroty jakie on wykręca na maksa . Jestem ciekaw co uda Ci się stworzyć
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Jak będzie miał przebicie to nic go nie kopnie bo w tym rozwiązaniu drugiego bieguna w ziemie nie będzie przecież puszczał.
Spróbuj bez trafa ale na triakowym regulatorze napięcia - tylko musisz go ograniczyć rezystorem przy potencjometrze tak aby nie podał więcej niż 120v. Za regulatorem mostek prostowniczy.
Spróbuj bez trafa ale na triakowym regulatorze napięcia - tylko musisz go ograniczyć rezystorem przy potencjometrze tak aby nie podał więcej niż 120v. Za regulatorem mostek prostowniczy.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2012, 11:32 przez Mariuszczs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 25
Tylko przy tym rozwiązaniu to już może kopnąćMariuszczs pisze:Jak będzie miał przebicie to nic go nie kopnie bo w tym rozwiązaniu drugiego bieguna w ziemie nie będzie przecież puszczał.
Spróbuj bez trafa ale na tyrystorowym regulatorze napięcia - tylko musisz go ograniczyć rezystorem przy potencjometrze tak aby nie podał więcej niż 120v. Za regulatorem mostek prostowniczy.

-
piszę o tym:
http://allegro.pl/regulator-obrotow-wie ... 54053.html
za nim mostek bo silnik na prąd stały
-
Może zanim zaczniemy rysować schematy poczekajmy na odpowiedz Stevie, jakiej mocy ma silnik , jak mniej niż 500w to można sobie podarować dalszą dyskusję , jak wykręca z800obr/min też się słabiej nadaje . Osobiście nie jestem zwolennikiem wstawiania czegoś co ma się w domu bo mam to za darmo , jeśli wystająca ośka z tego silnika ma 10mm [lub mniej ]to też trzeba dorabiać nowe koło pasowe , też tego nie widzę .
PS: Dał mi sąsiad do napędu gitary [po przełożeniu głowicy "na frezarkę " chcę mieć dalej w ouesie posuw mechaniczny] silnik z maszyny do szycia bo jak maszynę napędzał to i korbkę do kręcenia też napędzi . Niestety pomimo "darmówki" szukam czegoś za pieniądze , jak mam dopasowywać coś niepasowalnego wolę wydać 50-100zł i kupić coś konkret
PS: Dał mi sąsiad do napędu gitary [po przełożeniu głowicy "na frezarkę " chcę mieć dalej w ouesie posuw mechaniczny] silnik z maszyny do szycia bo jak maszynę napędzał to i korbkę do kręcenia też napędzi . Niestety pomimo "darmówki" szukam czegoś za pieniądze , jak mam dopasowywać coś niepasowalnego wolę wydać 50-100zł i kupić coś konkret
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 25
No to tam w opisie jest triak. I wtedy mostek ma sens. Proponuję poprawić swój post.Mariuszczs pisze:piszę o tym:
-
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 18
panzmiasta pisze:Może zanim zaczniemy rysować schematy poczekajmy na odpowiedz Stevie, jakiej mocy ma silnik , jak mniej niż 500w to można sobie podarować dalszą dyskusję , jak wykręca z800obr/min też się słabiej nadaje . Osobiście nie jestem zwolennikiem wstawiania czegoś co ma się w domu bo mam to za darmo , jeśli wystająca ośka z tego silnika ma 10mm [lub mniej ]to też trzeba dorabiać nowe koło pasowe , też tego nie widzę .
Silnik ma moc 1,5HP czyli na nasze ponad 1KW (1.103248KW przeliczenia tyle "mówia") wykreca 4000 obr/min oska ma napewno ponad 10mm. Jednak narazie po intensywnej burzy mozgu temat uwazam za zamkniety na forum. Jak uda mi sie cos sklecic i bedzie to funkcjonowalo jak nalezy napewno zaloze posta i przedstawie wyniki. Jeszcze jedna mala uwaga silnik jest na 180VDC.
-