PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wificnc » 10 sie 2011, 22:12

Pytanie do autora tego ciekawego sterownika . Czy jest już gotowa wersja sterownika do sprzedaży . Jestem zainteresowany jak oczywiście wielu tutaj kolegów .

Tagi:

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 12 sie 2011, 12:32

Fajną sprawą oczywiście po za zmieniarka :) było by jeszcze coś w rodzaju archiwizatora czy strony z logami.
Miejsce w którym można by znaleźć co i kiedy było frezowane wraz z zapisana kopią programu sterowniczego gdzie zawsze można by ponownie go wykonać.

Wo-gule robię fronty meblowe ale czasami wycinają mi laserem z nierdzewki elementy i ostatnio bardzo łatwo i szybko odnaleźli kiedy było poprzednie zlecenie i z czego ... jasna sprawa że jakieś pola do uzupełniania musiały by być podczas uruchamiani danego programu no i możliwość wyłączenia tego jak ktoś nie chce archiwizować...

to raczej kosmetyk na koniec do dodania ... ale nie głupia przydatna sprawa dla osób które robią coś usługowo...

No i jak ktoś pisał przybliżony czas pracy programu oraz długość lini frezowania czy tam innego wycinania...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 19 sie 2011, 11:52

czy jest możliwość, aby program pokazywał czas wykonania programu po jego wczytaniu i naturalnie przed wykonaniem
Już pokazuje, w zakładce „program / informacje o programie”. Jest tylko małe „ale” program oblicza czas na podstawie drogi i prędkości – nie uwzględnia ramp przyspieszania i hamowania dlatego czas wskazywany może niekiedy znacznie różnić się od rzeczywistego. Przy okazji przypominam, że w tym samym okienku jest informacja o długości ścieżki roboczej i długości dojazdów (G0).
Pytanie do autora tego ciekawego sterownika . Czy jest już gotowa wersja sterownika do sprzedaży
Już dawno gotowa. Do kupienia już na 100% we wrześniu.
Fajną sprawą oczywiście poza zmieniarką było by jeszcze coś w rodzaju archiwizatora czy strony z logami.
Fajną... kiedyś pomyśle o tym.

Tak w ogóle zamieściłem dziś nową wersję. Została dodana obsługa „wysp” przy wybieraniu materiału. Wyspy muszą spełniać następujące kryteria:
- muszą być w tej samej grupie co kontur z którego robimy wybieranie.
- muszą to być kontury „zewnętrzne”
- odległość między wyspami musi być nie mniejsza niż średnica narzędzia.
Program automatycznie rozpoznaje które kontury są wyspami. W zakładce „operacje/ogólne” PikoCam-a można teraz ustawić ile mają „nachodzić” na siebie poszczególne przejazdy przy wybieraniu.
I na koniec, trzeba też pamiętać, że generowanie takiej ścieżki niekiedy też trochę czasu zajmuje.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 19 sie 2011, 12:11

Rewelacja, tylko gratulować i chylić głowę :) naprawdę kawał dobrej/profesjonalnej roboty, Aż miło popatrzeć. Moje gratulacje.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 21 sie 2011, 20:35

Czekamy, na wersję dostępną do sprzedaży :) Moja maszynka na ukończeniu aż się prosi o ten program.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

AOLEK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: AOLEK » 30 sie 2011, 17:25

cosimo pisze: Do kupienia już na 100% we wrześniu.
Czy te kilka 100 to cena za program ze sterownikiem ? :roll:

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 30 sie 2011, 20:03

Właśnie zamieściłem małą aktualizację

Głównie poprawiono kilka błędów we wczytywaniu dxf-ów oraz poprawki przy wybieraniu z wyspami.

Z rzeczy nowych dodałem możliwość wykorzystania wskaźnika laserowego przy zerowaniu osi. Zamiast np. najeżdżać frezem na róg materiału i zerować położenie osi, można obok wrzeciona zainstalować sobie wskaźnik laserowy wyświetlający krzyżyk i róg ustawiać na niego. To samo tyczy się centrowania programu pod frezem. Jeżeli mamy włączony wskaźnik program centrowany jest pod punktem lasera. Opcję tą można włączyć w ustawieniach zakładka „HOME/Wskaźnik laserowy”. Trzeba tam podać przesunięcie lasera względem wrzeciona w osiach XY a także włączyć „ptaszka”. Jeżeli funkcja jest aktywna na ekranie obok wrzeciona wyświetlany jest czerwony krzyżyk.
Czy te kilka 100 to cena za program ze sterownikiem ?
Nie wiem czy akurat „te kilka” ale generalnie to cena programu ze sterownikiem.

PiotrCz
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 01 wrz 2011, 23:30

No więc - sterownik jest - program też rośnie w siłę - a przyszli klienci dopytują się tylko - kiedy będzie ;)... Na razie kibicuję - gratuluję dotychczasowej pracy i zaangażowania!
P.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 73
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 02 wrz 2011, 12:25

Hejka. Ja za miesiąc skończę maszynkę i czekam z niecierpliwością, gdyż chciałbym zakupić już sterownik i podpiąć go do elektroniki :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

mitek
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 03 paź 2011, 07:28

jak tam dzieje się coś z tą zmieniarką? znaczy sterowaniem do zmieniarki automatycznej?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”