-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
smouki możesz też założyć dremla na chwilę i wyfrezować sobie na nim potrzebne elementy do wrzeciona[/quote]
a wiesz że mi to nawet przez myśl nie przeszło, nie jest to głupi pomysł, dzięki za uświadomienie tak banalnego rozwiązania.
FlashEF
też nie głupi pomysł, ale do tego to już i tygiel jest potrzebny, a ja naprawdę nie mam dojścia do takich rzeczy, ale doceniłem obydwu panów.
Doszły mi wczoraj z polski taśmy do cięcia aluminium do mojej piły taśmowej do drewna zobaczę co da się tym zdziałać i czy uda mi się wyciąć potrzebne elementy blacha 8mm. i blacha 15mm.
[ Dodano: 2011-01-10, 16:03 ]
kak, faktycznie też teraz to zauważyłem, ale żeby użyć silnika (bo mam dwa takie) musiałbym dotoczyć coś do mocowania freza, a wiesz jak u mnie jest z tokarką, mam wrzeciono od dremela z łożyskami i gotowym mocowaniem na frez, pomyśle nad waszymi pomysłami
a wiesz że mi to nawet przez myśl nie przeszło, nie jest to głupi pomysł, dzięki za uświadomienie tak banalnego rozwiązania.
FlashEF
też nie głupi pomysł, ale do tego to już i tygiel jest potrzebny, a ja naprawdę nie mam dojścia do takich rzeczy, ale doceniłem obydwu panów.
Doszły mi wczoraj z polski taśmy do cięcia aluminium do mojej piły taśmowej do drewna zobaczę co da się tym zdziałać i czy uda mi się wyciąć potrzebne elementy blacha 8mm. i blacha 15mm.
[ Dodano: 2011-01-10, 16:03 ]
kak, faktycznie też teraz to zauważyłem, ale żeby użyć silnika (bo mam dwa takie) musiałbym dotoczyć coś do mocowania freza, a wiesz jak u mnie jest z tokarką, mam wrzeciono od dremela z łożyskami i gotowym mocowaniem na frez, pomyśle nad waszymi pomysłami
-
- Kontakt:
pukury, dzięki za dobre chęci, ale jak bym mieszkał na ojcowiźnie to mam 200 metrów do kolegi z podstawówki który ma cały warsztat z tokarkami frezarkami manualnymi i frezarką cnc i wszystko co tam trzeba i czasem tylko dla tego bym wrócił do Polski, mam takie momenty w te gorze dni jak wiercę dziurę fi 22 za pomocą wkrętarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Tygiel? Sprostuję, nie chodziło mi o odlewanie tego z aluminium. Wystarczy odlew z żywicy zbrojonej i wypełnionej sieczką szklaną. To naprawdę nie byłoby słabsze od płytki aluminiowej. Można też pokusić się o odlewy z betonu kwarcowo-żywicznego. Był o tym temat:smouki pisze:FlashEF
też nie głupi pomysł, ale do tego to już i tygiel jest potrzebny, a ja naprawdę nie mam dojścia do takich rzeczy [...]
https://www.cnc.info.pl/topics13/odlewy ... vt2265.htm
Takie zabawy są spokojnie wykonalne domowymi metodami a wytrzymałość też znaczna. Piasek traktowałbym jako wypełniacz, bo jego frakcjonowanie jest bardzo trudne. Znacznie lepiej dodać sieczki szklanej jako zbrojenie i zagęścić drobnym piaskiem. Metodą insertów można poosadzać gwinty i z cienkich blaszek wykonać osadzane powierzchnie które mają być np. idealnie płaskie. Blachę 2mm można już spokojnie w domu frezować na wymiar małym CNC. Kształty obudowy wcale nie muszą być jakoś bardzo uproszczone, właściwie zależy tylko na ile się umie zaprojektować formę i odlew.
Ułatwić sobie odlewanie można za pomocą stolika wibracyjnego zrobionego ze sprężyn, kawałka deski i albo przyrządu do masażu, albo dremla z kawałkiem krzywo osadzonego plastiku na czpieniu do tarczek. Ta odlewnicza masa ma dużą gęstość (w sensie fizycznego ro) i dzięki temu będzie dobrze oddawała gaz pod wpływem wibracji. Można też kupić sobie próżniowy pojemnik do żywności i tak odpowietrzać odlewy. Warto kombinować w ten sposób. Ja sam laminowałem płyty carbonowe z bardzo dobrym efektem. Oszczędność na poziomie 80%, brak jakichkolwiek specjalistycznych narzędzi.
-
- Kontakt:
FlashEF, teraz zrozumiałem i podoba mi się ten pomysł, może nie wykorzystam go teraz bo jestem zbyt niedoszkolony w kwestii projektowania, ale jak już odpalę maszynkę to mam mnóstwo pomysłów i skorzystam na pewno, a tym czasem dziękuję za zobrazowanie mi metody.
Dzisiaj, już po próbach z piłą taśmową i szło jak w masło, tak szło że zrobiłem sobie mostek prowadnic osi z do mocowania wrzeciona.
Maszynka ma mieć w planach normalne wrzeciono, nóż do cięcia i piłę od dremela
jak już będę miał wrzeciono to możliwości rosną
Dzisiaj, już po próbach z piłą taśmową i szło jak w masło, tak szło że zrobiłem sobie mostek prowadnic osi z do mocowania wrzeciona.
Maszynka ma mieć w planach normalne wrzeciono, nóż do cięcia i piłę od dremela

jak już będę miał wrzeciono to możliwości rosną
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
Co do robienia prostych(?) odlewów, no to tutaj jest dziecinnie prosty poradnik.
-
- Kontakt:
oś Z skończona, brakuje tylko napinacza paska zębatego i łożyska na śrubie, ale to dopiero jak znajdę dojście do tokarki żeby stoczyć śrubę. Oś Z waży 4 kilogramy w takim stanie jak teraz
mam już elektronikę i lasery do pozycjonowania freza będzie też oświetlenie stolika
tak wygląda u mnie wiercenie większych niż 16 mm. otworów:

mam już elektronikę i lasery do pozycjonowania freza będzie też oświetlenie stolika
tak wygląda u mnie wiercenie większych niż 16 mm. otworów: