-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 83
A mi chodzilo z kolei, zeby splanowac ile sie dalo, a to co nie splanowane po bokach np twoja szlifierka tasmowa zeszlifowac ponizej splanowanego poziomu.
Potem myslalem zeby to zaglebienie wokolo splanowanej powierzchni wypelnic np. szpachla aluminiowa i uzyc splanowanej powierzchni, zeby nadmiar szpachli "splanowac" -czyms plaskim i twardym z przyklejonym papierem sciernym, np kawalek profilu alu.

Z Rhino ja robie tak:
Jak mam jakis rysunek skladajacy sie z kilku czesci, to zaznaczam jaka czesc chce wyfrezowac i Export Selected - as STL jezeli to jest 3D.
Program np. Cut3D spokojnie to otwiera i mozna symulacje frezowania obejrzec nawet na wersji demo, która wszystko moze oprócz generowania Gkodu.
Program Cut2D robi to samo tylko z rysunkami 2D. Bardzo proste w uzytkowaniu.
Ale na ogól otwieram pliki Rhino, 3dm bezposrednio w Visual Mill z Visual Cam pluginem.
RhinoCam jest prawie identyczny - chyba z tego samego miejsca pochodza.
Pelny luksus by pewnie byl otworzyc to w Mastercam:-)
Potem myslalem zeby to zaglebienie wokolo splanowanej powierzchni wypelnic np. szpachla aluminiowa i uzyc splanowanej powierzchni, zeby nadmiar szpachli "splanowac" -czyms plaskim i twardym z przyklejonym papierem sciernym, np kawalek profilu alu.

Z Rhino ja robie tak:
Jak mam jakis rysunek skladajacy sie z kilku czesci, to zaznaczam jaka czesc chce wyfrezowac i Export Selected - as STL jezeli to jest 3D.
Program np. Cut3D spokojnie to otwiera i mozna symulacje frezowania obejrzec nawet na wersji demo, która wszystko moze oprócz generowania Gkodu.
Program Cut2D robi to samo tylko z rysunkami 2D. Bardzo proste w uzytkowaniu.
Ale na ogól otwieram pliki Rhino, 3dm bezposrednio w Visual Mill z Visual Cam pluginem.
RhinoCam jest prawie identyczny - chyba z tego samego miejsca pochodza.
Pelny luksus by pewnie byl otworzyc to w Mastercam:-)
-
- Posty w temacie: 83
Ta szpachla sie dosc dobrze trzyma na samochodach:-) Jest z utwardzaczem i masz ze 3 minuty zanim zacznie twardniec. 5-10 min pózniej twarde "jak kamien". Na duzej powierzchni to i styropian wystarczy jak sie na niego jakas plyte polozy:-)
Obejrzyj tutoriale video na stronie Vectric w Support/tutorials.
Ja uzywam Vcarve Pro - super prosty program do 2,5D, ale drozszy od Cut2D i3D.
Cut 2D prawie jak darmo:-)
Toolpath - w programach Vectric bardzo proste. Najpierw sie pisze rozmiar materialu, gdzie jest punkt zerowy na nim, czy w rogu, czy na srodku - punkt z którego zacznie sie frezowac, czy chcesz w inch czy mm, wciskasz enter, pokazuje ci sie wielkosc materialu w X i Y i na to pole mozesz sobie importowac rózne rysunki 2D albo sam cos narysowac. W Cut 2D i 3D raczej za duzo sie samemu nie narysuje, w Vcarve pro - tak.
Glebokosci i predkosci frezowania sa ustawione do kazdego frezu osobno, np stepover czy pass deph -to sie samemu robi.
Potem zaznacza sie np kwadrat na rysunku, który sam narysowales, wciskasz toolpath i mozesz wybrac co z tym kwadratem chcesz zrobic. Czy Profile, pocket i inne.
Jak wybierzesz Profile to cie pyta czy ma frezowac od wewnatrz, po srodku, czy na zewnatrz twojego kwadratu i na jaka glebokosc. Jak to ustawisz, wciskasz Generate, robi Gkod i mozna symulacje wycinania kwadratu obejrzec w róznych materialach. Grubosc freza jest automatycznie dopasowana. Jak wszystko pasuje, Save, wybierasz postprocessor np. Mach3 , potem go otwierasz w Machu - którego tez trzeba nauczyc sie obslugiwac:-)
Obejrzyj tutoriale video na stronie Vectric w Support/tutorials.
Ja uzywam Vcarve Pro - super prosty program do 2,5D, ale drozszy od Cut2D i3D.
Cut 2D prawie jak darmo:-)
Toolpath - w programach Vectric bardzo proste. Najpierw sie pisze rozmiar materialu, gdzie jest punkt zerowy na nim, czy w rogu, czy na srodku - punkt z którego zacznie sie frezowac, czy chcesz w inch czy mm, wciskasz enter, pokazuje ci sie wielkosc materialu w X i Y i na to pole mozesz sobie importowac rózne rysunki 2D albo sam cos narysowac. W Cut 2D i 3D raczej za duzo sie samemu nie narysuje, w Vcarve pro - tak.
Glebokosci i predkosci frezowania sa ustawione do kazdego frezu osobno, np stepover czy pass deph -to sie samemu robi.
Potem zaznacza sie np kwadrat na rysunku, który sam narysowales, wciskasz toolpath i mozesz wybrac co z tym kwadratem chcesz zrobic. Czy Profile, pocket i inne.
Jak wybierzesz Profile to cie pyta czy ma frezowac od wewnatrz, po srodku, czy na zewnatrz twojego kwadratu i na jaka glebokosc. Jak to ustawisz, wciskasz Generate, robi Gkod i mozna symulacje wycinania kwadratu obejrzec w róznych materialach. Grubosc freza jest automatycznie dopasowana. Jak wszystko pasuje, Save, wybierasz postprocessor np. Mach3 , potem go otwierasz w Machu - którego tez trzeba nauczyc sie obslugiwac:-)
-
- Posty w temacie: 38
kak, No niema tak dobrze... "jak kamień"w przypadku każdej szpachli możemy śmiało zaliczyć do działu "przysłowia ludowe"
. Praktycznie do każdej odtłuszczonej (porowatej pod mikroskopem) powierzchni świetnie przywiera, nawet do samochodu
Wierz mi że będziesz stał ze zdziwioną miną..., jak dobry fachowiec zacznie się pukać w czoło, kiedy mu powiesz żeby Ci wyszpachlował cały dach w samochodzie....
Bo On dobrze wie..., że wrócisz do niego za rok z pretensjami, dlaczego Ci to tak klasycznie SPIERDO...!!!
Taki to jest właśnie kamień 
Masz racę kak szpachla z utwardzaczem schnie w miarę szybko..., powiedzmy. Wszystko w zależności w jakiej proporcji mieszasz
i podstawowa sprawa, jaka jest temperatura otoczenia.
Czasem musiałem wyrobić tego szajsu ponad 5kg dziennie. W +35°C szpachla stawała po 50 sek!, jak się zamyśliłeś (na ułamek), to leciała do śmieci
,
Przy +5°C dopiero była zabawa, suszarka do włosów i poszedł..., jak nie chciałeś stracić całej godziny
Z racji dobrego nastroju nie wspomnę o temp ujemnych

