-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
No dobra, wg mnie na początek najłatwiej zrobić tak:
zainstaluj sobie qcad, albo autoCAD Release 14. Zapisujesz pliki 2D w formacie dxf.
Następnie ja używam dxf2gcode , który to jest programem napisanym w pythonie i po zainstalowaniu pythona powinien działać na windowsie.
Ten, że program jest prosty w użyciu i da Ci od razu wynikowy gcode dla rysunków w 2D.
zainstaluj sobie qcad, albo autoCAD Release 14. Zapisujesz pliki 2D w formacie dxf.
Następnie ja używam dxf2gcode , który to jest programem napisanym w pythonie i po zainstalowaniu pythona powinien działać na windowsie.
Ten, że program jest prosty w użyciu i da Ci od razu wynikowy gcode dla rysunków w 2D.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
ehh, mi brakuje umiejętności CAD-owskich ale jakoś to nadrabiam, daj coś w dfx-ie _podaj jakie chcesz prędkości i głębokość poszczególnych elementów, info o frezie. To może zrobimy tutka od projektu po realizacje. Ślinie się na widok blendera, ale jak na razie za wysoka porzeczka przeliczając to na brak wolnego czasu.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
jak mam ci to na priva wrzxucuć? nie mogę, też nie akceptuje
jak byś mógł dać maila
[ Dodano: 2011-01-31, 21:56 ]
materiał to sklejka 18mm
prędkości nie wiem jakie bo od ukończenia maszyny testowałem ją aż godzinę, nawet nie wiem czy mam wszystko po ustawiane, w motor tunning mam na 600, więc nie wiem czy mogę więcej. wrzeciono moje ma 30000 bez możliwości ustawienia prędkości
jak byś mógł dać maila
[ Dodano: 2011-01-31, 21:56 ]
materiał to sklejka 18mm
prędkości nie wiem jakie bo od ukończenia maszyny testowałem ją aż godzinę, nawet nie wiem czy mam wszystko po ustawiane, w motor tunning mam na 600, więc nie wiem czy mogę więcej. wrzeciono moje ma 30000 bez możliwości ustawienia prędkości
-
- Kontakt:
no to mi tak własnie na 600 idzie dobrze, może dałoby pare dziesiątek podciągnąć. W sobotę odpaliłem maszynę i ku mojemu zdziwieniu było tu 3000 i fajnie chodziło, ale jak zacząłem frezować to litery frezowało mi jedna na drugiej, jak zacząłem szukać okazało się że maszyna pracowała na jakiś softlimitach, dzisiaj to wyłączyłem i już było dobrze.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
3000 moje marzenie, przy marnych 960 i dużej prędkości kressa- muszę się wspomagać wodą, żeby nie topić materiału. Przy małych literkach myślę że kompromisem jest 1500- dalej już pewnie musiałbym zejść z przyspieszeniem a to nijak się ma do optymalizacji obróbki.
Frezem 3mm schodzę na raz 2mm przy 960speedzie- głębiej też idzie sprawdzone:) omyłkowo 5mm na raz zebrałem i też było dobrze, niestety pod koniec materiał mi wyrwało i frez poszedł do kolekcji złomu. Wniosek za mała prędkość wrzeciona przy takim zejściu.
Frezem 3mm schodzę na raz 2mm przy 960speedzie- głębiej też idzie sprawdzone:) omyłkowo 5mm na raz zebrałem i też było dobrze, niestety pod koniec materiał mi wyrwało i frez poszedł do kolekcji złomu. Wniosek za mała prędkość wrzeciona przy takim zejściu.
-
- Kontakt:
aha. Lekki extreme. ja dopiero testuję więc nie wiem kiedy kawałkiem freza w głowę dostanę, ale napewno będę zwiększał po mału te prędkości, aż do uzyskania optymalnych osiągnięć. To co mi się dzisiaj udało z wizarda zrobić, jak widać przy końcu dwie litery są niższe, jednak dał o sobie znać brak byczków w kołach zębatych, jutro kupie i zamontuję. Muszę też teraz się zmobilizować i krańcówki zamontować bo nie uśmiecha mi się sterczeć z palcem na resecie
[ Dodano: 2011-02-02, 00:22 ]
dzięki morfo, już mnie oczy bolą od tego czytania, nawet cod'a dzisiaj zawaliłem przez te cam'y. ale nic nie ruszyło, nie mogę znaleźć tych funkcji co podałeś w tutku, wiem, wiem pisałeś go jak specjalista i pominąłeś rzeczy oczywiste, oczywiste dla ciebie a dla mnie niezbędne to przebrnięcia przez to. Jak jest z tym lazycamem? wart on co? na razie wrzucam efekt kolejnych prób, a jak nie zasnę za chwilę to ładuje się film na jutuba, to podeślę linka

[ Dodano: 2011-02-02, 00:22 ]
dzięki morfo, już mnie oczy bolą od tego czytania, nawet cod'a dzisiaj zawaliłem przez te cam'y. ale nic nie ruszyło, nie mogę znaleźć tych funkcji co podałeś w tutku, wiem, wiem pisałeś go jak specjalista i pominąłeś rzeczy oczywiste, oczywiste dla ciebie a dla mnie niezbędne to przebrnięcia przez to. Jak jest z tym lazycamem? wart on co? na razie wrzucam efekt kolejnych prób, a jak nie zasnę za chwilę to ładuje się film na jutuba, to podeślę linka
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Ta sklejka to chyba kiepski materiał na takie coś, nie powinna się tak ukruszać. Do prób pewnie i starczy, ale na finalny produkt zastanów się nad czymś innym. Nie wiem czy zmniejszenie prędkości ma sens, lepiej wziąć jednolity materiał - drewno sosnowe, albo jakieś miękkie liściaste (polecam brzozę i lipę, z twardszych - orzech jest bardzo fajny).