Moja pierwsza konstrukcja
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 19
Dziwi fakt że "lider forum", bartuss1 wytyka mi błąd, który to popełnia czy to w swojej lub nie swojej konstrukcji,a przedstawionej w jego albumie.Mam pytanie dla administratora forum.Czy mogę zostać liderem forum,przedstawiając zdjęcia moje albo nie, lub rysunki zaprojektowane ogólnie dostępnym oprogramowaniem do projektowania?
Tagi:
-
pukury pisze:witam.
może jest tak że kol. bartuss1 już popełnił ten błąd i przestrzega innych ?
skończysz - uruchomisz i okaże się czy to błąd - czy nie .
pozdrawiam .
Do "lidera forum" bartuss1, wystosowałem już jedno zapytanie.Niestety bez odpowiedzi.
Tak więc jego ostatnia opinia stała się dla mnie o ten fakt mniej wiarygodna.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
To nie chodzi o to czy będzie to błąd czy nie. Bo nawet taki rozstaw łożysk pod stołem pozwoli maszynie pracować, pozostaje tylko pytanie czy przy większym posuwie i większym naddatku, większą średnicą narzędzia da się pracować i uzyskać zadowalającą tolerancję? Chyba, że z założenia tolerancja wykonania detali nie jest wysoka.pukury pisze:skończysz - uruchomisz i okaże się czy to błąd - czy nie .
Przeważnie suma błędów konstrukcyjnych powoduje, że detal wykonany na maszynie jest nie do przyjęcia i maszyna zamiast zarabiać po prostu się porusza, a jej wykonawca i tak nie przyzna się do błędu.
A teraz idę dalej pić

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Będzie większa formatka na osi Z,będzie większy rozstaw wózków. Problemy widzę w innych punktach tej konstrukcji,których nie będę sobie przecież wytykał.Są one do usunięcia.kak pisze:Szkoda ze nie masz podpartych prowadnic na Zetce. I troche wiekszego odstepu pomiedzy wózkami w pionie.
Wymusi to na mnie zapewne praktyka.Wszystko okaże się w "praniu".
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
słusznie -pij
w końcu o 18.00 był koniec świata - więc o stan przyszły wątroby nie ma się co martwić .
właśnie to jest suma błędów - albo przewidzisz - albo dowiesz się - albo będziesz się " bujał " .
jak powiadał jeden mądry murzyn - tak to kręci się ten świat .
pozdrawiam .
słusznie -pij

w końcu o 18.00 był koniec świata - więc o stan przyszły wątroby nie ma się co martwić .
właśnie to jest suma błędów - albo przewidzisz - albo dowiesz się - albo będziesz się " bujał " .
jak powiadał jeden mądry murzyn - tak to kręci się ten świat .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
hehe
lider forum to chyba od czasu spędzonego na forum i ilosci postów. poza tym kolega jest tu stosunkowo świeży, ja już zdązyłem zbudowac 50 kilka maszyn i przeprowadzić niejedną batalię z dzikusami, ma555rkami, kimlami itd, nie życze zawiści bo nie o to w tym chodzi.
nie dostalem żadnej wiadomości, powiedz mi zatem jakie błedy popełniam w moich zabawkach. moj ogolny program do rysowania to intellicad którego kupiłem w 2005 roku, ogólnie zaprojektowalem kilkanascie zabawek, ktore to projekty ogolnie sprzedaly się mniej wiecej w ilości 600 szt, i ogolnie zaliczylem 600 rozmów telefonicznych na temat ogólnych konstrukcji ploterów i często ogólnie mam dosyć
teraz ogólnie zszedłem na ziemię i buduję ogólne plotery za kilkanascie tys, po pewnej wpadce za stówe, nie chciałbys tego doświadczyć hehe. (lubie sie droczyć)
w twojej rzucilo mi sie w oczy ze bramka jest na koncu ramy, i jeśli chcesz złapać frezem przednią krawędz stołu, to musi on wyjechac poza konstrukcję, mi byloby wygodniej przestawić bramkę do przodu tak, zeby stół na max wysuniety z tylu nie przekraczał ramy a celował w krancówkę, jeżeli stół mam przykładowo 500x500, to rozstaw wózków robie 400x400

lider forum to chyba od czasu spędzonego na forum i ilosci postów. poza tym kolega jest tu stosunkowo świeży, ja już zdązyłem zbudowac 50 kilka maszyn i przeprowadzić niejedną batalię z dzikusami, ma555rkami, kimlami itd, nie życze zawiści bo nie o to w tym chodzi.
nie dostalem żadnej wiadomości, powiedz mi zatem jakie błedy popełniam w moich zabawkach. moj ogolny program do rysowania to intellicad którego kupiłem w 2005 roku, ogólnie zaprojektowalem kilkanascie zabawek, ktore to projekty ogolnie sprzedaly się mniej wiecej w ilości 600 szt, i ogolnie zaliczylem 600 rozmów telefonicznych na temat ogólnych konstrukcji ploterów i często ogólnie mam dosyć

teraz ogólnie zszedłem na ziemię i buduję ogólne plotery za kilkanascie tys, po pewnej wpadce za stówe, nie chciałbys tego doświadczyć hehe. (lubie sie droczyć)
w twojej rzucilo mi sie w oczy ze bramka jest na koncu ramy, i jeśli chcesz złapać frezem przednią krawędz stołu, to musi on wyjechac poza konstrukcję, mi byloby wygodniej przestawić bramkę do przodu tak, zeby stół na max wysuniety z tylu nie przekraczał ramy a celował w krancówkę, jeżeli stół mam przykładowo 500x500, to rozstaw wózków robie 400x400

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 8
Doświadczonego konstruktora nie powinno dziwić, że jak rama jest krótka, to i brama wypadła na końcu.bartuss1 pisze:w twojej rzucilo mi sie w oczy ze bramka jest na koncu ramy
Faktycznie można było maszynę inaczej zaprojektować, ale błędy widzę tylko w zetce.
A co do zetki, to po pierwsze nie rozumiem dlaczego wszyscy unikają ruchomych wałków, co jest układem o wiele korzystniejszym, a jeśli już się decydują na ruchome łożyska, to dlaczego nie podpierają wałków w trzech punktach.
To są podstawowe błędy, które popełniają wszyscy i nikt o tym nie mówi.
Natomiast wielu czepia się dupereli bez znaczenia.
.
-
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Jeżeli ograniczenie pola roboczego ustawieniem bramy a potem robienie kołyski ze stołu jest duperelą to ja przepraszam.tuxcnc pisze:[.
Natomiast wielu czepia się dupereli bez znaczenia.
.
A sprawa banalnie prosta, milion razy tu posuszana. Brama ma być tak ustawiona coby oś freza byla w środku stolu w połowie jego zakresu.
Ostatnio zmieniony 22 maja 2011, 09:51 przez kamar, łącznie zmieniany 2 razy.