Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Witam panowie, ja teraz z innej beczki, piszę tutaj bo sporo ludzi z branży laserowej czyta ten temat, swojego czasu zainteresowaliśmy się programami pana Uli Weber, zamieszczam link do jego strony http://www.uwerk.de/index.html naprawde wyglądają nieźle patrząc też na 8-letnie doświadczenie pracy w trumpfie można się spodziewac profesjonalnych narzędzi, słyszałem też że konwertery tego pana działają bez zastrzeżeń. Mianowicie, szef wydzwaniał do pana Uwerka kilkukrotnie, obiecywano nam demo 3 razy:) I daliśmy sobie spokój, nie będziemy się prosic aby ktos sprzedal nam oprogramowanie, czyżby program był zadobry dla nas polaków?
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 77
- Kontakt:
Na wielu podstronach, faktycznie temat trochę się rozwinął, ale wystarczy niewiele czasu aby go w całości "ogarnąć"Sigma-nest pisze:1. Technologia - to na której podstronie ? Jakiś rozkłąd był na wspólną krawędź, jakieś mikrozłącza czy też cięcie łańcuchowe ?

Jeżeli chodzi o mikro złącza to oczywiście istnieje możliwość ustawiania potocznych "mostków" na konturze w programie CAGILA. Poniżej zrzut ekranu z symulacji 3D, gdzie widzimy prosty kontur właśnie z mostkami.

Automatyczny rozkład na wspólną krawędź w programie CAGILA na razie nie istnieje, co oczywiście nie znaczy, że jest niemożliwy do wdrożenia. Program CAGILA cały czas się rozwija i jest bardzo elastyczny

Odpady w programie CAGILA: oczywiście istnieje możliwość zapisania wyniku danego rozkładu, ale po prostu na dysku a nie do bazy programu. Wykorzystanie odpadu i uruchomienie nowego rozkładu na wcześniej zapisanym odpadzie jest jak najbardziej możliwe.Sigma-nest pisze: 2. Odpady - czekamy
Jeśli rzeczywiście istnieje możliwość utworzenia bazy odpadów w programie SigmaNEST chętnie ja i sądzę forumowicze ją chcielibyśmy zobaczyć - może jakieś zrzuty ekranu itp.?
Tutaj również nie występuje tak rozbudowana baza użytych do rozkładu detali. Po prostu taka bazę tworzymy samodzielnie jako zapisaną na dysku.Sigma-nest pisze: 3. Jak wiadomo arkusz lub partia mogą mieć odpowiednie atesty oraz numery wytopów. Chodzi oto, aby podczas przyjęcia na magazyn lub też po procesie wycinania przypisać odpowiedni numer wytopu do arkusza - tak aby w dowolnym czasie jak zajdzie potrzeba móc zweryfikować np.: na którym arkuszu dana część była palona oraz jakie inne części były tam również rozkładane. Tak po krótce..
4. Z tymi zleceniami nie do końca oto chodziło - to co piszesz to wskazanie ile części z zadania zostało już rozłożonych a ile nie. Jeżeli chodzi o zlecenia to możesz mieć równolegle kilka różnych zleceń gdzie w każdym z nich masz poszczególne detale (różne detale, grubości, ilości oraz gatunki) i teraz na dany termin masz z kilku zleceń zebrać detale po gatunku i grubości, zrobić rozkład, technologię, i rozpalić. Program typu SigmaNest pozwala na monitorowanie ile detali z danego zlecenia już zrobiono a ile jeszcze zostało - bez konieczności prowadzenia zeszytu, eksela, zliczania na piechotę i itp.
Jeśli rzeczywiście w programie SigmaNEST występują takie możliwości to w tej kwestii Wasz program ma przewagę nad programem CAGILA. Również bardzo proszę przedstawić ten temat

Wszystkie te parametry są możliwe do uzyskania w raporcie w programie CAGILA oczywiście na podstawie wcześniej zdefiniowanych danych materiałowych. Przyznaję, że do tej pory nie było sygnałów ze strony klientów w tej kwestii, w związku z tym trzeba by było temat doszlifować i wdrożyć, przykład tabeli technologicznej:Sigma-nest pisze: 5. Raport w którym program policzy np.: masy netto, brutto, masy odpadów, ubytku szczelinowego, czasy palenia, ilości przebić i takie tam. Jakiś przykład ?

Przykład raportu:

CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 30
- Kontakt:
Re:
Cześć,
1. Tutaj raczej pokazałeś mikrozłącza a nie mostki - według mojej wiedzy mostki są między detalami, a mikro złącza robisz do materiału - przynajmniej z taką specyfikacją spotkałem się podczas naszych wdrożeń u klientów.
Na pozostałe punkty przygotuję odpowiedzi w czwartek tzn.: jak wygląda magazyn blach nowych i odpadowych, baza detali oraz raportowanie i prowadzenie zleceń.
SigmaNest
1. Tutaj raczej pokazałeś mikrozłącza a nie mostki - według mojej wiedzy mostki są między detalami, a mikro złącza robisz do materiału - przynajmniej z taką specyfikacją spotkałem się podczas naszych wdrożeń u klientów.
Na pozostałe punkty przygotuję odpowiedzi w czwartek tzn.: jak wygląda magazyn blach nowych i odpadowych, baza detali oraz raportowanie i prowadzenie zleceń.
SigmaNest
Pracuj mądrzej zamiast mocniej......
-
- Kontakt:
Cieszy mnie to bardzolewy10psdw pisze:Witam panowie, ja teraz z innej beczki, piszę tutaj bo sporo ludzi z branży laserowej czyta ten temat

Za dobry? Zakładasz, że jeśli program jest naprawdę skuteczny to my Polacy nie jesteśmy godni z niego korzystać?lewy10psdw pisze:Mianowicie, szef wydzwaniał do pana Uwerka kilkukrotnie, obiecywano nam demo 3 razy:) I daliśmy sobie spokój, nie będziemy się prosic aby ktos sprzedal nam oprogramowanie, czyżby program był zadobry dla nas polaków?

