Projektowanie nowego plotera do przecinarki plazmowej

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 lis 2011, 06:52

ugięcie 0,4mm jest dużym juz ugięciem.
Wiec co się da moze wykonaj z alu dla osi Z :?:

nie wygląda ogólnie źle konstrukcja. Może dla osi "Y" ( poprzecznej ) jeszcze warto by wykonać wzmocnienie ( rodzaj kraty ) mocowanej poziomo.
Ważny detal ...
spora część jest z alu. OK , ale dystans po między stołem materiałowym a elementami nośnymi z alu wykonaj może co najmniej 600mm :?:
Palnik gazowy daje dużo ciepła ... wolno się porusza ...

ogólnie fajna konstrukcja.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

Autor tematu
Heops
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 33

Post napisał: Heops » 22 lis 2011, 08:39

Witam

Dziekuje za wszelkie sugestie. W tym tygodniu postaram sie cos wymyslec nad wzmocnieniem konstrukcji aby zmniejszyc to ugiecie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Cala konstrukcja nosna osi Y bedzie jezdzila nad stolem okolo 1000mm takze spory zapas. A boczne podpory bramy beda od stolu okolo 400-500mm oraz beda dodatkowo posiadaly oslony aby chronic prowadnice osi X. Jeszcze nie wiem jak to rozwiaze... zobaczymy.

Co do samego zrodla to jeszcze sie nie zdecydowalismy. Zastanawiamy sie nad Thermal Dynamics Ultra-Cut 400. Ale na wybor jeszcze mamy troche czasu.

Co do parametrow przejazdu to byloby super gdyby udoalo sie osiagnac okolo 40-50m/min (max przejazdowa - wiem... zalozenie ambitne, ale moze sie uda). Z wyliczen wynika ze bedzie jeszcze troche zapasu. Jak juz wspomnialem zalozenia sa takie aby maszyna byla dynamiczna. Stol troche dlugi, a w przyszlosci moze jeszcze dluzszy. Dlatego nie chcemy za bardzo obciazac bramy.

Materialy jakie bedziemy cieli to glownie: blacha czarna - zakres od 3mm do 120mm, czasami 180-200mm ale niezbyt czesto... 3-4 razy w roku. Dodatkowo nietypowe ksztalty... dlatego zalozylismy taki przeswit bramy. A w drugim etapie projektu zamierzamy rowniez ciac rury. Bedzie podzielnica...

Mam dwa pytania.
Jakie jest optymalne ugiecie belki dla palnika gazowego/plazmy, aby nie kolidowalo z praca urzadzenia, ani jakoscia ciecia?

Czy jezeli zrobie docisk kola zebatego do listwy to czy nie bedzie kolo zebate szybciej sie zuzywalo (zakladam ze listwa jest troszke twardsza od zebnika)? Chcialbym zamowic listwe i zebnik szlifowany i szkoda wyrzucic mi pieniadze jezeli komponenty beda sie 'wycieraly' duzo szybciej.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 lis 2011, 09:26

Heops pisze: Mam dwa pytania.
Jakie jest optymalne ugiecie belki dla palnika gazowego/plazmy, aby nie kolidowalo z praca urzadzenia, ani jakoscia ciecia?

Czy jezeli zrobie docisk kola zebatego do listwy to czy nie bedzie kolo zebate szybciej sie zuzywalo (zakladam ze listwa jest troszke twardsza od zebnika)? Chcialbym zamowic listwe i zebnik szlifowany i szkoda wyrzucic mi pieniadze jezeli komponenty beda sie 'wycieraly' duzo szybciej.
belka nie powinna sie w cale uginać. 0.4m jest nie odczuwalne przy cięciu ale jak sie ugnie raz 0,4 to co będzie za parę miesięcy , może lat :?:
Czy nie było by lepiej zastosować profil stalowy :?: Może i cięższy ale i pewniejszy.

