-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 30 sty 2011, 21:57

Sam miałem podobny problem. Powodzenia:)

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Post napisał: kak » 30 sty 2011, 23:12

A mi chodzilo z kolei, zeby splanowac ile sie dalo, a to co nie splanowane po bokach np twoja szlifierka tasmowa zeszlifowac ponizej splanowanego poziomu.

Potem myslalem zeby to zaglebienie wokolo splanowanej powierzchni wypelnic np. szpachla aluminiowa i uzyc splanowanej powierzchni, zeby nadmiar szpachli "splanowac" -czyms plaskim i twardym z przyklejonym papierem sciernym, np kawalek profilu alu.

Obrazek

Z Rhino ja robie tak:

Jak mam jakis rysunek skladajacy sie z kilku czesci, to zaznaczam jaka czesc chce wyfrezowac i Export Selected - as STL jezeli to jest 3D.
Program np. Cut3D spokojnie to otwiera i mozna symulacje frezowania obejrzec nawet na wersji demo, która wszystko moze oprócz generowania Gkodu.
Program Cut2D robi to samo tylko z rysunkami 2D. Bardzo proste w uzytkowaniu.
Ale na ogól otwieram pliki Rhino, 3dm bezposrednio w Visual Mill z Visual Cam pluginem.
RhinoCam jest prawie identyczny - chyba z tego samego miejsca pochodza.
Pelny luksus by pewnie byl otworzyc to w Mastercam:-)

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: dudis69 » 30 sty 2011, 23:34

kak ta szpacha to tak do uzupełniania raczej małych ubytków, bo nie zapominajmy, że szpachle nigdy tak do końca nie twardnieją, albo zajmuje im to lata... :cool:
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 336
Kontakt:

Post napisał: smouki » 30 sty 2011, 23:40

kak, no wiem że eksportuje, ale nie wiem jak zrobić tool patha czy jak to się zwie, nie wiem jak ustawić parametry, żeby frez taki i i taki frezował na raz tyle i tyle, tego nie umiem zrobić, nie wiem jak się za to zabrać. Twoje planowanie dopiero teraz zrozumiałem kak, też nie głupi pomysł
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Post napisał: kak » 31 sty 2011, 00:32

Ta szpachla sie dosc dobrze trzyma na samochodach:-) Jest z utwardzaczem i masz ze 3 minuty zanim zacznie twardniec. 5-10 min pózniej twarde "jak kamien". Na duzej powierzchni to i styropian wystarczy jak sie na niego jakas plyte polozy:-)

Obejrzyj tutoriale video na stronie Vectric w Support/tutorials.
Ja uzywam Vcarve Pro - super prosty program do 2,5D, ale drozszy od Cut2D i3D.
Cut 2D prawie jak darmo:-)

Toolpath - w programach Vectric bardzo proste. Najpierw sie pisze rozmiar materialu, gdzie jest punkt zerowy na nim, czy w rogu, czy na srodku - punkt z którego zacznie sie frezowac, czy chcesz w inch czy mm, wciskasz enter, pokazuje ci sie wielkosc materialu w X i Y i na to pole mozesz sobie importowac rózne rysunki 2D albo sam cos narysowac. W Cut 2D i 3D raczej za duzo sie samemu nie narysuje, w Vcarve pro - tak.
Glebokosci i predkosci frezowania sa ustawione do kazdego frezu osobno, np stepover czy pass deph -to sie samemu robi.
Potem zaznacza sie np kwadrat na rysunku, który sam narysowales, wciskasz toolpath i mozesz wybrac co z tym kwadratem chcesz zrobic. Czy Profile, pocket i inne.
Jak wybierzesz Profile to cie pyta czy ma frezowac od wewnatrz, po srodku, czy na zewnatrz twojego kwadratu i na jaka glebokosc. Jak to ustawisz, wciskasz Generate, robi Gkod i mozna symulacje wycinania kwadratu obejrzec w róznych materialach. Grubosc freza jest automatycznie dopasowana. Jak wszystko pasuje, Save, wybierasz postprocessor np. Mach3 , potem go otwierasz w Machu - którego tez trzeba nauczyc sie obslugiwac:-)