Tak na marginesie program CAGILA także pochodzi z Niemiec, również jest dobrym, rzekł bym nawet bardzo dobrym programem, ale jak najbardziej w pełni dostępnym dla nas Polaków i nie tylko

Cały czas o tym pamiętam, jednak nie wszystko zależy ode mnie, są sprawy priorytetowe, które decydują o kolejności działań, te dwie funkcje nie były do tej pory sygnalizowane przez klientów, w związku z tym tego typu sprawami zajmujemy się w pierwszej kolejności raczej w przypadku realnego zainteresowania programem CAGILA.lewy10psdw pisze:Adrian, jak z wdrożeniem flyline i nitroline? Bo chyba coś pisałeś spory czas temu że pracujecie nad tym.
Co do tego nazewnictwa trochę bym polemizował, ale nie ważne. Najważniejsze jest wzajemne zrozumienieSigma-nest pisze:Cześć,

W takim razie czekamy na czwartek.Sigma-nest pisze: Na pozostałe punkty przygotuję odpowiedzi w czwartek tzn.: jak wygląda magazyn blach nowych i odpadowych, baza detali oraz raportowanie i prowadzenie zleceń.
CAD/CAM CAGILA

-
- Kontakt:
Witam,
Sorki za poślizg z tymi materiałami ale cały czas jestem w rozjazdach. Postaram się je wkrótce uzupełnić.
Jest pytanie o konkret to i odpowiedź dla programu SigmaNest:
wersja Companion 2900 euro i w ramach tego:
- automatyczny nesting po kształtach rzeczywistych (plus detal w detal)
- obsługa DXf, DWG (jeden plik - jedna część, jeden plik - wiele części)
- naprawa DWG i DXF-a: łączenie końców, przecięć, usuwanie pokrywających linii
- roczna opieka techniczna
- post na maszynę
- raport z rozkładu wraz z wykazem detali
- plus jeszcze kilka innych opcji
- 4 godziny szkolenia z zakresu obsługi
- instalacja i konfiguracja programu
Kolego kendy jak chcesz zobaczyć program zobacz ten film:
http://www.sigma-nest.pl/sigmanest-comp ... ziala.html
lub możemy dla ciebie zrobić prezentację przez internet.
Pozdrawiam
SigmaNest
Sorki za poślizg z tymi materiałami ale cały czas jestem w rozjazdach. Postaram się je wkrótce uzupełnić.
Jest pytanie o konkret to i odpowiedź dla programu SigmaNest:
wersja Companion 2900 euro i w ramach tego:
- automatyczny nesting po kształtach rzeczywistych (plus detal w detal)
- obsługa DXf, DWG (jeden plik - jedna część, jeden plik - wiele części)
- naprawa DWG i DXF-a: łączenie końców, przecięć, usuwanie pokrywających linii
- roczna opieka techniczna
- post na maszynę
- raport z rozkładu wraz z wykazem detali
- plus jeszcze kilka innych opcji
- 4 godziny szkolenia z zakresu obsługi
- instalacja i konfiguracja programu
Kolego kendy jak chcesz zobaczyć program zobacz ten film:
http://www.sigma-nest.pl/sigmanest-comp ... ziala.html
lub możemy dla ciebie zrobić prezentację przez internet.
Pozdrawiam
SigmaNest
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Mają panowie od nestingu jakieś ciekawe prezentacje do udostępnienia o swoich programach? Śledzę ten wątek od samego początku, gdyż i temat jest ciekawy, i dyskusja na przyjaznym poziomie, co tam gdzie jest konkurencja, wcale nie jest łatwe.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Kontakt:
W takim razie lepiej trafić nie mogłeśkendy pisze: Stoje przed koniecznoscia kupna programu TYLKO do nestingu - wrzucam pliki DXF, nesting i wynikowo tez plik DXF

Szczerze nie przypominam sobie czarów z mojej strony, nie potrafię takich rzeczykendy pisze: andryjan - ile to kosztuje?
tylko mnie nie czaruj znowu tylko konkretnie

Program CAGILA w wersji podstawowej (bez automatycznego nestingu) to koszt ok. 5000 EUR.
Automatyczny nesting - to dodatkowo 3750 EUR.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom niektórych z klientów dodatkowo istnieje również możliwość skorzystania z usługi wykonania automatycznego rozkładu za pomocą programu CAGILA na podstawie przesłanych elementów w formacie DXF/DWG i podania parametrów do rozkroju (wielkość arkusza, marginesy, odległości między detalami, itp.). Koszt usługi ustalany indywidualnie.
Kolego kendy jeśli byłbyś zainteresowany proszę o kontakt.
CAD/CAM CAGILA

-
- Kontakt:
Tak mam sporo materiałów prezentacyjnych tylko w jakie formie kolega chciałby je dostać ?
- prezentacja PowerPoint - główne cechy
- Opis w PDF-ie - trochę więcej szczegółów
- Filmy prezentacyjne - tylko tego jest sporo - musiałbym wiedzieć jaka tematyka kolegę interesuje np.: które procesy, skąd geometria, jaki poziom technologii i takie tam
.
Pozdrawiam
Sigmanest
- prezentacja PowerPoint - główne cechy
- Opis w PDF-ie - trochę więcej szczegółów
- Filmy prezentacyjne - tylko tego jest sporo - musiałbym wiedzieć jaka tematyka kolegę interesuje np.: które procesy, skąd geometria, jaki poziom technologii i takie tam

Pozdrawiam
Sigmanest