Widzę że Belkę osi "X" zrobiłeś na wzór który Ci podałem.
Wiec docisk zrób na sprężynie lub z rolką dociskową ustawioną na luz max.0,1mm.
Czyli zębatka pracuje po zębach a z drugiej strony listwy zębatej pracuje łożysko z regulacją na mimośrodzie. Wówczas zmieni się również sposób montażu listwy zębatej oraz jej zakończeń. Więc myślę że na sprężynie umieszczonej na szpilce gwintowanej będzie najlepsze. Można docisk sprężyny regulować nakrętkami.
Zużywanie się zębatki będzie zawsze szybsze. Jaka drogę pokonuje zębatka ( jej kontakt ) a jaką drogę listwa :?:
więc zębatka musi się szybciej zużywać a tym bardziej w maszynie która już z założenia będzie maszyną samo pylącą co zdecydowanie przyspieszy zużycie.

SpecCNC
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7

Post napisał: SpecCNC » 23 lis 2011, 19:23

Ja myślę, że twój projekt jest bardzo ambitny, ale:

- 1000mm nad stołem to bardzo dużo i patrząc na tę konstrukcję belki może wystąpić problem ze stabilnością maszyny i sztywnością palnika. A to przełoży się na jakość i dokładność cięcia.
- Nie polecam agregatu firmy THERMAL DYNAMICS
- 40-50 m/min to bardzo ambitne zadanie. O ile wiem to profesjonalne maszyny nie jeżdżą z takimi prędkościami, więc może trochę za szybko (znowu problem ze stabilnością). Aczkolwiek życzę powodzenia, w końcu dla długiej maszyny wskazane są większe prędkości przejazdowe.

Optymalne ugięcie belki to ZERO :-)
Ugięcie, które zakładasz, czyli 0,4mm nie jest wcale takie złe - o ile tak jak napisał CNC CAD nie będzie się powiększało w trakcie eksploatacji. Dużo gorsze jest skręcenie belki, a ta konstrukcja może mieć takie tendencje, szczególnie jak twoje suporty znajdą się dokładnie po środku a maszyna będzie zmieniała kierunek jazdy.

No ale nie od razu Rzym zbudowano. Wszystkiego na tym etapie nie przewidzisz. Życzę powodzenia.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 23 lis 2011, 21:17

myślę że 1000mm w niczym nie będzie przeszkadzać jak maszyna będzie tylko ciąć. Lecz jak sie pojawi duża szybkość ( np.15m/min ) to belka faktycznie , może sie zrobić "chybotliwa" i wówczas maszyna staci sztywność.

Autor tematu
Heops

Post napisał: Heops » 24 lis 2011, 08:55

Witam

Wysokosc jednego metra nad stolem nie stanowi problemu. Przy wycinaniu tylko palnikami to nie ma praktycznie zadnego wplywu (czyt. zero oporu przy obrobce). Oprocz oporow lozyskowych oczywiscie...

Po przeanalizowaniu sprawy chyba przeprojektujemy cala brame na stalowa... chyba mnie przekonaliscie ;-)... Wydaje mi sie ze z aluminium nie mielibysmy problemu bo max naprezenia wychodzily kolo 5 MPa... takze bardzo niskie. Ale pojawily sie inne watpliwosci. Otoz plan jest zbudowania maszyny 5 osiowej, a w przyszlosci dolozenie 6-ej osi... Takze obawiamy sie ze przy dynamice jazdy ktora zalozylismy oraz przy tych dodatkowych osiach (dodatkowy ciezar) moga pojawiac sie dziwne skrecenia na osi Y gdyz ciezar nie jest umiejscowiony centralnie... jest z boku prowadnic osi Y. Dodatkowo by to nas ograniczalo w przyszlosci gdyby np. okazalo sie ze chcemy dorzucic wrzeciono do nawiercania punktow przebicia przy grubszych blachach. Po weekendzie wrzucimy stalowa brame do projektu i zobaczymy jak to wyjdzie z waga. Bedziemy musieli ponownie zrobic obliczenia odnoscie silnikow osi X.

