i trzeba nieźle szarpnąc wsłuchując sie w przeskakiwanie trybów, czasami nie chce i trzeba recznie pokręcic wrzecionemfachmann pisze:a ta wajcha służy do "zatwierdzenia" zmiany obrotów
jak kupować tokarkę
-
gaski
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Tokarki tur tud tuc mają reduktory z preselekcją, tzn w czasie pracy tokarki można sobie wybrać wstępnie obroty wrzeciona, a po zatrzymaniu maszyny jednym pociągnięciem tej „wajchy” (nie szarpnięciem) zmieniamy ilość obrotów wrzeciona. Czasami trzeba lekko ruszyć uchwytem, aby koła się zazębiły.
Tr sprzęgło ma. TUE 35 nie ma sprzęgła
TUC i TUD mają sprzęgła i hamulce (bardzo sprawne). Silnik pracuje tylko po włączeniu sprzęgła i wyłącza się po wyłączeniu sprzęgła. Można się o tym przekonać opuszczając powoli dźwignię sprzęgła, w połowie drogi dźwigni słychać startujący silnik, następnie zwalnia się hamulec i załącza się sprzęgło. Dlatego najlepiej włączać tokarkę „na dwa razy”,uniknie się wtedy częstej wymiany bezpieczników.
TUR też ma sprzęgło i hamulec. Ale silnik załączamy przyciskiem przed pracą i na koniec zmiany wyłączamy innym przyciskiem,
Tr sprzęgło ma. TUE 35 nie ma sprzęgła
TUC i TUD mają sprzęgła i hamulce (bardzo sprawne). Silnik pracuje tylko po włączeniu sprzęgła i wyłącza się po wyłączeniu sprzęgła. Można się o tym przekonać opuszczając powoli dźwignię sprzęgła, w połowie drogi dźwigni słychać startujący silnik, następnie zwalnia się hamulec i załącza się sprzęgło. Dlatego najlepiej włączać tokarkę „na dwa razy”,uniknie się wtedy częstej wymiany bezpieczników.
TUR też ma sprzęgło i hamulec. Ale silnik załączamy przyciskiem przed pracą i na koniec zmiany wyłączamy innym przyciskiem,
-
Agent0700
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
Witamgaski pisze:Dlatego najlepiej włączać tokarkę „na dwa razy”,uniknie się wtedy częstej wymiany bezpieczników.
Co to znaczy na dwa razy?
Mam bezpieczniki 16A. Da radę odpalić TUD 50 na takich?
Pytam bo szukam właśnie TUD 50 - taka duża bo musi wejść felga 16 cali, która ma 45 cm średnicy. Jakie inne duże tokarki polecacie do takich rzeczy?
Pozdrawiam
Jacek
-
Agent0700
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
Witam
Czyli w gwieździe płynie mniejszy prąd?
Znalazłem: http://www.plcs.net.pl/index.php/schema ... owych.html
Rzeczywiście tak to wygląda.
Nawet jeśli tak nie ma to łatwo przerobić jeśli tylko są wyprowadzone wszystkie końce uzwojeń. Bo jeśli nie to lipa
Pozdrawiam
Jacek
Czyli w gwieździe płynie mniejszy prąd?
Znalazłem: http://www.plcs.net.pl/index.php/schema ... owych.html
Rzeczywiście tak to wygląda.
Nawet jeśli tak nie ma to łatwo przerobić jeśli tylko są wyprowadzone wszystkie końce uzwojeń. Bo jeśli nie to lipa
Pozdrawiam
Jacek
-
Mariuszczs
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 8
krótki czy długi gwint na tym sprzęcie to i tak się nie zatrzyma w samą porę
. Jak trochę porobiłem na takim sprzęcie to wolę niby epokę starszą TR45 w której naprawdę wrzeciono staje o razu.
Następna zaleta preselekcja - można garba dostac schylając się do wajchy która nie zawsze lekko sie przełancza i tu znowu wolę zabytkową TR45 w której obroty można przełanczac bardzo wygodnie i wrzeciono się samo zatrzymuje przy ich przełanczaniu, start wrzeciona jest natychmiastowy u mnie a w tucu rozpędza się i rozpędza, światło gaśnie na całej wsi. I jeszcze ta dźwignia od prawych obrotów u mnie bardzo ciężko się włancza tak że mam codziennie odciski. Włanczając lewe obroty idzie leciutko a prawe tragedia.
TUJ 48 kupisz tanio i jest to fajny cichy sprzęt
Następna zaleta preselekcja - można garba dostac schylając się do wajchy która nie zawsze lekko sie przełancza i tu znowu wolę zabytkową TR45 w której obroty można przełanczac bardzo wygodnie i wrzeciono się samo zatrzymuje przy ich przełanczaniu, start wrzeciona jest natychmiastowy u mnie a w tucu rozpędza się i rozpędza, światło gaśnie na całej wsi. I jeszcze ta dźwignia od prawych obrotów u mnie bardzo ciężko się włancza tak że mam codziennie odciski. Włanczając lewe obroty idzie leciutko a prawe tragedia.
TUJ 48 kupisz tanio i jest to fajny cichy sprzęt