Frezarko-ploter na biurko v2

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 20 lut 2011, 10:49

Rombes pisze:Jakie sterowanie zastosujesz i ile to kosztuje (jeśli to nie tajemnica)?
Ile droższe były by sterowniki serwo do takiej maszyny? Chce sobie zrobić taki ogólny kosztorys jednej i drugiej opcji.
Tutaj chyba najlepszym rozwiązaniem jest jednostka od Pana z allegro http://allegro.pl/sterownik-silnika-kro ... 58717.html .Sterownik ten jest bardzo dobrej jakości a prędkości w połączeniu z silnikiem 1,89 jest na poziomie 7-9 metrów przy skoku śruby 5 mm.
Co do serw to sprawa niestety jest o wiele droższa - póki co nie biorę jej pod uwagę :wink:
pit pisze:Mam pytanko jak się sprawuje przystawka do kress'a masz jakiś filmik jak to działa, i czy to jest ta przystawka za 600euro z www.usovo.de
Tak to jest ten zmieniacz , filmów nie mam ale kupione są 2 sztuki przy czym jeden idzie do maszyny o 5 osiach która póki co jest przed malowaniem oto fotka .

Obrazek

Jak tylko uruchomię ją to zapodam filmy z pracy owego zmieniacza.

Ogólnie jest ładnie,starannie wykonany skręca się bez większego problemu a po za podaniu powietrza stożki chwyta i wypluwa .

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Tagi:

pit
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: pit » 20 lut 2011, 10:58

Jak myślisz można by coś takiego wykonać we własnym zakresie może ze stali? i może by wyszło taniej bo 600 euro to szczenka opada przy cenie kresa powiedzmy 150 euro

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 20 lut 2011, 11:03

pit pisze:Jak myślisz można by coś takiego wykonać we własnym zakresie może ze stali? i może by wyszło taniej bo 600 euro to szczenka opada przy cenie kresa powiedzmy 150 euro
Taki zmieniacz mamy już rozrysowany ale problem jest aby ktoś podjął się wytoczenia paru małych elementów do tego zmieniacza na cnc dlatego zakupiłem w w/w sklepie.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lut 2011, 11:23

gmaro pisze: Taki zmieniacz mamy już rozrysowany ale problem jest aby ktoś podjął się wytoczenia paru małych elementów do tego zmieniacza na cnc dlatego zakupiłem w w/w sklepie.
A da się go powiększyć powiększyć powiedzmy na iso40 ?
Jeżeli tak, to podeślij rysunki - zrobie jeden dla Ciebie i jeden dla mnie :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 20 lut 2011, 11:32

kamar pisze:A da się go powiększyć powiększyć powiedzmy na iso40 ?
Przy czym iso 40 nie jest kłopotliwe do zrobienia ale tutaj jest stożek wielkości kciuka zrobię fotkę jak wygląda iso 40 a ten do kressa dla porównania :razz:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 20 lut 2011, 11:38

Jak to z alu będzie to nie przekroczy pewnie ze 100kg. Bardzo mnie interesuje ten ploter na 5osi. To będą 2obracane osie mocowane do stołu, jak mniemam?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 20 lut 2011, 11:45

syntetyczny pisze:Bardzo mnie interesuje ten ploter na 5osi. To będą 2obracane osie mocowane do stołu, jak mniemam?
..tak dobrze domniemywasz :wink:

Aby lepiej zobrazować skalę porównania iso40 a SK15

Obrazek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 20 lut 2011, 12:22

Uuu, maleństwo.
Rezygnuje ,nie moja liga :)

Awatar użytkownika

Rombes
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Rombes » 20 lut 2011, 14:30

Dzięki gmaro za szybką odpowiedź. W przypadku 4 osi jaki sterownik byś polecił? Czwarta oś była by obrotowa przykręcana do stołu.
Na allegro widzę sterowniki:
MD545 (4,5A ; 50V ; 1/256 ; 200kHz) - około 176zł
no i podobny
MD7542 (4,2A ; 75v ; 1/128 ; 270kHz) - cena taka sama
Rozumiem że w przypadku 4 osi trzeba kupić takich 4szt ale jaka płyta sterująca tym to nie mam pojęcia.
Te kiloherce mają duże znaczenie w praktyce? (bo w teorii to zawsze jest super)
Lutownicy się nie boję - z zamiłowania grzebie w elektronice, ale chyba nie opłaca się składać czegoś na czym można zaoszczędzić kilka złotych? No chyba że jest inaczej?

Gmaro polecisz coś w dobrej cenie na 4 osie? Wiem że masz sporą wiedzę na ten temat, swego czasu śledziłem testy UHU ale jakoś ucichło chyba, no i od tamtych czasów ceny sterowników spadły - przykład to podany wyżej przez Ciebie kompletny sterownik.
Na razie nie wiem czy ma to duże znaczenie - ale oprogramowanie to pewnie Mach (przy żadnym się nie upieram) - na własne potrzeby.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 20 lut 2011, 18:07

Rombes pisze:wego czasu śledziłem testy UHU ale jakoś ucichło chyba, no i od tamtych czasów ceny sterowników spadły - przykład to podany wyżej przez Ciebie kompletny sterownik.
Prawda trochę wszystko ochłonęło największy problem to pozyskanie dobrych tanich serw które można by było stosować powtarzalnie w projektach a tak pozostają z demontażu :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”