Co do osiagania predkosci 40-50 m/min. Chyba to nie jest jakos bardzo duzo. Jest pare maszyn na rynku ktore jezdza z predkoscia 40m/min. Zobaczymy. Zrobimy tak aby silniki i ogolnie maszyna miala jeszcze lekki zapas na 'podkrecenie' ;-) Przynajmniej teoretycznie.

Co do ugiecia. W przyrodzie otrzymac ugiecie ZERO jest bardzo trudne. Minimalne zawsze bedzie. Zgadzam sie ze 0.4 to nie jest malo... tu macie racje. Ale ugiecie wystepuje prawie zawsze...

Kolejna sprawa... dlaczego nie polecacie Thermal Dynamics? Jakies konkretne uzasadnienia? Ja slyszalem duzo pozytywnych opinii na temat tych urzadzen.

Dziekuje za wszelkie sugestie/rady. Kazda opinie i zdanie analizujemy i sprawdzamy ze stanem faktycznym. Szanowne grono jest bardzo pomocne ;-) Liczymy na dalsza pomoc w tej sprawie... ;-)

Oczywiscie wynikami bedziemy sie dzielic. To nie jest tajemnica...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 24 lis 2011, 09:05

zacznę od tyłu ...

Ja mam dobre zdanie o termal dynamics.
40m to dużo a efektu końcowego nie będzie. jaki zysk z tak duzych szybkości :?:
Praktycznie żaden a konstrukcja jak by nie patrzeć , będzie cierpieć.
20...25m to dla gazówki i plazmy wystarczająca dużo.
Zmniejszysz sobie koszta. Sam układak kablowy dla dużych szybkości i przyśpieszeń będzie droższy niż zwykły standardowy.
Cieszę się że zmieniasz alu na stal. Myślę że to będzie dobra decyzja.

Autor tematu
Heops

Post napisał: Heops » 24 lis 2011, 09:37

Dziekuje za odpowiedz.
Zalozylismy 40m gdyz przy wiekszych stolach to troche sie przelozy na szybkosc pracy. Napewno nie bedzie duzej roznicy abysmy odczuli to przy kosztach produkcji, ale ogolnie chodzi o wygode pracy. Budujac 'prototyp' a tak jest w naszym przypadku, napewno napotkamy jakis przeszkody podczas budowy. Ale jakies zaloenia musza byc. Byc moze zmniejszymy predkosci gdyz rzeczywistosc zawsze skutecznie koryguje nasze plany... Zobaczymy.

Ciesze sie ze sa osoby ktore nie neguja thermal dynamics...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 24 lis 2011, 14:40

a ja się cieszę że termal mi działa już 12lat i zero awarii
Nie wiem jak nowe ale staruszek pali nawet dość dobrą jakością.

SpecCNC
Posty w temacie: 7

Post napisał: SpecCNC » 24 lis 2011, 19:32

Myślę, że twoja belka może być dobra zarówno z ALU jak i ze stali. Wybór należy do ciebie.
Każde z tych rozwiązań ma wady i zalety.
Co do ALU to kwestia odpowiednich przekrojów i klasy wykonania. Na pewno można dobrać odpowiednią belkę z ALU.
Co do belek stalowych to pamiętaj o kilku rzeczach:
- belki stalowe nigdy nie są proste, a więc należy je obrobić
- długa belka = długa obrabiarka = spore koszty obróbki (chyba że masz własny park maszynowy to koszty niewielkie).
- Z uwagi na sprężystość belki nie jest łatwo uzyskać prostoliniowość po obróbce, ale to również można skorygować.
- Prawdopodobnie będziesz musiał dospawać dodatkowe płaskowniki, żeby mieć dostatecznie dużo "mięsa" do obróbki. A spawanie wprowadzi do belki dodatkowe naprężenia skręcające.
- Jeśli do belki dospawasz jakieś elementy, to jej skręcenie może powstać jeszcze po obróbce

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”