imak szybkozmienny

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: clipper7 » 05 lip 2011, 17:50

Widzisz, kol. ARGUS, mówiłem Ci, że facio Cię nie polubi. Jest dobry. Zrobił półkulę (z małą pomocą sklepu i znajomego z większą tokarką), a Ty co ? Mizernie przy nim wypadasz :cry:
I tokarka malutka, oj malutka. Całe szczęście, że swego czasu zrobiłeś na niej osie do zawiasów, czyli to, do czego stworzona jest każda prawdziwa tokarka.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

Autor tematu
jaoperator
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 50

Post napisał: jaoperator » 06 lip 2011, 00:44

He he no to z tymi zawiasami przesadziłeś Nie będę wchodził w szczegóły bo to nie moja dziedzina ale wiem jakie chłopaki cuda na tokarkach wyprawiają Tak się zastanawiam czy kolego widział tokarkę na żywo czy tylko o niej czytał

Fajnie ISZCZYG że uchwyt się sprawuje mam tylko pytanie którego noża używasz tego 150.19-20-3 czy tego 150.19-20-2

Kazik_Wichura
Posty w temacie: 2

Post napisał: Kazik_Wichura » 06 lip 2011, 07:48

szybkie pytanie. Czy taki imak szybko zmienny będzie pasował do tokarki Opti Vario 180x300 ?

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Zanixi » 06 lip 2011, 09:12

Pogromca, takiś mocny ale jak ktoś coś od ciebie chce to przestajesz się odzywać. W pewnym temacie prosiłem o zdjęcia, w innym o obliczenia. I co? W jednym wykręty w drugim zamilkłeś.

Kolego, to jest forum a nie chlew. Trzymaj się tematu. Twoje wypociny jakoś przeczytałem ale raz, nie mają nic wspólnego z tematem a dwa są tak pozbijane w kupę że nie da się ich czytać (stosuj akapity).

Imak szybkozmienny to rzecz b. przydatna wg. mnie, można stosować noże jakie się chce, można mieć i 30 noży ustawionych od razu do roboty.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jarekk » 06 lip 2011, 09:18

Kazik_Wichura pisze:szybkie pytanie. Czy taki imak szybko zmienny będzie pasował do tokarki Opti Vario 180x300 ?
Będzie za duży - przynajmniej według mnie ( mam odpowiednik WM 180 )
Ja mam ten - może Ci kolega zrobi na wzór.
http://www.warco.co.uk/Quick-Change-Too ... CF9B7.aspx#
http://www.warco.co.uk/productimages/do ... %20web.pdf

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: ARGUS » 06 lip 2011, 09:25

pogromca duchów,
Racje masz co do moich błedów -uczyc mi sie nie chciało :smile:
Teraz mi troche wstyd i staram sie poprawić
Natomiast odpowiedz na moje pytanie
Po jaką cholerę Ci posów elektryczny ?
I po jaką cholerę krytykujesz i dogryzasz innym?
dlatego że masz inne zdanie i nie masz realnych argumentów ?
Ja używam swojej maszynki dla przyjemności Hobby tak zwane i jak będę miał ochotę to przerobię imak na kulawkę tyrystorową bo tak mi się podoba
Nie wtłaczam nikomu że to j edyny słuszny wybór.
i nie teoretyzuje do czego to człowiek tokarki nie wymyślił.
Popatrz i poczytaj sobie co robią ludzie na tych małych tokarkach i dopiero pisz

