PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Fajną sprawą oczywiście po za zmieniarka
było by jeszcze coś w rodzaju archiwizatora czy strony z logami.
Miejsce w którym można by znaleźć co i kiedy było frezowane wraz z zapisana kopią programu sterowniczego gdzie zawsze można by ponownie go wykonać.
Wo-gule robię fronty meblowe ale czasami wycinają mi laserem z nierdzewki elementy i ostatnio bardzo łatwo i szybko odnaleźli kiedy było poprzednie zlecenie i z czego ... jasna sprawa że jakieś pola do uzupełniania musiały by być podczas uruchamiani danego programu no i możliwość wyłączenia tego jak ktoś nie chce archiwizować...
to raczej kosmetyk na koniec do dodania ... ale nie głupia przydatna sprawa dla osób które robią coś usługowo...
No i jak ktoś pisał przybliżony czas pracy programu oraz długość lini frezowania czy tam innego wycinania...

Miejsce w którym można by znaleźć co i kiedy było frezowane wraz z zapisana kopią programu sterowniczego gdzie zawsze można by ponownie go wykonać.
Wo-gule robię fronty meblowe ale czasami wycinają mi laserem z nierdzewki elementy i ostatnio bardzo łatwo i szybko odnaleźli kiedy było poprzednie zlecenie i z czego ... jasna sprawa że jakieś pola do uzupełniania musiały by być podczas uruchamiani danego programu no i możliwość wyłączenia tego jak ktoś nie chce archiwizować...
to raczej kosmetyk na koniec do dodania ... ale nie głupia przydatna sprawa dla osób które robią coś usługowo...
No i jak ktoś pisał przybliżony czas pracy programu oraz długość lini frezowania czy tam innego wycinania...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Już pokazuje, w zakładce „program / informacje o programie”. Jest tylko małe „ale” program oblicza czas na podstawie drogi i prędkości – nie uwzględnia ramp przyspieszania i hamowania dlatego czas wskazywany może niekiedy znacznie różnić się od rzeczywistego. Przy okazji przypominam, że w tym samym okienku jest informacja o długości ścieżki roboczej i długości dojazdów (G0).czy jest możliwość, aby program pokazywał czas wykonania programu po jego wczytaniu i naturalnie przed wykonaniem
Już dawno gotowa. Do kupienia już na 100% we wrześniu.Pytanie do autora tego ciekawego sterownika . Czy jest już gotowa wersja sterownika do sprzedaży
Fajną... kiedyś pomyśle o tym.Fajną sprawą oczywiście poza zmieniarką było by jeszcze coś w rodzaju archiwizatora czy strony z logami.
Tak w ogóle zamieściłem dziś nową wersję. Została dodana obsługa „wysp” przy wybieraniu materiału. Wyspy muszą spełniać następujące kryteria:
- muszą być w tej samej grupie co kontur z którego robimy wybieranie.
- muszą to być kontury „zewnętrzne”
- odległość między wyspami musi być nie mniejsza niż średnica narzędzia.
Program automatycznie rozpoznaje które kontury są wyspami. W zakładce „operacje/ogólne” PikoCam-a można teraz ustawić ile mają „nachodzić” na siebie poszczególne przejazdy przy wybieraniu.
I na koniec, trzeba też pamiętać, że generowanie takiej ścieżki niekiedy też trochę czasu zajmuje.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
Czekamy, na wersję dostępną do sprzedaży
Moja maszynka na ukończeniu aż się prosi o ten program.

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Właśnie zamieściłem małą aktualizację
Głównie poprawiono kilka błędów we wczytywaniu dxf-ów oraz poprawki przy wybieraniu z wyspami.
Z rzeczy nowych dodałem możliwość wykorzystania wskaźnika laserowego przy zerowaniu osi. Zamiast np. najeżdżać frezem na róg materiału i zerować położenie osi, można obok wrzeciona zainstalować sobie wskaźnik laserowy wyświetlający krzyżyk i róg ustawiać na niego. To samo tyczy się centrowania programu pod frezem. Jeżeli mamy włączony wskaźnik program centrowany jest pod punktem lasera. Opcję tą można włączyć w ustawieniach zakładka „HOME/Wskaźnik laserowy”. Trzeba tam podać przesunięcie lasera względem wrzeciona w osiach XY a także włączyć „ptaszka”. Jeżeli funkcja jest aktywna na ekranie obok wrzeciona wyświetlany jest czerwony krzyżyk.
Głównie poprawiono kilka błędów we wczytywaniu dxf-ów oraz poprawki przy wybieraniu z wyspami.
Z rzeczy nowych dodałem możliwość wykorzystania wskaźnika laserowego przy zerowaniu osi. Zamiast np. najeżdżać frezem na róg materiału i zerować położenie osi, można obok wrzeciona zainstalować sobie wskaźnik laserowy wyświetlający krzyżyk i róg ustawiać na niego. To samo tyczy się centrowania programu pod frezem. Jeżeli mamy włączony wskaźnik program centrowany jest pod punktem lasera. Opcję tą można włączyć w ustawieniach zakładka „HOME/Wskaźnik laserowy”. Trzeba tam podać przesunięcie lasera względem wrzeciona w osiach XY a także włączyć „ptaszka”. Jeżeli funkcja jest aktywna na ekranie obok wrzeciona wyświetlany jest czerwony krzyżyk.
Nie wiem czy akurat „te kilka” ale generalnie to cena programu ze sterownikiem.Czy te kilka 100 to cena za program ze sterownikiem ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
Hejka. Ja za miesiąc skończę maszynkę i czekam z niecierpliwością, gdyż chciałbym zakupić już sterownik i podpiąć go do elektroniki 

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/