jak kupować tokarkę
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
mam pytanie do znawców TUD 40/50 ... jak to jest z silnikiem i sprzęgłem do niego ?? czy wszystkie wymagają rozruchu silnika przy każdym zatrzymaniu wrzeciona ?? czy są takie ze sprzęgłem ?? da się rozwiązać ten problem i zastosować TUD-a w przydomowym warsztanie ?? z góry dzięki za wszelkie informacje
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Kolego tokarka typu tud 40/50 majom wbudowane sprzęgła czyli silnik raz załączasz na początku i możesz toczy a gdy wyłączasz wrzeciono to silnik dalej pracuje a włączasz i wyłączasz wrzeciono za pomocom sprzęgła z tego co pamiętam jest tam silnik 7kw/3,5 kw spoko pójdzie w przydomowym warsztacie jak cos to mam dtr do owej maszyny
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Witam! Miałem do czynienia z tokarkami tuc i tud no i tam za każdym włączeniem silnika włącza sie wrzeciono. TUR ma już inaczej, silnik pracuje cały czas, a ten "TUD" ktorego widziałes z silnikiem pracującym bez wrzeciona to mógł być TUX który wygląda jak TUD ale ma już rozwiązania techniczne z TURa.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Kolego ja miałem do czynienia z tokarkom tuc 50 wiem na 100% ze ta tokarka posiada sprzęgło silnik chodzi na okrągło a wrzeciono załącza się przez sprzęgła ,osobiście nie robiłem na tud. 50 ale kolega ma taką i tez posiada w niej sprzęgło pr. jak robisz krótki gwint np. 5cm to weś i za każdym razem uruchamiaj silnik 7kw to byś na prąd nie zarobił.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
AJacekauto pisze:Kolego ja miałem do czynienia z tokarkom tuc 50 wiem na 100% ze ta tokarka posiada sprzęgło silnik chodzi na okrągło a wrzeciono załącza się przez sprzęgła ,osobiście nie robiłem na tud. 50 ale kolega ma taką i tez posiada w niej sprzęgło pr. jak robisz krótki gwint np. 5cm to weś i za każdym razem uruchamiaj silnik 7kw to byś na prąd nie zarobił.

mądrość przychodzi z wiekiem -czasami jest to wieko od trumny
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
jak się go nie wyłancza to chodzi na okrągło a jak wyłancza to nie chodzi na okrągłofachmann pisze:AJacekauto pisze:Kolego ja miałem do czynienia z tokarkom tuc 50 wiem na 100% ze ta tokarka posiada sprzęgło silnik chodzi na okrągło a wrzeciono załącza się przez sprzęgła ,osobiście nie robiłem na tud. 50 ale kolega ma taką i tez posiada w niej sprzęgło pr. jak robisz krótki gwint np. 5cm to weś i za każdym razem uruchamiaj silnik 7kw to byś na prąd nie zarobił.ja wiem kolego na 200%że w maszynach TUC-40 TUD-50 silnik wcale nie chodzi na okrągło naokrągło chodzi w TUR wiem to gdyż na takich pracowałem
![]()

-
W swoim życiu i firmach pracowałem na 3 TURACH na 4TUDACH na1 TUCU kilku TUMACH ponadto "zaliczyłem "2 BUŁGARKI I 1 KOREANKĘMariuszczs pisze:jak się go nie wyłancza to chodzi na okrągło a jak wyłancza to nie chodzi na okrągłofachmann pisze:AJacekauto pisze:Kolego ja miałem do czynienia z tokarkom tuc 50 wiem na 100% ze ta tokarka posiada sprzęgło silnik chodzi na okrągło a wrzeciono załącza się przez sprzęgła ,osobiście nie robiłem na tud. 50 ale kolega ma taką i tez posiada w niej sprzęgło pr. jak robisz krótki gwint np. 5cm to weś i za każdym razem uruchamiaj silnik 7kw to byś na prąd nie zarobił.ja wiem kolego na 200%że w maszynach TUC-40 TUD-50 silnik wcale nie chodzi na okrągło naokrągło chodzi w TUR wiem to gdyż na takich pracowałem
![]()
ale sprzęgło w TUC jest , na temat TUD TUR się nie wypowiem bo nie miałem do czynienia

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
-
http://www.allegro.pl/item548277581_tok ... x_750.html
na takiej pracowałem a ta wajcha służy do "zatwierdzenia" zmiany obrotów; jak nie przewajchlujesz to zostaną poprzednie obroty
tr ma sprzęgło to wiem 
na takiej pracowałem a ta wajcha służy do "zatwierdzenia" zmiany obrotów; jak nie przewajchlujesz to zostaną poprzednie obroty