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 31 sty 2011, 05:03

kak, No niema tak dobrze... "jak kamień"w przypadku każdej szpachli możemy śmiało zaliczyć do działu "przysłowia ludowe" :mrgreen: . Praktycznie do każdej odtłuszczonej (porowatej pod mikroskopem) powierzchni świetnie przywiera, nawet do samochodu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Wierz mi że będziesz stał ze zdziwioną miną..., jak dobry fachowiec zacznie się pukać w czoło, kiedy mu powiesz żeby Ci wyszpachlował cały dach w samochodzie.... :evil: Bo On dobrze wie..., że wrócisz do niego za rok z pretensjami, dlaczego Ci to tak klasycznie SPIERDO...!!! :twisted: Taki to jest właśnie kamień :wink:
Masz racę kak szpachla z utwardzaczem schnie w miarę szybko..., powiedzmy. Wszystko w zależności w jakiej proporcji mieszasz :wink: i podstawowa sprawa, jaka jest temperatura otoczenia.
Czasem musiałem wyrobić tego szajsu ponad 5kg dziennie. W +35°C szpachla stawała po 50 sek!, jak się zamyśliłeś (na ułamek), to leciała do śmieci :lol:,
Przy +5°C dopiero była zabawa, suszarka do włosów i poszedł..., jak nie chciałeś stracić całej godziny :shock: Z racji dobrego nastroju nie wspomnę o temp ujemnych :twisted:

Obrazek
:mrgreen:...opowieści dziwnej treści, poparte doświadczeniem. cdn... :wink:

[ Dodano: 2011-01-31, 05:29 ]
kak pisze:Na duzej powierzchni to i styropian wystarczy jak sie na niego jakas plyte polozy:-)
Masz rację Kolego przetestowałem Twoją metodę w lipcu ub. roku :wink:
Pewnie wytrzyma ze sto lat... :mrgreen:

Obrazek
:mrgreen: styr 6-tka + 15 centów betonu (płyta :wink:)

smouki zaglądnij też do Kolegi komar1970 może będzie mógł Ci pomóc :wink:
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 31 sty 2011, 16:01

dudis69 pisze:smouki zaglądnij też do Kolegi komar1970 może będzie mógł Ci pomóc
a możesz rozjaśnić w jakiej kwestii ma mi pomóc, bo nie za bardzo wiem o co chodzi
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 31 sty 2011, 17:35

Napisałeś cyt: ...Rysuję detal w rhino, wrzucam do lazycam, ale nie wiem co dalej z nim zrobić...

Wywnioskowałem z wypowiedzi Kolegi komar..., że On wie... i tyle :neutral:
https://www.cnc.info.pl/topics60/prosze ... 404,10.htm
Ale pewnie pomyliłem programy... cegła :oops:
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

morfo
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 13

Post napisał: morfo » 31 sty 2011, 19:04

........zerknij na programik CAMBAM bardzo prosty w wersji free bez problemu wykonasz detale 2D. Ja używam ,inkscape, , daubleCAD XT,CamBam,EMC_2 do generowania kodu. Jako amator , który dopiero co zaczyna nie narzekam na prostotę oprogramowania. CamBam w wersji Plus(około 460PLN) już bez problemu na mnie zarabia. Będzie mnie stać to jak koledzy kupię sobie coś za xXxXxPLN-ów

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 31 sty 2011, 21:00

nie ruszę tego chyba, a w lazycam się nie da? ten cambam to już wogóle go nie rozumiem, prędzej ten cad3d, ale nie chcę czegoś kupować zanim nie zrozumiem. Nie wiem z kąd czerpać wiedzę, a wygląda mi na to że wszyscy to po prostu skądś wiedzą
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”