Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: RomanJ4 » 27 lut 2011, 23:20

Jeśli wrzeciono ma luz taki jak kolega tuxcnc to opisuje, to szkoda zachodu, materiału i być może noża.
To już lepiej umieścić ów blok na suporcie tokarki (jesli wymiary bloku na to pozwolą) dokładnie ustawiając, wytaczak obsadzić w stożku wrzeciona i wytaczać.
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
a jeżeli otwór ma być długi (lub wiele współosiowych) stosuje się taka metodę (trzeba dorobić odpowiednie wytaczadło): narzędzie się obraca, materiał się przesuwa.
ObrazekObrazek

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 53

Post napisał: tuxcnc » 27 lut 2011, 23:35

RomanJ4 pisze:Jeśli wrzeciono ma luz taki jak kolega tuxcnc to opisuje, to szkoda zachodu, materiału i być może noża.
U mnie jest taka sztywność, bo nic nie klekocze, tylko się ugina.
Może można to wykasować, na razie mam inne priorytety.
Natomiast niema maszyn idealnie sztywnych i tylko parametry obróbki należy odpowiednio dobierać i nie spodziewać się cudów.
O 0.1mm to i samo wytaczadło idzie ugiąć.

.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: RomanJ4 » 27 lut 2011, 23:51

Oczywiście, ugiąć zawsze się może. Poniżej śmieszny (a może nie?) patent z dawnych lat- (przesunąć u góry na stronę 191)
http://books.google.com/books?id=AuADAA ... rm&f=false
pozdrawiam,
Roman

sebafm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: sebafm » 28 lut 2011, 00:21

No nic , zośka i tak bedzie zakupiona chociażby do wiercenia chyba że trafie jakąs normalna frezarkę w biedronkowej cenie.
Ostatnio wytaczałem to w ten sposób :
Obrazek
Oczywiście samo wytaczadło też sam zrobiłem , bedzie frezarka to i wytaczadło lepsze sie znajdzie :grin:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 163

Post napisał: adam Fx » 28 lut 2011, 12:08

co do mojego aparatu foto. o którym tu wspomniano to owszem posiadam aparat ale do garażu nieczęsto go biorę ze względu na warunki -bród i moja skleroza :smile: myślę że czasem jak mam coś w częściach lepiej zrobić foto aparatem z tel . niż nie zrobić w cale wiem że jakość zdjęć jest różna ale no niestety poje foto zdolności + byle jakie światło, pył w pomieszczeniu itd. nie sprzyjają super zdjęciom a przecież każdy kogo zainspiruje jakieś moje dzieło może napisać- "kolego na tym zdjęciu nie dokładnie widać mógłbyś zrobić nowe lub opisać jak to zrobiłeś :wink:

co do wytaczania to przyznam że używałem mojego wytaczadła tylko raz ale wzorowałem budowę na oryginale D'andrea którym pracuje w pracy i tam z wytaczaniem na ramieniu R125 niema problemu z biciem czy drganiami

Pozdrowienia dla wszystkich budowniczych maszyn którzy nie mają zdolności fotograficznych :mrgreen:

[ Dodano: 2011-02-28, 12:35 ]
aha dodam jeszcze że te wyświetlacze wbrew pozorom nie są kompatybilne ze wszystkimi suwmiarkami z allegro które mają wyjście sygnałowe http://s1430.chomikuj.pl/ChomikImage.as ... =450718734
Ostatnio zmieniony 04 mar 2011, 23:08 przez adam Fx, łącznie zmieniany 1 raz.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 lut 2011, 19:44

adam Fx pisze:aha dodam jeszcze że te wyświetlacze wbrew pozorom nie są kompatybilne ze wszystkimi suwmiarkami z allegro które mają wyjście sygnałowe
Chińskie suwmiarki mają własny protokół transmisji danych.
Jest o tym tutaj .

-------------------

Chciałem się podzielić pewnym spostrzeżeniem.
Otóż w Internecie szukałem zasady działania suwmiarki elektronicznej.
Na 99% za pomiar odpowiada taśma produkowana na metry i naklejana na konstrukcję mechaniczną suwmiarki.
Taśma jest odczytywana indukcyjnie i zapewne ile jej jest, tyle można odczytać, minus wielkość czytnika.
W mojej chińskiej suwmiarce o zakresie 150mm taśmy jest 230mm.
Tak więc jest zupełnie prawdopodobne przerobienie suwmiarki 150mm za dwadzieścia złotych, na liniał o zakresie 200mm.
Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia w tym temacie ?

.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 28 lut 2011, 23:34

tak tylko jak odróżnisz tą chińska od innych chińskich- bo te co działają wyglądają identyczne jak te co nie działają z tymi czujnikami .. a sprzedawca raczej nie pozwoli sprawdzać każdej suwmiarki oscyloskopem

ja rozebrałem wyświetlacz z L150 i założyłem na liniał z L300 która niebyła kompatybilna i dzięki temu udało mi się podłączyć wyświetlacze

w suwmiarkach tych co mam to pod nalepką ze skala jest coś tak jak by płytka z nadrukowanymi ścieżkami ( było foto w necie ale nie potrafię teraz znaleźć )

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 lut 2011, 23:53

adam Fx pisze:w suwmiarkach tych co mam to pod nalepką ze skala jest coś tak jak by płytka z nadrukowanymi ścieżkami ( było foto w necie ale nie potrafię teraz znaleźć )
Ładnie się to odkleja ?
Da się potem nakleić gdzie indziej ?

Suwmiarka musi stanowić jakąś całość i mieć jakąś sztywność, a liniał jest przykręcony do czegoś na stałe.
Może nawet można by taśmę nakleić bezpośrednio na maszynę ...

.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 01 mar 2011, 00:01

hmmm nie wiem czy udało by się to wydłubać w całości by nie pękło to już łatwiej odciąć szczeki i przykleić razem "skale" wklejoną w metalową cześć .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 02 mar 2011, 20:49

Dotarła suwmiarka 200mm.
Obrazek
Zdjęcie trochę kiepskie, ale może kogoś zainspiruje.

Mocowanie na śruby M3, za podkładki dystansujące posłużyły nakrętki M4.
Zasadniczo listwa powinna być ze 3mm niżej, ale trzeba by obudowę wyświetlacza przycinać.
Wszelkie ingerencje w konstrukcję suwmiarki chciałem jednak ograniczyć do minimum, bo chwila nieuwagi i 70zł do kosza ...

Co ciekawe, suwmiarka jest za krótka.
Nie dużo, bo z 5mm, ale jest kłopot.
Trzeba stół przesunąć do oporu w lewo i montować listwę wysuniętą do maksymalnego możliwego położenia.
Ja zrobiłem odwrotnie i opór mam na listwie, zamiast na obudowie łożysk śruby pociągowej, co grozi uszkodzeniem wyświetlacza.
Inną ciekawostką jest chińska stal "stainless hardened".
Słyszałem o hartowaniu powierzchniowym, ale tutaj jest na odwrót, z wierzchu szło ładnie, a nie mogłem się przebić przez rdzeń.
Wiertło HSS stępiłem, a VHM połamałem ...
Połamańca podostrzyłem na diamentowej tarczy i jakoś się udało.
Listwę ustawiałem poziomo na czujnik zegarowy, wyświetlacz jest celowo przykręcony na jedną śrubę jak najdalej od listwy, żeby się nic nie klinowało.

Całość sprawdzałem czujnikiem zegarowym - jeździłem w tą i z powrotem, oba pokazywały idealnie to samo.

Z pozostałymi dwiema osiami będzie gorzej, bo nie wiadomo gdzie je przykręcić ...

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”