Witam
Wysokosc jednego metra nad stolem nie stanowi problemu. Przy wycinaniu tylko palnikami to nie ma praktycznie zadnego wplywu (czyt. zero oporu przy obrobce). Oprocz oporow lozyskowych oczywiscie...
Po przeanalizowaniu sprawy chyba przeprojektujemy cala brame na stalowa... chyba mnie przekonaliscie

... Wydaje mi sie ze z aluminium nie mielibysmy problemu bo max naprezenia wychodzily kolo 5 MPa... takze bardzo niskie. Ale pojawily sie inne watpliwosci. Otoz plan jest zbudowania maszyny 5 osiowej, a w przyszlosci dolozenie 6-ej osi... Takze obawiamy sie ze przy dynamice jazdy ktora zalozylismy oraz przy tych dodatkowych osiach (dodatkowy ciezar) moga pojawiac sie dziwne skrecenia na osi Y gdyz ciezar nie jest umiejscowiony centralnie... jest z boku prowadnic osi Y. Dodatkowo by to nas ograniczalo w przyszlosci gdyby np. okazalo sie ze chcemy dorzucic wrzeciono do nawiercania punktow przebicia przy grubszych blachach. Po weekendzie wrzucimy stalowa brame do projektu i zobaczymy jak to wyjdzie z waga. Bedziemy musieli ponownie zrobic obliczenia odnoscie silnikow osi X.
Co do osiagania predkosci 40-50 m/min. Chyba to nie jest jakos bardzo duzo. Jest pare maszyn na rynku ktore jezdza z predkoscia 40m/min. Zobaczymy. Zrobimy tak aby silniki i ogolnie maszyna miala jeszcze lekki zapas na 'podkrecenie'

Przynajmniej teoretycznie.
Co do ugiecia. W przyrodzie otrzymac ugiecie ZERO jest bardzo trudne. Minimalne zawsze bedzie. Zgadzam sie ze 0.4 to nie jest malo... tu macie racje. Ale ugiecie wystepuje prawie zawsze...
Kolejna sprawa... dlaczego nie polecacie Thermal Dynamics? Jakies konkretne uzasadnienia? Ja slyszalem duzo pozytywnych opinii na temat tych urzadzen.
Dziekuje za wszelkie sugestie/rady. Kazda opinie i zdanie analizujemy i sprawdzamy ze stanem faktycznym. Szanowne grono jest bardzo pomocne

Liczymy na dalsza pomoc w tej sprawie...
Oczywiscie wynikami bedziemy sie dzielic. To nie jest tajemnica...
Pozdrawiam