PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Witam
Świetnie to wygląda!
Gdzie znajdę więcej na temat zmiany narzędzia? moja maszyna niema takiej możliwości ale chce to do niej dorobić no i dlatego pytam no i szukam też programu który by z tym dobrze zadziałał... i tu moja propozycja:
- większość programów mierzy narzędzie po jego założeniu ja proponowałbym dodać funkcje typu : "Pomierz narzędzia" która pozwoliła by zaoszczędzić czas podczas już pracy. Maszyna na wstępie by wiedziała gdzie jest narzędzie o jakiej długości ...
- skaner oczywiście wykrywał by wysokość materiału przed rozpoczęciem pracy ...
- zajmuje się produkcją frontów meblowych i czasami występuje tam problem z krzywym MDFem proponowałbym też dodać funkcje która przed frezowaniem uruchomiła by skaner i przeleciała miejsce gdzie miałby być frezowany MDF po to by potem kompensować zmiany wysokości tak by kształtowy frez zawsze był tak samo zanurzony w formatce.
- w moim starym oprogramowaniu jest tez opcja wejścia z boku w obrabiany wektor... jest kilka rozwiązań tego pod kątem, po łuku no i po Z czyli po rampie.
- Nie przeglądnąłem jeszcze dokładnie programu ale przy obrabianiu otwartych wektorów przy generowaniu offsetu przyda się na pewno opcja z lewej czy prawej strony linii
Świetnie to wygląda!
Gdzie znajdę więcej na temat zmiany narzędzia? moja maszyna niema takiej możliwości ale chce to do niej dorobić no i dlatego pytam no i szukam też programu który by z tym dobrze zadziałał... i tu moja propozycja:
- większość programów mierzy narzędzie po jego założeniu ja proponowałbym dodać funkcje typu : "Pomierz narzędzia" która pozwoliła by zaoszczędzić czas podczas już pracy. Maszyna na wstępie by wiedziała gdzie jest narzędzie o jakiej długości ...
- skaner oczywiście wykrywał by wysokość materiału przed rozpoczęciem pracy ...
- zajmuje się produkcją frontów meblowych i czasami występuje tam problem z krzywym MDFem proponowałbym też dodać funkcje która przed frezowaniem uruchomiła by skaner i przeleciała miejsce gdzie miałby być frezowany MDF po to by potem kompensować zmiany wysokości tak by kształtowy frez zawsze był tak samo zanurzony w formatce.
- w moim starym oprogramowaniu jest tez opcja wejścia z boku w obrabiany wektor... jest kilka rozwiązań tego pod kątem, po łuku no i po Z czyli po rampie.
- Nie przeglądnąłem jeszcze dokładnie programu ale przy obrabianiu otwartych wektorów przy generowaniu offsetu przyda się na pewno opcja z lewej czy prawej strony linii
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
W sumie taki efekt otrzymasz jak przepiszesz aktualne położenie osi X,Y do okienek PROGRAM/Przesunięcie X,Ydodałbym jeszcze możliwość ustawienia programu pod frezem, ale nie tak jak dotąd centralnie, ale tak, żeby program zaczynał się w dolnym lewym rogu od miejsca w którym stoi wrzeciono.

