uniwersalny Ploter CNC z profili ALU - osłonięte prowadnice

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: Piotrjub » 29 sty 2011, 16:47

Panie Przemku na zdjęciu widać ten element .

Obrazek

Zastanawiają mnie otwory (gwinty) jakie Pan zastosował. Pierwsze dwa otwory najprawdopodobniej są do mocowania nakrętki od śruby isela (jedna do mocowania ich nakrętki druga to nastawiania luzu pomiędzy nakrętką a śrubą toczną. Na drugim końcu mamy to samo. Bardziej by mi pasowało aby to było mocowanie do płyty aby połączyć oś X z osią Z. Wtedy zastanawiające są te dwie pary otworów po trzy w środku -musiały by być do mocowania nakrętki ale ich rozstaw nie pasuje do nakrętek. Nie stosuje Pan kalamitek do smarowania śruby, nie zacierają się ?
U nas to nie tajemnica w końcu mamy jak widać na zdjęciu - pierwsza para od osi Y po trzy śruby do mocowania belki dalej dwie śruby do mocowania nakrętki i kasowania luzu pomiędzy nakrętką a śrubą toczną i pomiędzy nimi kalamitka do smarowania. Dalej mamy parę od osi X i ta po prawej stronie od osi Z , w obu przypadkach dwie pary otworów zewnętrznych mamy do mocowania płyty która łączy obie osie.

Obrazek

Czy zaspokoi Pan moją ciekawość ?
Może Pan pokazać podbudowę pod maszynę , Czy wygląda tak samo czy całkowicie inaczej?

Pierwszą wycenę profilu ALU z Sapy mam jak patrze na datę 06.03.2005 , Panie Przemku na pewno wtedy Pan nie produkował ploterów aluminiowych. Te opłaty licencyjne od Pana każdej maszyny aż mi się kalkulator grzeje jak to liczy :mrgreen:

Obrazek

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 sty 2011, 17:23

Kol. Zbych troche przesadza - Nobla to za takie "wynalazki" nie dają a porównanie do wynalazców radia - przednie :)
A podobnych kształtem i kolorem konstrukcji pewnie wyszukałby wiele. Trudno mieć pretensje
ze wszyscy konstruktorzy projektują samochody na czterech kołach.

www.kimla.pl
Posty w temacie: 26

Post napisał: www.kimla.pl » 29 sty 2011, 17:34

Wszyscy już wiedza, że jesteś cynicznym cwaniakiem i nic tego nie zmieni.
Tak jak napisałem, wymyśl wreszcie coś sam. Z suwmiarką musiał byś ganiać przez tydzień wokół mojej maszyny aby ją tak dokładnie zrysować jak to zrobiłeś, a komentarze w stylu, że ktoś wpadł na coś w tym samym czasie są żenujące.

Nie masz za grosz honoru nawet do tego aby się do tego przyznać.

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 29 sty 2011, 18:04

Panowie...

Jeśli nie zostało nic opatentowane lub zastrzeżone to wytwórca automatycznie godzi się z tym, że jego wyrób może być przykładem do innych projektów. Żaden z panów ameryki nie odkrył swoimi ploterami więc nie wiem po co się spinać. Tego typu podglądanie rozwiązań jest standartową praktyką w każdej gałęzi przemysłu. Producenci samochodów kupują auta konkurencyjne i rozbierają je do najmniejszej kulki w łożysku w celu poznania rozwiązań konkurencji, producenci oprogramowania wprowadzają nowatorskie rozwiązania konkurencji pod innymi nazwami, telefony czy inny sprzęt elektroniczny podlega tym samym praktykom.
Liczy się tylko to kto pierwszy wprowadzi i ugryzie większą część tortu. Wolny rynek i tyle.
Jeśli nie było zastrzeżenia wzoru użytkowego to przykro mi ale nici z roszczeń. A zastrzec można jeśli nikt tego jeszcze nie widział.

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 29 sty 2011, 19:08

No właśnie, teraz tylko pozostaje mi trochę poczekać :)
Co oczywiście nie oznacza że się teraz nie wkurzam, że ja się namęczyłem a cwaniak rżnie.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 sty 2011, 19:27

a czym sie tak zmęczyl? tym ploterątkiem ? i przez 3 lata go budowali, wydali kupe kasy na badania ...
a kolega Kimla ma honor ? w którym miejscu ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Mrozik
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 29 sty 2011, 19:34

www.kimla.pl pisze:No właśnie, teraz tylko pozostaje mi trochę poczekać :)
Co oczywiście nie oznacza że się teraz nie wkurzam, że ja się namęczyłem a cwaniak rżnie.
A było zastrzeżenie wzoru?
Można zobaczyć treść zastrzeżenia? Tak z ciekawości pytam.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 sty 2011, 19:42

Mrozik pisze: A było zastrzeżenie wzoru?
Można zobaczyć treść zastrzeżenia? Tak z ciekawości pytam.
Jeśli by było, to na każdej Kimli by było wielkimi literami wypisane -" Wzór zastrzeżony, wszelkie prawa" itd.

www.kimla.pl

Post napisał: www.kimla.pl » 29 sty 2011, 19:47

Wszystko w swoim czasie. Niech trochę tego narobi, będzie weselej, przynajmniej dla mnie.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 sty 2011, 19:54

buc
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”