Frezarka CNC z elektrodrążarki i inne "wynalazki"
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 16
Witam serdecznie.
Ładnie ta maszyna zaczyna wyglądać. Mam jednak małą uwagę - nie obawiacie się o elektrykę w skrzynce zrobioną za pomocą drutu? Jakbyście mieli większą skrzynkę to korytka + linka dają komfort dłuższej bezawaryjnej pracy. Niestety z tym drutem to się można "przejechać". Ja nie mam nerwów jak siada elektryka a w środku skrzynki druty i mało miejsca.
Co do konfiguracji to może wartałoby pomyśleć nad nazwaniem osi, coś w stylu Z1 oraz Z2. Aby nie było problemów typu "w programie pomyliłem osie" blokować daną oś za pomocą stacyjki na pulpicie.
Coś czuję że trafią się Wam roboty z jednego mocowania - tu głowiczka na poziomym, a od góry wrzecionko z frezem palcowym. Wystarczyłoby na stacyjce wybrać tryb (Z1, Z2, Z1+Z2). Może trochę roboty byłoby z zabezpieczeniami ale czasem może być warto poświęcić parę dni na to.
Pozdrawiam, skoczek
Ładnie ta maszyna zaczyna wyglądać. Mam jednak małą uwagę - nie obawiacie się o elektrykę w skrzynce zrobioną za pomocą drutu? Jakbyście mieli większą skrzynkę to korytka + linka dają komfort dłuższej bezawaryjnej pracy. Niestety z tym drutem to się można "przejechać". Ja nie mam nerwów jak siada elektryka a w środku skrzynki druty i mało miejsca.
Co do konfiguracji to może wartałoby pomyśleć nad nazwaniem osi, coś w stylu Z1 oraz Z2. Aby nie było problemów typu "w programie pomyliłem osie" blokować daną oś za pomocą stacyjki na pulpicie.
Coś czuję że trafią się Wam roboty z jednego mocowania - tu głowiczka na poziomym, a od góry wrzecionko z frezem palcowym. Wystarczyłoby na stacyjce wybrać tryb (Z1, Z2, Z1+Z2). Może trochę roboty byłoby z zabezpieczeniami ale czasem może być warto poświęcić parę dni na to.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 262
- Kontakt:
Wprawdzie chodziła na tych drutach ładnych pare lat ale większość z tej szafy to do wywalenia. Taki kiedyś był "trynd" 
Co do konfiguracji to wyjdzie w praniu, ale pewnie sie zrobi optymalnie do naszych potrzeb
Roboty to się trafają tak rózne że szkoda planować. Ma się dać zrobić wszystko co wlezie na stół i już.

Co do konfiguracji to wyjdzie w praniu, ale pewnie sie zrobi optymalnie do naszych potrzeb

Roboty to się trafają tak rózne że szkoda planować. Ma się dać zrobić wszystko co wlezie na stół i już.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
pliki HAL konfiguracji takie bardzo proste nie sąsyntetyczny pisze:W emc konfigi są banalnie proste

np.
Kod: Zaznacz cały
#############################################################
#Spindle Sensor
#############################################################
# load encoder stuff
loadrt encoder num_chan=1
loadrt scale count=1
loadrt lowpass count=1
# counter mode
setp encoder.0.counter-mode 1
# 100 counts per encoder rev
setp encoder.0.position-scale 100
# encoder reset control
# hook up motion controller's sync output
net spindle-index-enable motion.spindle-index-enable <=> encoder.0.index-enable
# hook up spindle encoder
net spindle-index parport.0.pin-15-in encoder.0.phase-Z
net SpindleEncoderA parport.0.pin-13-in encoder.0.phase-A
#net SpindleEncoderB parport.0.pin-12-in encoder.0.phase-B
# spindle speed
net spindle-pos encoder.0.position => motion.spindle-revs
net spindle-spd-rps encoder.0.velocity scale.0.in motion.spindle-speed-in
net spindle-spd-rpm scale.0.out lowpass.0.in
setp scale.0.gain 60
net spindle-spd-rpm-filt lowpass.0.out
setp lowpass.0.gain 0.01
# count spindle encoder pulses
addf encoder.update-counters base-thread
addf encoder.capture-position servo-thread
addf lowpass.0 servo-thread
addf scale.0 servo-thread
gdy trzeba coś dorobić - to pozostaje HALsowanie
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 16
Witam serdecznie.
Pozdrawiam, skoczek
Te krańcówki to raptem styki przełącznika trzypozycyjnego. Więcej zabawy byłoby właśnie z poinformowaniem programu jak ma to interpretować (dobra znajomość HALa się kłania). Ale skoro żadnych krańcówek to żadnych.kamar pisze:Dla nas to żadna robota. Powtórze swoją heretycką dewizę - żadnych krańcówek
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
bo wiecie, mi przy obrobce metali na rolstalku czy tez form na 5 axis krancówki i czujnik wysokosci do niczego nie przydatne, gadzety jeno, krancowki linity i home.
w zasadzie wygląda to tak ze podjezdzam do materialu, zeruje i mam punkt zero wzgledny i masyna jedzie i tyle na temat. Jeszcze sie nie darzylo zeby sie zgubiła, polamała coś itd
w zasadzie wygląda to tak ze podjezdzam do materialu, zeruje i mam punkt zero wzgledny i masyna jedzie i tyle na temat. Jeszcze sie nie darzylo zeby sie zgubiła, polamała coś itd
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign