Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 08 paź 2011, 18:01

Witam panowie, ja teraz z innej beczki, piszę tutaj bo sporo ludzi z branży laserowej czyta ten temat, swojego czasu zainteresowaliśmy się programami pana Uli Weber, zamieszczam link do jego strony http://www.uwerk.de/index.html naprawde wyglądają nieźle patrząc też na 8-letnie doświadczenie pracy w trumpfie można się spodziewac profesjonalnych narzędzi, słyszałem też że konwertery tego pana działają bez zastrzeżeń. Mianowicie, szef wydzwaniał do pana Uwerka kilkukrotnie, obiecywano nam demo 3 razy:) I daliśmy sobie spokój, nie będziemy się prosic aby ktos sprzedal nam oprogramowanie, czyżby program był zadobry dla nas polaków?

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Posty w temacie: 77
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 10 paź 2011, 08:45

Sigma-nest pisze:1. Technologia - to na której podstronie ? Jakiś rozkłąd był na wspólną krawędź, jakieś mikrozłącza czy też cięcie łańcuchowe ?
Na wielu podstronach, faktycznie temat trochę się rozwinął, ale wystarczy niewiele czasu aby go w całości "ogarnąć" :).

Jeżeli chodzi o mikro złącza to oczywiście istnieje możliwość ustawiania potocznych "mostków" na konturze w programie CAGILA. Poniżej zrzut ekranu z symulacji 3D, gdzie widzimy prosty kontur właśnie z mostkami.

Obrazek

Automatyczny rozkład na wspólną krawędź w programie CAGILA na razie nie istnieje, co oczywiście nie znaczy, że jest niemożliwy do wdrożenia. Program CAGILA cały czas się rozwija i jest bardzo elastyczny ;).
Sigma-nest pisze: 2. Odpady - czekamy
Odpady w programie CAGILA: oczywiście istnieje możliwość zapisania wyniku danego rozkładu, ale po prostu na dysku a nie do bazy programu. Wykorzystanie odpadu i uruchomienie nowego rozkładu na wcześniej zapisanym odpadzie jest jak najbardziej możliwe.

Jeśli rzeczywiście istnieje możliwość utworzenia bazy odpadów w programie SigmaNEST chętnie ja i sądzę forumowicze ją chcielibyśmy zobaczyć - może jakieś zrzuty ekranu itp.?
Sigma-nest pisze: 3. Jak wiadomo arkusz lub partia mogą mieć odpowiednie atesty oraz numery wytopów. Chodzi oto, aby podczas przyjęcia na magazyn lub też po procesie wycinania przypisać odpowiedni numer wytopu do arkusza - tak aby w dowolnym czasie jak zajdzie potrzeba móc zweryfikować np.: na którym arkuszu dana część była palona oraz jakie inne części były tam również rozkładane. Tak po krótce..

4. Z tymi zleceniami nie do końca oto chodziło - to co piszesz to wskazanie ile części z zadania zostało już rozłożonych a ile nie. Jeżeli chodzi o zlecenia to możesz mieć równolegle kilka różnych zleceń gdzie w każdym z nich masz poszczególne detale (różne detale, grubości, ilości oraz gatunki) i teraz na dany termin masz z kilku zleceń zebrać detale po gatunku i grubości, zrobić rozkład, technologię, i rozpalić. Program typu SigmaNest pozwala na monitorowanie ile detali z danego zlecenia już zrobiono a ile jeszcze zostało - bez konieczności prowadzenia zeszytu, eksela, zliczania na piechotę i itp.
Tutaj również nie występuje tak rozbudowana baza użytych do rozkładu detali. Po prostu taka bazę tworzymy samodzielnie jako zapisaną na dysku.

Jeśli rzeczywiście w programie SigmaNEST występują takie możliwości to w tej kwestii Wasz program ma przewagę nad programem CAGILA. Również bardzo proszę przedstawić ten temat :).
Sigma-nest pisze: 5. Raport w którym program policzy np.: masy netto, brutto, masy odpadów, ubytku szczelinowego, czasy palenia, ilości przebić i takie tam. Jakiś przykład ?
Wszystkie te parametry są możliwe do uzyskania w raporcie w programie CAGILA oczywiście na podstawie wcześniej zdefiniowanych danych materiałowych. Przyznaję, że do tej pory nie było sygnałów ze strony klientów w tej kwestii, w związku z tym trzeba by było temat doszlifować i wdrożyć, przykład tabeli technologicznej:

Obrazek

Przykład raportu:

Obrazek
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

lewy10psdw
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 11 paź 2011, 17:41

Adrian, jak z wdrożeniem flyline i nitroline? Bo chyba coś pisałeś spory czas temu że pracujecie nad tym.

Sigma-nest
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 30
Kontakt:

Re:

Post napisał: Sigma-nest » 11 paź 2011, 22:05

Cześć,

1. Tutaj raczej pokazałeś mikrozłącza a nie mostki - według mojej wiedzy mostki są między detalami, a mikro złącza robisz do materiału - przynajmniej z taką specyfikacją spotkałem się podczas naszych wdrożeń u klientów.

Na pozostałe punkty przygotuję odpowiedzi w czwartek tzn.: jak wygląda magazyn blach nowych i odpadowych, baza detali oraz raportowanie i prowadzenie zleceń.

SigmaNest
Pracuj mądrzej zamiast mocniej......