P.S. Pochwal się jakimiś zdjęciami swojej maszyny i dopiero przyganiaj innym

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 06 lip 2011, 12:59

Nie wiem jak kolega pogromca, ale ja z własnego (niemałego jak mniemam) doświadczenia z obróbką wiem, że to czy się mocuje nóż w tradycyjnym, szybkozmiennym, czy innym (o odpowiednio dobranej wielkości do zadań) imaku na parametry skrawania ma taki wpływ jak kolor samochodu na jego prędkość.
Imak szybkomocujący znakomicie ułatwia i przyspiesza wymianę, ustawianie i użycie narzędzi skrawających i innych (zwłaszcza w produkcji), takie jest jego podstawowe zadanie, i tyle. Jak komuś nie odpowiada, jego sprawa, nie musi używać, ale próba udowodnienia, że jego rodzaj ma ujemny wpływ na żywotność obrabiarki jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem. Podobnie jak wpływ napędzania ręcznie czy elektrycznie posuwu -żaden, jeśli jest dobrze przemyślany,wykonany i używany (teoretycznie przecież można nim "wjechać" w uchwyt).
Tak, że cały spór ja uważam za bezprzedmiotowy..
pozdrawiam,
Roman

pogromca duchów
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pogromca duchów » 06 lip 2011, 13:14

Czy ja Ci zabraniam kupowania niedostosowanej do Nutola oprawki. Możesz sobie ją kupić, zrobić. Nic mi do tego. Ostrzegam tylko że jest duże prawdopodobieństwo poważnego uszkodzenia tokarki takim uchwytem. Wczoraj poczytałem trochę forum i jest tego potwierdzenie. Nie mój problem że nie podpytaliście dokładnie w jakich warunkach powstało. Prościej było zwalić winę na chińczyków. Nie twierdzę że tokarka uszkodzi sie zawsze. Musi się nałożyć kilka czynników. Jednym z nich może być zastosowanie nie przewidzianego przez konstruktora tokarki narzędzia.

Autor tematu
jaoperator
Posty w temacie: 50

Post napisał: jaoperator » 06 lip 2011, 14:07

pogromca duchów pisze: Mnie wisi i powiewa że ktoś dorobił ideologię o wyższości oprawek do noży i dorabia sobie sprzedając je innym.
Nie mam pojęcia o jakiej ideologii mówisz W żadnym z wpisów nie chwaliłem tych imaków Nigdy tym nie robiłem bo tokarzem nie jestem co więcej tokarki nutool czy LD na oczy nie widziałem Wszystkie te imaki to są wasze projekty a ja jestem tylko wykonawcą Przez ten cały czas nie dostałem żadnej złej opinii Każdy wie że jak imak mu nie spasuje to może oddać bez żadnego problemu Nikt jeszcze nie zdecydował się na zwrot wręcz przeciwnie wracają po kolejne kostki do zestawów Tak więc panie POGROMCA jeśli któryś z użytkowników napisze że jest to dziadostwo które niszczy mu tokarkę to trzeba będzie przemyśleć sprawę natomiast twoich opinii nie biorę pod uwagę

Kolego Kazik_Wichura nie wiem czy do twojej tokarki będzie pasował Mój imak ma wymiary 76x68x38 skoro JAREKK mówi że będzie za duży to pewnie tak jest Kiedyś robiłem takie małe zestawy z tego co pamiętam do tokarek OUS 1 i TSA 16 tam podstawa miała coś koło 50 mm Jeden z forumowiczów podsunął pomysł na większe zestawy jak do nutoola i tym się zajmuję poza tym na jakis urlop trzeba iść ale jak wszystko sobie poukładam to możemy wrócić do twojej tokarki
Poniżej zdjęcie najmniejszego imaka TSA 16 albo OUS 1

Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: RomanJ4 » 06 lip 2011, 14:16

Skoro przytaczasz w swej tezie że znasz negatywne (lub jakiekolwiek) doświadczenia innych, to dobrze by było je przytoczyć abyśmy i my mogli je poznać. Co nie znaczy że będziemy się z nimi akurat zgadzać, ale nikt Tobie nie zarzuci wtedy autorytarności.
Reasumując.
Masz swój pogląd na te kwestię którego broń Boże Ci nie zabraniam, choć się z nim nie zgadzam, również dlatego, że nie znam wszystkich (być może i słusznych) przesłanek Cię do niego skłaniających.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”