tuxcnc pisze:Czy Ty się na mnie uwziąłeś ?
Czego bym nie napisał, to Ty zrozumiesz odwrotnie i napiszesz, że to mój pomysł ...
Gdzie widzisz przeguby kulowe ?
W żadnym razie nie mam takich intencji !
Jeśli tak to odebrałeś, to przepraszam
O przegubach kulowych napisałem właśnie dlatego, że wcześniej napisałeś o pomyśle
na
prostszą podzielnicę od tej, którą zaprezentowałem na zdjęciu...
Jeśli więc nie zastosujemy tych przegubów kulowych, to powiedz mi, czym Twoja podzielnica będzie się różniła od tej ,którą zaprezentowałem... ?
( Oczywiście pomijając przekładnię ślimakową, ale o tym piszesz dopiero teraz )
Moim zdaniem niczym
Nie dostrzegam tutaj żadnych uproszczeń, które dały by się w praktyce zrealizować...
Stąd i te przeguby kulowe przyszły mi do głowy...
Szukałem po prostu najbliższego alternatywnego rozwiązania...
Dlatego popełniłem błąd, będący przyczyną nieporozumienia, za które przepraszam raz jeszcze
tuxcnc pisze:A twoje rozważania na temat dokładności, przekładni i DRO są teoretycznie poprawne, ale do napędu obrabiarki CNC nie mają zastosowania.
Położenie odczytujesz liniałem, a do napędu suportu możesz zaprząc konia, byleby na wio i prr właściwie reagował.
Co do "wio", to masz rację

Ale sprawa z "prr", już tak różowo nie wygląda

Chyba, że zaprzężemy dwa konie ciągnące suport w przeciwnych kierunkach i
zrezygnujemy z "prr" na korzyść komendy "wio" dla obu zamiast "prr"...

Im silniejsze będą te kobyły, tym bardziej uniezależnimy się od sił powstających przy zmiennych oporach skrawania

Oczywiście siłownik hydrauliczny ma wynikający z konstrukcji niski współczynnik sprzężenia zwrotnego... Tzn nie tak łatwo go przepchnąć ale...
Śruba z korbą ma to samo, dokładniej i po mniejszych kosztach

Zresztą, hydrauliczny napęd suportu stosuje się często w szlifierkach, ale tam, gdzie
nie jest istotna dokładność pozycjonowania ( napęd suportu wzdłużnego w szlifierce do wałków czy płaszczyzn )...
Spójrz jednak na drugie zdjęcie z mojego poprzedniego postu - ten schematyczny rysunek...
Pochodzi z koordynatki SIP hydro-optic... Gdzie, jak sama nazwa wskazuje, hydrauliki
pełno... A jednak suporty przemieszczane są za pomocą śrub z korbami

Nie widzę tej granicy... Tzn dlaczego moje teoretycznie poprawne rozważania nie miały by mieć zastosowania w obrabiarce CNC ?
Pozwolę sobie na jeszcze jedną inspirację fotograficzną, tym razem prosta podzielnica do
zośkowatej wykonana z obudowy demobilowego kła tokarskiego...
Kasowanie luzów na przekładni przez dociąganie śrubą ślimaka do ślimacznicy...