senco pisze:Widzę Piotrze (Piotrjub) ze twoje mniejsze maszynki otrzymały prowadnice kulkowe wózkowe,
mniemam że z prowadnic okrągłych podpartych nie byłeś zadowolony- dobrze rozumuje czy zmiana bo klient se takie zażyczył?
Zadowolony byłem, ale tak nie do końca.
Po prostu bezsprzecznie prowadnice liniowe + wózki są lepszym rozwiązaniem.
Oczywiście powrót to wałków podpartych też jest możliwy acz niechętnie.
Mocowanie koła pasowego (zębatego) nie jest oczywiście moim pomysłem, bo robią to ludzie od dawien dawna.
Usprawniłem sobie tylko prace, że nawet po długim czasie będę mógł dorobić dokładnie takie kółko (stożkowy otwór w nim) i dokładnie takie same tulejki zaciskowe.
Płyta nazwijmy ją interfejs to własny projekt i wykonanie.
Dorobiona do sterownika Boenigk i programu cncGraF
http://www.boenigk-electronics.com
W przyszłym tygodniu będzie nowa wersja robiona tej płytki, bo Firma Boenigk na naszą prośbę dorobi pewne funkcje w swoim programie i aby je wykorzystać musimy uwzględnić to w naszej płytce. Zresztą Xilinx, jaki teraz wykorzystujemy jest nazwijmy to wykorzystany w 75% jak uwzględnimy nowe funkcje wykorzystamy go na max-a, aby nie ograniczać sobie przyszłych możliwości zmienimy go dodatkowo na układ dużo większy.
Teraz pobawię się z nożem aktywnym z oscylacją, bo program cncGraF umożliwia stosowanie takiego a dodatkowo od paru tygodni prace rozpoczęte nad następnymi sztukami maszynek.