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 12 paź 2011, 16:57

lewy10psdw pisze:Witam panowie, ja teraz z innej beczki, piszę tutaj bo sporo ludzi z branży laserowej czyta ten temat
Cieszy mnie to bardzo :).
lewy10psdw pisze:Mianowicie, szef wydzwaniał do pana Uwerka kilkukrotnie, obiecywano nam demo 3 razy:) I daliśmy sobie spokój, nie będziemy się prosic aby ktos sprzedal nam oprogramowanie, czyżby program był zadobry dla nas polaków?
Za dobry? Zakładasz, że jeśli program jest naprawdę skuteczny to my Polacy nie jesteśmy godni z niego korzystać? :).

Tak na marginesie program CAGILA także pochodzi z Niemiec, również jest dobrym, rzekł bym nawet bardzo dobrym programem, ale jak najbardziej w pełni dostępnym dla nas Polaków i nie tylko ;).
lewy10psdw pisze:Adrian, jak z wdrożeniem flyline i nitroline? Bo chyba coś pisałeś spory czas temu że pracujecie nad tym.
Cały czas o tym pamiętam, jednak nie wszystko zależy ode mnie, są sprawy priorytetowe, które decydują o kolejności działań, te dwie funkcje nie były do tej pory sygnalizowane przez klientów, w związku z tym tego typu sprawami zajmujemy się w pierwszej kolejności raczej w przypadku realnego zainteresowania programem CAGILA.
Sigma-nest pisze:Cześć,
1. Tutaj raczej pokazałeś mikrozłącza a nie mostki - według mojej wiedzy mostki są między detalami, a mikro złącza robisz do materiału - przynajmniej z taką specyfikacją spotkałem się podczas naszych wdrożeń u klientów.
Co do tego nazewnictwa trochę bym polemizował, ale nie ważne. Najważniejsze jest wzajemne zrozumienie :).
Sigma-nest pisze: Na pozostałe punkty przygotuję odpowiedzi w czwartek tzn.: jak wygląda magazyn blach nowych i odpadowych, baza detali oraz raportowanie i prowadzenie zleceń.
W takim razie czekamy na czwartek.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

kendy
Posty w temacie: 1

Post napisał: kendy » 27 paź 2011, 18:20

Czy ktos w koncu napisze ile te programy kosztuja?

Stoje przed koniecznoscia kupna programu TYLKO do nestingu - wrzucam pliki DXF, nesting i wynikowo tez plik DXF

andryjan - ile to kosztuje?
tylko mnie nie czaruj znowu tylko konkretnie

Sigma-nest
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 27 paź 2011, 20:55

Witam,

Sorki za poślizg z tymi materiałami ale cały czas jestem w rozjazdach. Postaram się je wkrótce uzupełnić.

Jest pytanie o konkret to i odpowiedź dla programu SigmaNest:
wersja Companion 2900 euro i w ramach tego:
- automatyczny nesting po kształtach rzeczywistych (plus detal w detal)
- obsługa DXf, DWG (jeden plik - jedna część, jeden plik - wiele części)
- naprawa DWG i DXF-a: łączenie końców, przecięć, usuwanie pokrywających linii
- roczna opieka techniczna
- post na maszynę
- raport z rozkładu wraz z wykazem detali
- plus jeszcze kilka innych opcji
- 4 godziny szkolenia z zakresu obsługi
- instalacja i konfiguracja programu

Kolego kendy jak chcesz zobaczyć program zobacz ten film:
http://www.sigma-nest.pl/sigmanest-comp ... ziala.html

lub możemy dla ciebie zrobić prezentację przez internet.

Pozdrawiam
SigmaNest

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 27 paź 2011, 21:52

Mają panowie od nestingu jakieś ciekawe prezentacje do udostępnienia o swoich programach? Śledzę ten wątek od samego początku, gdyż i temat jest ciekawy, i dyskusja na przyjaznym poziomie, co tam gdzie jest konkurencja, wcale nie jest łatwe.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 27 paź 2011, 22:02

kendy pisze: Stoje przed koniecznoscia kupna programu TYLKO do nestingu - wrzucam pliki DXF, nesting i wynikowo tez plik DXF
W takim razie lepiej trafić nie mogłeś :). CAGILA dysponuje profesjonalnym i skutecznym automatycznym nestingiem.
kendy pisze: andryjan - ile to kosztuje?
tylko mnie nie czaruj znowu tylko konkretnie
Szczerze nie przypominam sobie czarów z mojej strony, nie potrafię takich rzeczy ;), a tak na poważnie i do rzeczy - konkretne pytanie i tym razem również konkretna odpowiedź:

Program CAGILA w wersji podstawowej (bez automatycznego nestingu) to koszt ok. 5000 EUR.
Automatyczny nesting - to dodatkowo 3750 EUR.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom niektórych z klientów dodatkowo istnieje również możliwość skorzystania z usługi wykonania automatycznego rozkładu za pomocą programu CAGILA na podstawie przesłanych elementów w formacie DXF/DWG i podania parametrów do rozkroju (wielkość arkusza, marginesy, odległości między detalami, itp.). Koszt usługi ustalany indywidualnie.

Kolego kendy jeśli byłbyś zainteresowany proszę o kontakt.
CAD/CAM CAGILA

Sigma-nest
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 27 paź 2011, 23:17

Tak mam sporo materiałów prezentacyjnych tylko w jakie formie kolega chciałby je dostać ?
- prezentacja PowerPoint - główne cechy
- Opis w PDF-ie - trochę więcej szczegółów
- Filmy prezentacyjne - tylko tego jest sporo - musiałbym wiedzieć jaka tematyka kolegę interesuje np.: które procesy, skąd geometria, jaki poziom technologii i takie tam :).

Pozdrawiam
Sigmanest

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”