Moja pierwsza konstrukcja
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 19
Silniki będą przymocowane na kielichach z tego samego profilu,z przyspawanymi po obu stronach blachami grubości około 8 do 10mm, w których będą wywiercone i nagwintowane(staram się nie bawić w nakrętki) otwory do przymocowania silnika,i z drugiej strony także śruby do ramy. w profilach kielichów będą wycięte wzierniki ułatwiające mocowanie sprzęgieł. Myślę jeszcze nad konstrukcją własną sprzęgiełek, ponieważ nie zamierzam płacić 40pln i więcej za coś co nie jest tych pieniędzy warte.syntetyczny pisze:A jak zamierzasz przymocować silniki?
-
.kak pisze:Szkoda ze nie masz podpartych prowadnic na Zetce. I troche wiekszego odstepu pomiedzy wózkami w pionie.
Zawsze można to zmienić. Zabierając się za to, nie wiedziałem że pochłonie tyle czasu i pieniędzy.Prowadnice bez podpór, jak na razie są jedyną alternatywą.Myśle żę nie uzyskam dużej dynamiki w pracy tej maszyny, ale przy małych posuwach nawet w obróbce aluminium te rozwiązania które zastosowałem powinny zdać egzamin
[ Dodano: 2011-04-13, 19:22 ]
W Twojej galerii też jest konstrukcja(ta pod namiotem),z profili jak przypuszczam, która przy takich gabarytach może powiewać na większym wietrze jak chorągiewka.bartuss1 pisze:wszystko fajnie, gdyby nie te pitkowate profile
-
przy obróbce, czy przy cięciu?tuxcnc pisze:Posuw dobiera się do narzędzia i materiału, a maszyna wytrzyma albo nie.gangxter pisze:ale przy małych posuwach nawet w obróbce aluminium
narzędzie zaczyna się ślizgać zamiast ciąć
.
wszystkie narzędzia będą się ślizgać?
Narzędzie dobiera się do rodzaju materiału i sposobu jego obrabiania, a z posuwem można sobie kombinować zadając odpowiednią głębokość skrawania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
bartuss1 pisze:a rozstaw łozysk pod stolikiem pewnikiem wyniknął z błędu ustawienia bramki
No właśnie co z tym rozstawem łożysk w osi Y, to jest ostateczne rozwiązanie? Również rozstaw łożysk w osi Z mi się nie podoba. Sprzęgło w takich maszynach to konieczność, a kwestią konstruktora zostaje to czy będzie kłowe typu rotex, mieszkowe, czy pas np. HTD. Ja stosuje w X i Y pasy HTD a w osi Z sprzęgła kłowe. Ostatnio złamałem ośkę w silniku Sanyo Denki 3Nm (zdjęcia w moim temacie) poprzez nadmierne naciągnięcie pasa i po 3 miesiącach ośka nie wytrzymała...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie