Automatyczny nesting: CAGILA, TruTops, SigmaNEST, Bysoft

Sigma-nest
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 30
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 30 gru 2011, 09:15

Nie to, że nie chce :) tylko czasu nie ma za bardzo na takie testy. Za dużo bieżących spraw.

Acha i brakuje DXF-ów tych kształtów - kolego andryjan jakbyś mógł je dołączyć do pobrania to byłoby fajnie.

Sigma-nest

Pracuj mądrzej zamiast mocniej......

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 77
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 14 sty 2012, 10:20

Szczerze mówiąc to trochę liczyłem na interaktywną dyskusję podobnie jak na początku tematu, ale widzę, że teraz już zainteresowanie kolejnym przykładem delikatnie mówiąc nieco spadło.

Dxf'ów tych elementów nie mam, podałem tylko graficzny przykład rodzaju kształtu, który tym razem proponuję do nestingu (coś mniej standardowego), z resztą narysowanie czegoś podobnego to żaden problem, ale musi być chęć współpracy ze strony innych :smile:.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 14 sty 2012, 11:16

andryjan, Ja nie widzę sensu ciągnięcia tego tematu dalej ... widać tu różnicę w setkach mm miedzy Lantekiem a Cagila i to wszystko !! jak dla mnie dobry program do nestingu no i co więcej można tu opisywać ?? Zaraz będzie kolejna funkcja typu : start stop :lol:

No chyba ze sprawdzić który szybciej program się uruchamia ??? :roll:
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Awatar użytkownika

Autor tematu
andryjan
Posty w temacie: 77
Kontakt:

Post napisał: andryjan » 01 lut 2012, 10:50

Sens zawsze jakiś jest, rynek programów CAM z opcją nestingu wciąż się rozrasta, w każdej chwili może "wskoczyć" jakiś nowy, dobry program, z którym warto byłoby się zapoznać.

Jeśli chodzi o prędkość uruchamiania się programu to jest to sprawa zależna od wielu czynników, trudna do porównania i trudno mierzalna :grin:.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej :)

azet-flex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: azet-flex » 14 mar 2012, 21:28

Ja też jestem zdania że zawsze warto rozmawiać i może pojawi się jeszcze coś interesującego :grin:
Woda+ścierniwo+wysokie ciśnienie przetnie prawie wszystko!

Sigma-nest
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 14 mar 2012, 23:38

Ok. Wracam do sprawy odpadów : http://www.sigma-nest.pl/newsletter.html i tutaj zakładka luty. Ogólny opis jak tworzą się odpady użytkowe i jak na nich pracować.

Miłej lektury :),

Sigma-Nest

Awatar użytkownika

Bri
Posty w temacie: 17

Post napisał: Bri » 15 mar 2012, 07:45

robal43 pisze:andryjan, Ja nie widzę sensu ciągnięcia tego tematu dalej ... widać tu różnicę w setkach mm miedzy Lantekiem a Cagila i to wszystko !! jak dla mnie dobry program do nestingu no i co więcej można tu opisywać ?? Zaraz będzie kolejna funkcja typu : start stop :lol:

No chyba ze sprawdzić który szybciej program się uruchamia ??? :roll:
Robalu, nie można podchodzić do tego w sposób fanboyowski, to nie wojna iOS vs android, gdzie na androidzie możesz wszystko, a na iOS masz unikalne ficzersy i prestiż. (A Elop z nokii twierdzi że komórki na WP7 nie potrzebują 4 rdzeni bo sam system jest szybki i zużywa mniej, lol, prądu).

Kolego Sigma-Nest przejrzałem sobie wasz newsletter - styczniowy:
Zastanawiam się czy w przypadku tego okienka IPierce jeśli zaczynamy ciąć osobny element i wpalamy się w pustkę nie ma problemów z regulacją wysokości/dystansu dyszy od blachy. Załóżmy że program traktuje wpalenie jako normalne, operator nie dozoruje na stałe maszyny, jest włączony pomiar i w efekcie robita głowica :)
Mostkowanie małych detali z dużymi to pomysł dziwny (dodatkowa obróbka elementów po cięciu), ciekawe dlaczego nazywacie to mostkami termicznymi? Zgodzę się że lepiej jest mieć jakaś opcję i z niej nie korzystać niż nie mieć opcji a jej potrzebować.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

Sigma-nest
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 15 mar 2012, 21:04

Witam,

Jeżeli chodzi o IPierce: faktycznie słuszna uwaga :) można sobie co nieco zbroić ale jest również rozwiązanie: można definiować punkt kontroli wysokości na materiale i zrobić blokadę wysokości palnika w określonej odległości od punktu pomiaru. Taki sam zabieg można zastosować - robiąc odcięcie odpadu użytkowego od ażuru - wtedy definiujemy blokowanie wysokości palnika na określoną wartość jak jest wyjazd palnika za zarys arkusza.

Mostki; jeżeli chodzi o nazwę to w sumie co firma to inne nazewnictwo w sumie tego samego rozwiązania. W tym przykładzie chodziło o pokazanie jak można zatrzymać na "poziomie" blachy małe detale tak, aby po wypaleniu nie wpadły pod ruszt.

W sumie to innym rozwiązaniem może być zastosowanie mostków na zakładkę - tzn. mostka który trzyma 2 detale podczas cięcia ale na końcu wypalania jednego z nich mostek jest automatycznie odcinany.

Dzięki kolego Bri za konstruktywną krytykę :) i uważne przeczytanie artykułu.
A co sądzisz o drugim artykule z lutego ?

Sigma-nest

Arshenic
Posty w temacie: 1

Post napisał: Arshenic » 19 mar 2012, 12:29

To jaki program z modułem polecacie do Mach2? Do cięcia blachy. Koszt ma zanczenie.

Sigma-nest
Kontakt:

Post napisał: Sigma-nest » 19 mar 2012, 20:05

Na prive wysłałem odpowiedź.

Sigma-Nest

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”