Blat kupiłem trochę na wyrost. Kierując się zdrowym rozsądkiem,myślę że nic złego się nie stanie.To jest mój pierwszy sprzęt który zrobiłem, i w niektórych aspektach przesadziłem, a w innych nie przywiązałem należytej uwagi. Tak to już bywa że uczę się na błędach, i nie jestem w tym osamotniony.kak pisze:Jak zamienisz wózki i prowadnice miejscami to nie bedziesz musial sie uzerac z liderami:-)
Normalnie stolik takiej maszyny jest polową dlugosci ramy.
Lozyska pewnie beda mialy za swoje, ale i obudowa bedzie bardziej przeciazona. Moze czytales ze komus tu obudowa lozysk sie otwierala przy za duzym nacisku. Przy tak bliskim rozstawie jest wieksza szansa ze tak sie stanie.
Niby az tak strasznie nie jest ale optymalnie tez nie.
Moja pierwsza konstrukcja
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 19
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Tu nie ma co myśleć, wystarczy zmierzyć. Zobacz jaką masz różnicę w wyjeżdzie stolu ma "+" i na "-" i o tą rożnicę mogłeś rozsunąć wózki. Na pierwszych zdjęciach postawiłeś bardziej prawidłowo dlatego nikt nic nie mówił.gangxter pisze:
Pomyśl kamar. Prowadnice niestety nie urosną po rozsunięciu wuzków.
.
-
Poczytaj post tuxcnc. Ignorujesz jego wypowiedzi? Na + i na - jest tyle samo.Nie rób ze mnie aż takiego niedojdy.Nie ma co myśleć?Co ty mówisz?Uwierz, z mierzeniem nie mam żadnych problemów.kamar pisze:Tu nie ma co myśleć, wystarczy zmierzyć. Zobacz jaką masz różnicę w wyjeżdzie stolu ma "+" i na "-" i o tą rożnicę mogłeś rozsunąć wózki. Na pierwszych zdjęciach postawiłeś bardziej prawidłowo dlatego nikt nic nie mówił.gangxter pisze:
Pomyśl kamar. Prowadnice niestety nie urosną po rozsunięciu wuzków.
.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Witam
Po co się puszyć... Długi stół nie jest błędem, ale rozstaw wózków tak. Szczerze powiedziawszy lepiej stracić te 100mm, a nie na siłę powiększać pole pracy... Wjedź za mocno w materiał na skraju stołu, a zobaczysz czym to się może skończyć.
Pewnie, ze każdy się uczy na błędach, ale lepiej uczyć się na cudzych
Poza tym zawsze można wszystko poprawić.
Zresztą, jeśli maszyna spełnia Twoje założenia to ok.
Nie piszę tego uszczypliwie.
Pozdrawiam
Po co się puszyć... Długi stół nie jest błędem, ale rozstaw wózków tak. Szczerze powiedziawszy lepiej stracić te 100mm, a nie na siłę powiększać pole pracy... Wjedź za mocno w materiał na skraju stołu, a zobaczysz czym to się może skończyć.

Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
Byłem w twoim albumie. Na twoich błędach na pewno się nie będę uczył.namemartin pisze:Witam
Pozdrawiam

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Kolega już popełnił wystarczająco dużo błędów konstrukcyjnych, więc faktycznie kolejne nie są wskazane...gangxter pisze:Na twoich błędach na pewno się nie będę uczył.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
I co z tego wynika, że byłeś w moim albumie. Podoba się, pośmiałeś się czy co? Ale mi dowaliłeś. Jeszcze zamknę się w sobieByłem w twoim albumie. Na twoich błędach na pewno się nie będę uczył.

Poza tym jeśli będę robić jakiś poważniejszy projekt chętnie wysłucham konstruktywnej krytyki. Sam w pierwszym poście prosisz o opinie. To ją dostajesz. Dla Ciebie to za dużo i żyła wylazła... Zacząłeś się czepiać liderów forum itp. Trzeba było zrobić projekt. Łatwiej jest poprawić na komputerze, niż później... to się podetnie tamto kiedyś przerobi.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.