Tak jak pisałem - to były pierwsze "dawne" testy głowicy do granitu/szkła PYFFEL, kontrolera z programem CNConv - co powiesz na taką melodię ? To nie jest jeszcze szczyt możliwości ale już nie jest to spokojne stuk-stuk.pitsa pisze:Melodii dziobania jakaś taka nudna.prokopcio pisze:
jakim programem można robić wizerunki w kamieniu
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
Ha! Zdecydowanie lepiej. 
Fajny filmik - widać kawałek prowadnicy w "stylu PYFFEL". Oglądałem też inne filmiki wskazujące, że to bardzo sprytny konstruktor (chociaż strona cienka w wykonaniu). Tydzień temu u Bartussa widziałem jego mechanizm Z i kupiłem dla FREDa bo ciekawie jest skonstruowany. Podziwiam też głowicę kującą i mam nowe pomysły na dobór elementów mechanizmu kującego. Myślę, że można tak dobrać całość, że łożyska silnika krokowego nie będą cierpiały, ale kończę już z publicznym ujawnianiem pomysłów...

Fajny filmik - widać kawałek prowadnicy w "stylu PYFFEL". Oglądałem też inne filmiki wskazujące, że to bardzo sprytny konstruktor (chociaż strona cienka w wykonaniu). Tydzień temu u Bartussa widziałem jego mechanizm Z i kupiłem dla FREDa bo ciekawie jest skonstruowany. Podziwiam też głowicę kującą i mam nowe pomysły na dobór elementów mechanizmu kującego. Myślę, że można tak dobrać całość, że łożyska silnika krokowego nie będą cierpiały, ale kończę już z publicznym ujawnianiem pomysłów...

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
Moim zdaniem jest SUPER! Prędkość świetna. Między uszami psa słychać bardzo fajnie akcelerację ruchu jałowego.
Powiedz, na jaką wysokość za każdym uderzeniem podnoszony jest ten sztyfcik rytujący?
Powiedz, na jaką wysokość za każdym uderzeniem podnoszony jest ten sztyfcik rytujący?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 25
- Kontakt:
nie wiemPiotr Rakowski pisze:Powiedz, na jaką wysokość za każdym uderzeniem podnoszony jest ten sztyfcik rytujący?

[ Dodano: 2011-03-11, 08:59 ]
akurat w tym przypadku jest ta prędkość dość mocno zaniżona, można ją znacznie zwiększyć.Piotr Rakowski pisze:Między uszami psa słychać bardzo fajnie akcelerację ruchu jałowego.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
już wspominałem, że nie widziałem głowicy i elektroniki na oczy, nie znam szczegółów konstrukcyjnych wiem, że autor bardzo długo nad nią i elektroniką pracował przy różnych podziałach kroków, różnych rozwiązaniach i nie wiem w tym filmiku jaki podział jest zastosowany stosował od pół-krokowej pracy nawet do 2kroków na uderzenie (czyli mnożenie) ale nie znam "jakim krokiem" jest sterowany silnik w finalnym projekcie a z tego (i z długości ramienia) można by było policzyć maksymalny skok.
-
- Kontakt:
Wiesz - nie widzę w tym żadnej większej filozofii. Trzeba tak uderzać, by osiągnąć w wyniku uderzenia kropkę o średnicy ok. 0.3 mm (czyli 72-75 dpi). Siła nie jest większa niż ok. 0,5 kG licząc, że ramię ma około 4 cm, a silnik 1,9 Nm.
Na filmiku urządzenia sterującego widać, że zrobili automat, który podnosi i opuszcza głowicę, wyzwalany z przycisku, czyli impulsowo. Pytanie, jak tym sterujesz? Podajesz stan wysoki na jakieś wejście przez powiedzmy 10 ms?
Na filmiku urządzenia sterującego widać, że zrobili automat, który podnosi i opuszcza głowicę, wyzwalany z przycisku, czyli impulsowo. Pytanie, jak tym sterujesz? Podajesz stan wysoki na jakieś wejście przez powiedzmy 10 ms?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
tak, sposób sterowania już opisywałemhttps://www.cnc.info.pl/topics109/cnconv-i-kuci ... t25995.htm. Jednak wiele osób nalega na wyprowadzenie step/dir więc to tylko kwestia czasu kiedy to się zmieni....Piotr Rakowski pisze: Podajesz stan wysoki na jakieś wejście przez powiedzmy 10 ms?
-
- Kontakt:
Mam fajny - inny sposób kucia - ale zaprezentuję go za kilka dni, jak maszyna przejdzie testy. Na razie pokazuję Wam efekt działania moich procedur w grawerowaniu laserem w różnych materiałach: marmurze, granicie, skórze i pleksi. Wszytko robione w moich programach i wykonane moją maszyną laserową LYNX-1200P na naszym sterowaniu (Tapper).
Link do filmu z grawerowania:
Marmur
======

Granit
======

Plexi
=====

Skóra
=====

Więcej zdjęć w tym poście: https://www.cnc.info.pl/topics97/grawer ... htm#196350
Link do filmu z grawerowania:
Marmur
======

Granit
======

Plexi
=====

Skóra
=====

Więcej zdjęć w tym poście: https://www.cnc.info.pl/topics97/grawer ... htm#196350