W tej chwili w programie jest tylko półautomatyczna wymiana narzędzia. W skrócie wygląda to tak, że po napotkaniu M6 w programie maszyna jedzie w umówione miejsce i czeka na wymianę narzędzia. Po potwierdzeniu wymiany jedzie zmierzyć długość po czym wraca do wykonywania programu. To o czym piszesz dalej to obsługa magazynu narzędzi i gdyby była właśnie tak powinna wyglądać – i jest w dalekich planach.Gdzie znajdę więcej na temat zmiany narzędzia? ...
Też już o tym myślałem pisząc obsługę skanera jednak w kontekście grawerowania na jakimś np. obłym kamieniu. Wyglądało by to właśnie tak jak napisałeś – najpierw program trzeba by wykonać (tylko w osiach XY) ze skanerem, który „zmodulował” by program w osi „Z” – następnie na tej podstawie normalna obróbka.skaner oczywiście wykrywał by wysokość materiału przed rozpoczęciem pracy...
Nie myślałem jeszcze o tym ale chodzi mi też po głowie aby można było wybrać punkt na konturze gdzie ma się obróbka zacząć (mowa o konturach zamkniętych oczywiście).w moim starym oprogramowaniu jest tez opcja wejścia z boku w obrabiany wektor...
==============================================
P.S
Właśnie zmieniłem jeszcze raz wersję - dodałem centrowanie programu na materiale
-
- Kontakt:
A jak jest z zagłębianiem się freza w materiał bo czasami jet tak że w programach ustala się na ile razy ma wchodzić frez w materiał a czasami jest tak że wpisuje się po ile ma wchodzić frez ... Drugie rozwiązanie jest fajniejsze bo można sobie tak podzielić że wejdzie np trzy razy po3mm i raz 1mm wykończeniowy.
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
Generalnie jest tak, że program dzieli głębokość przez ilość przejść –zatem wszystkie schodzą o stały krok. Jednak przejście wykańczające również można zrobić - robisz sobie kopie konturu, który tniesz (Operacje/Kopiuj) oryginalnemu konturowi dajesz głębokość 9 w 3 przejazdach a kopii głębokość 10 w jednym przejeździe i może jeszcze nieco prędkość obróbki zmniejszyć i jest.A jak jest z zagłębianiem się freza w materiał bo czasami jet tak że w programach ustala się na ile razy ma wchodzić frez w materiał a czasami ...

-
- Kontakt:
mam zainstalowanego win7 i mam problem gdy uruchamiam CAM bo na laptopie nie widać mi dolnych guzików a okna nie mogę zmniejszyć przydało by się coś poprawić tak by można w dziwnych rozdzielczościach też coś ustawić.
Na allegro nie widzę byś sprzedawał ten sterownik. Słabe zainteresowanie? przydała by się strona domowa
Na allegro nie widzę byś sprzedawał ten sterownik. Słabe zainteresowanie? przydała by się strona domowa

-
Nie wiem jak pod Win7 ale pod XP maksymalizacja okna to kombinacja ALT+Spacja+Snie mogę go zmniejszyć bo nie mam za co chwycić ....
Spróbuj tak: kliknij...
Jak ktoś ma zacięcie linuksiarza to można też zmienić rozmiar i położenie okna grzebiąc w config-u (pierwsze cztery wpisy)
Bo nie sprzedaję – kupić będzie można prawdopodobnie dopiero w połowie lipca. Strona domowa też będzie.Na allegro nie widzę byś sprzedawał ten sterownik
==========================================================
Dodano 1.07.2011
Zamieściłem dziś nową wersję z małymi poprawkami
1. Poprawiono wczytywanie plików DXF a raczej dopisano obsługę parametru bulge dla LWPolyline.
2. W PikoCAM-ie dodano możliwość wybrania punktu rozpoczęcia obróbki dla konturu (oczywiście dla konturów zamkniętych tylko). Punkt rozpoczęcia wybiera się klikając myszką z przyciśniętym klawiszem „ALT” na miejsce, które ma być początkiem obróbki – punkt zostanie przeniesiony do końca najbliższego wektora. (Operacje tą jak i inne przekształcenia z pomocą myszki wykonujemy w widuku 2D !!!)
Na obrazkach poniżej przykłady o co chodzi:
Oryginał:

Punkty wejścia zmienione:

//**********************************************************
Dodano 5.07.2011
I kolejna zmiana wersji
Tym razem dodałem możliwość tworzenia skryptów. Program posiada wbudowany kompilator pascala (pascal script). Nie będę się za bardzo rozpisywał chociaż temat jest jak przysłowiowa „rzeka”. Załączone są dwa proste przykłady: „planowanie” i „czworobok” w oknie edytora można sobie zmienić parametry i.. nacisnąć „zielony trójkącik”.
Jak ktoś chce się czegoś więcej dowiedzieć proszę pytać.

I coś dla meblarzy...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
No rewelacja! Chyba zostanę Twoim klientem :>
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie