Silnki tarczowe z uzwojeniem drukowanym ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 24
Nie przyszło mi do głowy żeby to fotografować, teraz trzeba poczekać jak przyniosą do następnej naprawy, zobaczę czy nie mają jakiś zapasowy
Zależy kto co lubi, ja tam lubię mały prądzik i przekładnie np. paskową te silniki co kolega ERNEST KUCZEK pisze to niezłe kowadła podłączone bezpośrednio do śruby i sterowniczek też zajmuje kawałek miejsca w szafie
Pomiar przesuwu można pobierać z liniału zamocowanego na stole, eliminuje on luzy na przekładni
Szerokość tego zwoju wygląda mi na szerokość magnesu
Czy ktoś wie jak komutator jest połączony, ma cztery szczotki to znaczy ze jest przepinka szeregowo czy równolegle?
[ Dodano: 2006-09-11, 12:50 ]
Udało mi się ustalić że silnik pochodzi od elektrodrążarki do opuszczania-podnoszenia elektrody podczas wypalania
Został wybrany przez producenta ponieważ w tym czasie był najszybszym silnikiem
Maszyna ma ponad 10 lat koszt zakupu takiego silnika to ponad 10 000zł
Może będę miał jakiś opis
Zależy kto co lubi, ja tam lubię mały prądzik i przekładnie np. paskową te silniki co kolega ERNEST KUCZEK pisze to niezłe kowadła podłączone bezpośrednio do śruby i sterowniczek też zajmuje kawałek miejsca w szafie
Pomiar przesuwu można pobierać z liniału zamocowanego na stole, eliminuje on luzy na przekładni
Szerokość tego zwoju wygląda mi na szerokość magnesu
Czy ktoś wie jak komutator jest połączony, ma cztery szczotki to znaczy ze jest przepinka szeregowo czy równolegle?
[ Dodano: 2006-09-11, 12:50 ]
Udało mi się ustalić że silnik pochodzi od elektrodrążarki do opuszczania-podnoszenia elektrody podczas wypalania
Został wybrany przez producenta ponieważ w tym czasie był najszybszym silnikiem
Maszyna ma ponad 10 lat koszt zakupu takiego silnika to ponad 10 000zł
Może będę miał jakiś opis
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 79
MAAK gdybys mail taka okazjie bardzo prosilbym o zrobieniu paru fotek takiego wirnika, jak rowniez inne opisy sa mile widziane.
jakby nie patrzec to te silniki rzeczywiscie mozna porownac do kowadla bo prad jonby:)))
tak mi pukury przypomnial o rozrusznikach samochodowych i wlasnie tam o ile dobrze pamietam byl uzyty drut plaski na cewkach. moze by sie nadal na taki projekt z tarczy tekstolitowej.
jakby nie patrzec to te silniki rzeczywiscie mozna porownac do kowadla bo prad jonby:)))
tak mi pukury przypomnial o rozrusznikach samochodowych i wlasnie tam o ile dobrze pamietam byl uzyty drut plaski na cewkach. moze by sie nadal na taki projekt z tarczy tekstolitowej.
POZDRAWIAM
-
Są druty nawojowe płaskie, tylko nie wiadomo gdzie to sprzedają nie tylko w silnikach dużych mocy ale i w głośnikach http://elmuz.com.pl/beyma/15dx.htm
Tu są płaskie druty miedziane http://www.poldrut.pl/oferta/plaskowniki.php
Tu są płaskie druty miedziane http://www.poldrut.pl/oferta/plaskowniki.php
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 47
Myślę że w celu przetestowania amatorskiej budowy silnika z uzwojeniem płaskim, dobrze sprawdzi się obustronnie miedziowany laminat do PCB. Kiedyś, rzeczywiście jedna z metod budowy tego typu silników polegała na przyklejaniu pasków miedzi do materiału izolacyjnego. Jednak tak wykonany wirnik straci podstawowy walor - małą masę, a co z tym się wiąże śladową bezwładność. Podstawowy problem jaki mamy teraz to ustalić jaki ma być układ ścieżek , ich ilość i kształt, oraz ilość i układ szczotek. Przy scieżkach przyklejanych powierzchnie wirnika należy wyszlifować lub wręcz wypolerować bo inaczej szczotki zostaną błyskawicznie ostrugane przez nierówności powierzni dysku.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 79
-
Tarczowy silnik połączony w gwiazdę z wyjściem na pierścienie ślizgowe, to jest tylko mój projekt
Na zwykłych biegunach nawijałem dotychczas przynajmniej do 10 zwoi na biegun a ten ma 6 zwoi na cały
Można zwiększyć zwoje po 3 na biegun ale trzeba nieźle upchnąć
Trzeba zastosować w serowniku Mosfety na niezły prądzik
[ Dodano: 2006-09-12, 18:42 ]
Oddzielone fazy wyglądają tak
[ Dodano: 2006-09-12, 18:43 ]
Następna B
[ Dodano: 2006-09-12, 18:45 ]
Następna C
Ale jakoś nie po kolei
Na zwykłych biegunach nawijałem dotychczas przynajmniej do 10 zwoi na biegun a ten ma 6 zwoi na cały
Można zwiększyć zwoje po 3 na biegun ale trzeba nieźle upchnąć
Trzeba zastosować w serowniku Mosfety na niezły prądzik
[ Dodano: 2006-09-12, 18:42 ]
Oddzielone fazy wyglądają tak
[ Dodano: 2006-09-12, 18:43 ]
Następna B
[ Dodano: 2006-09-12, 18:45 ]
Następna C
Ale jakoś nie po kolei
- Załączniki
-
- TgC.jpg (40.06 KiB) Przejrzano 1088 razy
-
- TgB.jpg (39.78 KiB) Przejrzano 1080 razy
-
- TgA.jpg (39.11 KiB) Przejrzano 1084 razy
-
- Tg.jpg (73.3 KiB) Przejrzano 1092 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Drut do uzwojenia wirnika płaskiego można uzyskać spłaszczając normalny drut nawojowy o odpowiednim przekroju walcując go na maszynce takiej jakią używają jubilerzy. Jest to coś podobnego do starej wyżymaczki do "Frani" tylko wykonanej ze stali. Obrazek takiego narzędzia jest np tutaj http://rodent.superhost.pl/ na stronie tytułowej (trzeba poczekać na zakończenie animacji)
-
Ten tarczowy ma jeszcze jedną zaletę jak do servo przy średnicy 120mm ma obwód ok. 377mm
Przy takim obwodzie można spokojnie zrobić enkoder 1000imp/obr szczelina 0.75mm
Mam pytanie do kolegi Pokury
Interesuje mnie ten silnik kubkowy
Jaką on miał obudowę na zewnątrz z metalu stalowego czy plastiku?
Magnes w środku tylko dwa bieguny czy więcej?
Komutator ma 16 sektorów?
Przy takim obwodzie można spokojnie zrobić enkoder 1000imp/obr szczelina 0.75mm
Mam pytanie do kolegi Pokury
Interesuje mnie ten silnik kubkowy
Jaką on miał obudowę na zewnątrz z metalu stalowego czy plastiku?
Magnes w środku tylko dwa bieguny czy więcej?
Komutator ma 16 sektorów?