...opowieści dziwnej treści, poparte doświadczeniem. cdn...
[ Dodano: 2011-01-31, 05:29 ]
Pewnie wytrzyma ze sto lat...

styr 6-tka + 15 centów betonu (płyta
)
smouki zaglądnij też do Kolegi komar1970 może będzie mógł Ci pomóc

Masz racę kak szpachla z utwardzaczem schnie w miarę szybko..., powiedzmy. Wszystko w zależności w jakiej proporcji mieszasz

Czasem musiałem wyrobić tego szajsu ponad 5kg dziennie. W +35°C szpachla stawała po 50 sek!, jak się zamyśliłeś (na ułamek), to leciała do śmieci

Przy +5°C dopiero była zabawa, suszarka do włosów i poszedł..., jak nie chciałeś stracić całej godziny

[ Dodano: 2011-01-31, 05:29 ]
Masz rację Kolego przetestowałem Twoją metodę w lipcu ub. rokukak pisze:Na duzej powierzchni to i styropian wystarczy jak sie na niego jakas plyte polozy:-)

Pewnie wytrzyma ze sto lat...

smouki zaglądnij też do Kolegi komar1970 może będzie mógł Ci pomóc

Pozdrawiam Sławek
-
- Posty w temacie: 38
Napisałeś cyt: ...Rysuję detal w rhino, wrzucam do lazycam, ale nie wiem co dalej z nim zrobić...
Wywnioskowałem z wypowiedzi Kolegi komar..., że On wie... i tyle
https://www.cnc.info.pl/topics60/prosze ... 404,10.htm
Ale pewnie pomyliłem programy... cegła
Wywnioskowałem z wypowiedzi Kolegi komar..., że On wie... i tyle

https://www.cnc.info.pl/topics60/prosze ... 404,10.htm
Ale pewnie pomyliłem programy... cegła

Pozdrawiam Sławek
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
........zerknij na programik CAMBAM bardzo prosty w wersji free bez problemu wykonasz detale 2D. Ja używam ,inkscape, , daubleCAD XT,CamBam,EMC_2 do generowania kodu. Jako amator , który dopiero co zaczyna nie narzekam na prostotę oprogramowania. CamBam w wersji Plus(około 460PLN) już bez problemu na mnie zarabia. Będzie mnie stać to jak koledzy kupię sobie coś za xXxXxPLN-ów