Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3105
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

#211

Post napisał: Zienek » 23 lut 2019, 21:44

Problem może być taki, że mają jedną licencję oprogramowania na parę maszyn cały czas w użytku i cudownie nie rozmnożą licencji kupionych przez swoją własną firmę.

Ergo - trzeba sobie przygotować coś, co zobaczy dxf'a, ułoży na blachę, po kablu wlezie np. do Fanuca (Amada), zainspiruje go do pracy i zabłyszczy 2 kilowaty czystego światła nad arkuszem.

Czemu z Neronem nie pykło?

Co do starych softów to swego czasu z Eckertem dostaliśmy stary FastCAM. Przyczepa melisy by się do tego softu przydała (przynajmniej tamtej wersji z płyty CD, bo aktualizacje ponoć płatne). Każdy spindalał, jak trzeba było pakiet elementów ułożyć. Brak Ctrl+Z, Ctrl+V, mało co intuicyjne. Nie chcę sobie przypominać. Nabawiłem się bruksizmu i siwych włosów.

Chcę się lepiej przygotować przed ewentualną analogiczną sytuacją.

Metalix CncKad + nesting ?
SigmaNest ?
Lantek $$$
Radan $$$
Cagila ?
Wrykrys $
Sphera-CAM http://pinacom.pl/sphera-cam ?

Te najdroższe kobyły zaznaczyłem dolarami. Relacji cen innych nie znam. Proszę uzupełniać listę zarówno jeśli chodzi o ceny jak i nowe programy.



Tagi:


Adrian Dudek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 27 lip 2017, 09:38
Lokalizacja: Radom

Re: Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

#212

Post napisał: Adrian Dudek » 12 cze 2019, 12:03

https://4nest.pl tylko, że wersja 4Nest "S" bo "R" jest do detali prostokątnych


krzycho102
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 53
Rejestracja: 12 lip 2012, 15:37
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

#213

Post napisał: krzycho102 » 14 cze 2019, 14:58

https://youtu.be/TSjfnZfYbg0
Na filmie wygląda na to, że ten twój 4nest tylko prostokąty rozkłada.
Więc nie wiem czy się nada


Adrian Dudek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 7
Rejestracja: 27 lip 2017, 09:38
Lokalizacja: Radom

Re: Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

#214

Post napisał: Adrian Dudek » 19 cze 2019, 12:00

Nie, mają też nesting krzształtów nieregularnych. Pisałem powyżej, że jest wersja "R" do proskokątów i "S" do pozostałych.
Tutaj masz filmik:
https://youtu.be/3XWv0MQ41GY

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3105
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

#215

Post napisał: Zienek » 20 cze 2019, 22:52

4 Nest sobie z prostym zadaniem rozkroju prostokątów na 3 arkuszach 1x2m nie poradził.


Maciej Kalewski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 27 lip 2017, 10:55
Lokalizacja: Poznań

Re: Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

#216

Post napisał: Maciej Kalewski » 24 cze 2019, 15:37

A w której wersji próbowałeś? Bo są dwie - jedna TYLKO do prostokątów pod branżę meblarską, a druga do pozostałych kształtów. Na stronie mają demo tej dla meblarstwa. Pewnie dlatego. Po tą drugą wersję trzeba do nich pisać.

Dodane 1 godzina 2 minuty 58 sekundy:
Tutaj screeny z tego co ja zrobiłem. Rozmieszczenie 37 takich trójkątów:
Obrazek

i efekt na arkuszu 1000x2000mm:
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”