-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 10 sty 2011, 13:27

Ja jestem za pomysłem niko65 tyle, że ja bym nawiercił płytki, a później rozwiercił do potrzebnych otworów...Obawiałbym się jedynie tego, że jak już zamontujesz dremela to on już tam zostanie :twisted:

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Post napisał: kak » 10 sty 2011, 15:40

Dzieki za pomysly.

Smouki - wlasnie dopiero teraz zauwazylem co sie dzieje na tym linku co sam wstawilem:-)

On uzył silnika krokowego jako wrzeciono, tzn pewnie wyjał z niego wszystko oprócz ośki i łozysk i uzył jako wrzeciono. Ciekawe. Moze znajdziesz gdzies stary silniczek do przeróbki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 336
Kontakt:

Post napisał: smouki » 10 sty 2011, 16:00

smouki możesz też założyć dremla na chwilę i wyfrezować sobie na nim potrzebne elementy do wrzeciona[/quote]
a wiesz że mi to nawet przez myśl nie przeszło, nie jest to głupi pomysł, dzięki za uświadomienie tak banalnego rozwiązania.

FlashEF
też nie głupi pomysł, ale do tego to już i tygiel jest potrzebny, a ja naprawdę nie mam dojścia do takich rzeczy, ale doceniłem obydwu panów.
Doszły mi wczoraj z polski taśmy do cięcia aluminium do mojej piły taśmowej do drewna zobaczę co da się tym zdziałać i czy uda mi się wyciąć potrzebne elementy blacha 8mm. i blacha 15mm.

[ Dodano: 2011-01-10, 16:03 ]
kak, faktycznie też teraz to zauważyłem, ale żeby użyć silnika (bo mam dwa takie) musiałbym dotoczyć coś do mocowania freza, a wiesz jak u mnie jest z tokarką, mam wrzeciono od dremela z łożyskami i gotowym mocowaniem na frez, pomyśle nad waszymi pomysłami
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 10 sty 2011, 16:13

witam.
szkoda że nie mieszkasz jakoś bliżej .
wytoczyłbym ci co tam potrzeba - oprawki na łożyska , mocowanie silnika , śrub , itp .
szkoda - ale co robić ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 10 sty 2011, 16:23

pukury, dzięki za dobre chęci, ale jak bym mieszkał na ojcowiźnie to mam 200 metrów do kolegi z podstawówki który ma cały warsztat z tokarkami frezarkami manualnymi i frezarką cnc i wszystko co tam trzeba i czasem tylko dla tego bym wrócił do Polski, mam takie momenty w te gorze dni jak wiercę dziurę fi 22 za pomocą wkrętarki
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 10 sty 2011, 18:13

witam.
tak tylko napisałem - boli mnie okropnie jak ktoś aż ta się męczy :lol
te wszystkie otwory z ręki , śrubki , itp są rzeczą straszną .
może lepiej zapodać " ziomalowi " z 200m i niech wyśle paczką .
to w sumie drobiazgi jakieś - a męki co niemiara .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

FlashEF
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 32

Post napisał: FlashEF » 10 sty 2011, 18:23

smouki pisze:FlashEF
też nie głupi pomysł, ale do tego to już i tygiel jest potrzebny, a ja naprawdę nie mam dojścia do takich rzeczy [...]
Tygiel? Sprostuję, nie chodziło mi o odlewanie tego z aluminium. Wystarczy odlew z żywicy zbrojonej i wypełnionej sieczką szklaną. To naprawdę nie byłoby słabsze od płytki aluminiowej. Można też pokusić się o odlewy z betonu kwarcowo-żywicznego. Był o tym temat:

https://www.cnc.info.pl/topics13/odlewy ... vt2265.htm

Takie zabawy są spokojnie wykonalne domowymi metodami a wytrzymałość też znaczna. Piasek traktowałbym jako wypełniacz, bo jego frakcjonowanie jest bardzo trudne. Znacznie lepiej dodać sieczki szklanej jako zbrojenie i zagęścić drobnym piaskiem. Metodą insertów można poosadzać gwinty i z cienkich blaszek wykonać osadzane powierzchnie które mają być np. idealnie płaskie. Blachę 2mm można już spokojnie w domu frezować na wymiar małym CNC. Kształty obudowy wcale nie muszą być jakoś bardzo uproszczone, właściwie zależy tylko na ile się umie zaprojektować formę i odlew.

Ułatwić sobie odlewanie można za pomocą stolika wibracyjnego zrobionego ze sprężyn, kawałka deski i albo przyrządu do masażu, albo dremla z kawałkiem krzywo osadzonego plastiku na czpieniu do tarczek. Ta odlewnicza masa ma dużą gęstość (w sensie fizycznego ro) i dzięki temu będzie dobrze oddawała gaz pod wpływem wibracji. Można też kupić sobie próżniowy pojemnik do żywności i tak odpowietrzać odlewy. Warto kombinować w ten sposób. Ja sam laminowałem płyty carbonowe z bardzo dobrym efektem. Oszczędność na poziomie 80%, brak jakichkolwiek specjalistycznych narzędzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 10 sty 2011, 18:52

FlashEF, teraz zrozumiałem i podoba mi się ten pomysł, może nie wykorzystam go teraz bo jestem zbyt niedoszkolony w kwestii projektowania, ale jak już odpalę maszynkę to mam mnóstwo pomysłów i skorzystam na pewno, a tym czasem dziękuję za zobrazowanie mi metody.

Dzisiaj, już po próbach z piłą taśmową i szło jak w masło, tak szło że zrobiłem sobie mostek prowadnic osi z do mocowania wrzeciona.

Maszynka ma mieć w planach normalne wrzeciono, nóż do cięcia i piłę od dremela
Obrazek
jak już będę miał wrzeciono to możliwości rosną
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 48
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 sty 2011, 20:23

Co do robienia prostych(?) odlewów, no to tutaj jest dziecinnie prosty poradnik.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 14 sty 2011, 22:15

oś Z skończona, brakuje tylko napinacza paska zębatego i łożyska na śrubie, ale to dopiero jak znajdę dojście do tokarki żeby stoczyć śrubę. Oś Z waży 4 kilogramy w takim stanie jak teraz
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mam już elektronikę i lasery do pozycjonowania freza będzie też oświetlenie stolika

tak wygląda u mnie wiercenie większych niż 16 mm. otworów:
Obrazek
Obrazek
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”